Kokoelmakummiksi!

Konservaattori Nina Robbins konservoi Lennart Segerstrålen teosta "Kanahaukka ja Teeri" Lahden museoiden kokoelmakeskuksessa. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen / Lahden museot.

Lahden museoiden Kokoelmakummina olet säilyttämässä yhteistä taide- ja kulttuuriperintöämme tuleville sukupolville.

Kokoelmien hoito on yksi museoiden perustehtävistä. Kokoelmakummina teet konkreettisen kulttuuriteon tukemalla museoiden kokoelmien konservointityötä. Toiminnan tuella konservoidaan Malvan julistekokoelmaa ja Viipuri-kokoelman taideteoksia. Viimeisimpänä konservoitiin Viipuri-kokoelmaan kuuluva Aleksander Orlovskin taulupari.

Toimitaan yhdessä edistääksemme työtä, jolla elämästämme ja ajastamme jää jälki. 

Museoidemme kokoelmatyötä voi tukea ostamalla Kokoelmakummi-tuotteita, osallistumalla tapahtumiin tai valitsemalla itselleen oman kummikohteen.  

Kokoelmakummi-toiminnan tunnistaa Kokoelmakummi-logosta. Logossa on esillä, kuinka yhteistä taide- ja kulttuuriperintöä vaalitaan Kokoelmakummiuden kautta yhdessä, hellin käsin.

Kokoelmakummi-toiminta ja kummikohteet

  • Tällä hetkellä Kokoelmakummi-toiminnan tuki kohdistetaan Lahden kulttuurihistorialliseen kokoelmaan kuuluvan Viipuri-kokoelman taideteosten sekä Malvan julistekokoelman konservointiin.

    Tutustu kummikohteisiimme ladattavasta Kokoelmakummi-toiminnan esitteestä.

  • Kokoelmakummien tapahtumissa korostetaan kokoelmien ja kokoelmatyön merkitystä perehtymällä teoksiin luennoilla tai taiteentekoa itse kokeillen.

    Kokoelmakummi-tapahtumat aloitettiin syksyllä 2022 järjestetyllä luentosarjalla, jolla kerrottiin Viipurista kokoelmiimme periytyneistä taideteoksista. Kevään 2023 taidepajassa päästiin harjoittelemaan taideteosten maalaamista museopedagogin ohjauksessa. Seuraavana syksynä järjestettiin Suoja-säätiön tukema luentosarja, jossa perehdyttiin Viipurin vaikutukseen museon taidekokoelmissa sekä Lahden julkisessa taiteessa ja arkkitehtuurissa.

    Tapahtumat on järjestetty yhteistyössä Päijät-Hämeen taidemuseoyhdistyksen kanssa.

     

  • Voit tukea kokoelmatyötä ostamalla Kokoelmakummi-tuotteita. Tuotteiden kuvituksessa on hyödynnetty Viipuri-kokoelman teoksia ja julistekokoelmaa – samoja teoksia, joita tuet.

    Kokoelmakummi-tuotteet löydät Malvan museokaupasta ja verkkokaupasta.

  • Lahden museoiden Kokoelmakummi-toiminta alkoi vuonna 2019, kun Lahden taidemuseon Viipuri-kokoelman helmiä konservoitiin Kokoelmakummien tuella. Yhteistyötä tehtiin myös Päijät-Hämeen taidemuseoyhdistyksen kanssa.

    Viipuri-kokoelmassa on 70 teosta, jotka evakuoitiin viime sotien aikaan Viipurin taidemuseosta. Kokoelman omistaa Viipuri-säätiö, mutta se on ainaistalletettu Lahteen. Kokoelma on taidehistoriallisesti arvokas kokonaisuus suomalaista ja ulkomaista taidetta 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuoliskolta.

    Teosten konservointi tehtiin Kokoelmakummien tuella. Kokoelmakummit valitsivat itselleen Viipuri-kokoelman teoksista kummiteoksen, jonka konservointia he rahoittivat. Vastineeksi kummeille tarjottiin Kokoelmakummi-ohjelma- ja -tuotepaketti.

    Tuki mahdollisti 13 teoksen konservointityön. Konservoinnista vastasi taidekonservaattori Nina Robbins. Konservointitoimenpiteillä teosten värit, syvyysvaikutelmat, sävyt, valot ja varjot saatiin jälleen esille siten kuin taiteilija on ne alun perin halunnut esittää.

    Konservoidut teokset ovat nähtävillä Malvan Juuret – Aarteita kokoelmista -näyttelyssä.

    Kokoelmakummeina teosten konservointia hankkeen ensimmäisessä vaiheessa tukivat:

    Golden Monrepos -salonkiorkesteri, Helmi Säästöpankki, Iloinen Viipuri -konsertin yleisö, Koiviston Auto, Lahden konservatorio, LähiTapiola Vellamo, Olli Pihkon perikunta, Suomalainen Energiaosuuskunta SEO, Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry, Torkkelin Kilta, Uiburk

Palautetta Kokoelmakummi-toiminnasta

Oletko osallistunut tai kiinnostunut osallistumaan Kokoelmakummi-toimintaan? Kerro palautetta tai toiveita tulevaa toimintaa varten!

Ota yhteyttä ja kysy lisää:

Kokoelmakummi-toiminta