Drachman, Herman (1873-1928)


drachmanherman.jpgVuonna 1903 makkaramestari Herman Drachman perusti makkaratehtaan ja -kaupan Mariankadun ja Hämeenkadun kulmaan. Virossa vuonna 30.3.1873 syntynyt Drachman muutti Suomeen todennäköisesti vuoden 1898 alussa. Ennen saapumistaan Lahteen hän työskenteli eri makkaratehtaissa Helsingissä, Vaasassa ja Kotkassa. Kesällä 1902 Drachman avioitui Amalia Kuhmosen kanssa.

Kesäkuussa 1904 Drachman ilmoitti lehdessä: "Katsokaa tähän! Täten saan arv. yleisölle ilmoittaa, että olen makkaraliikkeeni muuttanut Mariankadulta N:o 8 Rautatienkadulle N:o 11 hra Wilen'in taloon vastapäätä urkutehdasta. Pyydän arv. yleisöä ottamaan huomioo tämän ilmoituksen. Kunnioituksella H. Drachman."

Ilmoituksessa mainittu urkutehdas kuului J. A. G. Hymanderille, joka teki myöhemmin konkurssin. Drachman osti konkurssipesältä tontin ja rakennuksen, johon siirsi liikkeensä. Syntyi "Drachmanin kulma", jossa liike toimi vuodet 1910-1961.

Drachmanin ensimmäinen puoliso kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1920. Kaksi vuotta myöhemmin Drachman solmi toisen avioliiton Olga Maria Nordströmin kanssa. Herman Drachman kuoli 55-vuotiaana 25.2.1928. Hänen perikuntansa muodosti liikkeestä yhtiön Oy Herman Drachman, jonka toimitusjohtajaksi ryhtyi leski Olga Drachman. Yritys toimi hänen johdollaan vuoteen 1948, jolloin vastuuta tuli jakamaan hänen poikansa Martti Drachman.

Oy Herman Drachmanin makkaratehdas lopetettiin ja yhtiö purettiin vuonna 1961. Vanhan liiketalon paikalle rakennettiin kuusikerroksinen asunto-osakeyhtiö Hermanninhovi, johon Martti Drachman avasi yhdessä vaimonsa kanssa elintarvikeliike Valinta Drachmanin. Olga Drachman jatkoi kauppahallissa ja Paasihallissa sijainneiden Liha Drachmanin myymälöiden pitoa vuoteen 1964. Hän kuoli seuraavan vuoden alussa.

Herman Drachman ehti harjoittaa ammattiaan Lahdessa lähes 25-vuotta. Hänet tunnettiin seurallisena ja miellyttävänä miehenä. Drachman oli innokas urheilumies. Hän harrasti nuorempana painia, sittemmin metsästystä ja raviurheilua. Hän oli myös urheiluseura Lahden Ahkeran perustajajäseniä. Hän toimi aktiivisesti myös Lahden Käsityö- ja tehdasyhdistyksessä, vapaapalokunnassa ja suojeluskunnassa.