Ahlqvist (Sariola), Samuel (Samuli) (1872-1923)

 

ahlqvistsamuel.jpgLahden kauppala sinnitteli ilman omaa kansakoulua aina vuoteen 1894 asti. Siihen asti paikallisesta kansakouluopetuksesta pyrkivät huolehtimaan jo vuonna 1871 perustettu kylän koulu ja Valtion rautateiden kymmenen vuotta myöhemmin Lahden varikolle perustama koulu. Viime mainitussa oli sekä suomen- että ruotsinkielinen osasto.

Kauppalan ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa Mariankadun varrelta vuokratussa huoneistossa. Opettajaksi kaavailtiin ensin pappia, joka olisi voinut samalla toimia kauppalan saarnaajana. Tästä suunnitelmasta luovuttiin kuitenkin pian ja ensimmäiseksi opettajaksi valittiin juuri Jyväskylän seminaarista valmistunut Samuel Ahlqvist. Hän suomensi nimensä myöhemmin Samuli Sariolaksi.

Samueli Sariola toimi Lahdessa opettajana ja kansakoulun johtajana lähes kolmekymmentä vuotta. Hänen johdollaan kansakoulu siirtyi vuonna 1902 omaan rakennukseensa Vuorikadun varrelle.

Hän joutui jo virkansa puolesta moniin yhteiskunnallisiin luottamustehtäviin. Sariola oli myös kauppalan kirjaston ensimmäinen palkkaa nauttinut toimihenkilö. Hän sai kirjaston hoidettavakseen ja uudelleen järjestettäväksi vuonna 1899.

Sariola oli innokkaasti perustamassa Lahden tyttökoulua. Hän kuului pitkään sen johtokuntaan. Samoin hän oli perustamassa Lahti sanomalehteä ja kuului lehden johtokuntaan vuodesta 1906. Hän osallistui myös kunnallispolitiikkaan ja oli muun muassa kauppalanhallituksen jäsen vuodet 1904-05. Hän oli luottamusmiehenä mukana myös kaupungin hallinnossa.

Sariola kuoli sairauskohtaukseen junamatkalla Kurikan ja Tampereen välillä heinäkuussa1923.