Avellan, Niilo Johannes (1868-1938)


avellanniilojohannes.jpgLahden yhteiskoulu aloitti toimintansa syyslukukauden alussa vuonna 1896. Kaksiluokkaisen koulun ensimmäiset 41 oppilasta saivat alkuun opetusta maalari Heinosen talosta vuokratuissa tiloissa Rautatienkadun ja Harjukadun kulmassa. Rehtorina toimi maisteri A. K. Simelius, mutta häntä seurasi jo ensimmäisen lukuvuoden jälkeen Niilo J. Avellan.

Maisteri Niilo J. Avellan syntyi Porissa vuonna 1868 ja tuli ylioppilaaksi Hämeenlinnan Normaalilyseosta vuonna 1887. Filosofian kandidaatin tutkinnon hän suoritti vuonna 1895. Sen jälkeen Avellan työskenteli kaksi vuotta Viipurin Reaalilyseossa virkaatekevänä suomenkielen, historian ja maantiedon opettajana. Vuonna 1897 hän saapui Lahteen johtamaan vastaperustettua yhteiskoulua.

Niilo J. Avellanista yhteiskoulu sai tarmokkaan ja asiantuntevan rehtorin sekä monipuolisen opettajan. Avellanin rehtorinkauden alussa koulu sai oman rakennuksen. Vilho Penttilän piirtämä komea tiilirakennus otettiin käyttöön vuonna 1899. Yhteiskoulu laajeni seuraavana vuonna kahdeksanluokkaiseksi, yliopistoon johtavaksi oppikouluksi. Vuonna 1901 yhteiskouluun perustettiin rinnakkaisluokkia.

Vuonna 1899 Avellan perusti yhteiskoulun yhteyteen Lahden valmistavan koulun, jossa hän toimi itsekin opettajana vuoteen 1902 asti. Avellanin rehtorin kausi kesti vuoteen 1914, mutta hän työskenteli vielä sen jälkeenkin suomenkielen ja historian sekä ajoittain maantiedon ja ruotsinkielen opettajana aina vuoteen 1938 asti.

Niilo J. Avellan osallistui myös kunnallispolitiikkaan. Hän oli Lahden kaupunginvaltuuston jäsen vuodet 1906-07 ja 1913-21. Hän harrasti myös historian tutkimusta, ja julkaisi muun muassa kolmiosaisen teoksen "Entisen Ulvilan pitäjän maatilat". Niilo J. Avellan kuoli vuonna 1938.