Asko-Avonius, Aukusti (1887-1965)


askoaveniusaukusti.jpgAugust Avoniuksen elämää on luonnehdittu yhdeksi maamme komeimmista self made -tarinoiksi. Pälkjärvellä syntynyt puusepän poika ponnisti maan suurimman huonekaluyrityksen perustajaksi ja vuorineuvokseksi.

August Avonius sai puusepän perusopit Sortavalan käsityökoulussa. Sen jälkeen hän kierteli Suomessa ja Ruotsissa eri puusepäntehtaissa. Ruotsissa hän tutustui huonekalujen uudenaikaiseen sarjatuotantoon. Palattuaan takaisin Suomeen Avonius yritti aloittaa omaa liiketoimintaa Viipurissa, mutta talven 1918 levottomat ajat saivat hänet jättämään kaupungin.

Viipurista August Avonius siirtyi Lahteen, jossa Askon päivänä 6. syyskuuta 1918 aloitti toimintansa hänen perustamansa Lahden Puusepäntehdas. Työntekijöitä oli alkuun kuusi, joukossa myös Emil Wikström, josta myöhemmin tuli Isku-konsernin perustaja ja vuorineuvos.

Lahden Puusepäntehdas valmisti sarjatuotantona kohtuuhintaisia huonekaluja tavallisille suomalaisille. Toimintamalli osoittautui hyvin menestyksekkääksi. Vuonna 1931 Avonius muutti yrityksensä nimen Asko-Avonius, Huonekalutehtaat. Samalla hän muutti oman sukunimensä.

1930-luvulla Asko-Avonius laajensi yritystoimintaansa. Hän muodosti tuotteidensa jakelua varten oman huonekalumyymälöiden ketjun. Putkikalusteita varten hän perusti UPO-yhtiön, josta kehittyi monipuolinen metalliyritys. Asko-Avoniuksen kuollessa hänen konserninsa oli Suomen suurimpia ja Lahden suurin yritys. Siitä oli tullut jo tuolloin myös kansainvälinen.

Aukusti Asko-Avoniusta pidettiin karismaattisena, reilusti kansanomaisena patruunana. Hän osallistui moniin alaansa ja kotikaupunkiinsa liittyviin hankkeisiin, tuki järjestöjä, oman alansa koulutusta ja taiteita.