Fagerholm, Gustaf (1859-1927)fagerholmgustaf.jpgKangaskauppa oli yksi ensimmäisistä erikoisliikkeiden lajeista, jotka yleistyivät maamme kaupallisissa keskuksissa 1800-luvun lopulla. Lahden ensimmäinen alan yrittäjä oli Gustaf Fagerholm. Tampereella vuonna 1859 syntynyt Fagerholm aloitti liikemiehen uransa jo poikasena. Hän menestyi hankkeissaan niin hyvin, että perusti jo 20-vuotiaana kotikaupunkiinsa kangas- ja sekatavarakaupan.

Vuonna 1888 Fagerholm muutti Lahteen vaimonsa Karoliinan kanssa. He aloittivat kangaskauppansa hyvin vaatimattomissa oloissa. Alkuaikoina Fagerholm muun muassa kärräsi kankaitaan kärryillä Tornatorin portille työläisten tilipäivinä. Fagerholmien yritys kasvoi kuitenkin nopeasti. 1900-luvun alussa he rakennuttivat komean liiketalon torin laitaan Aleksanterin- ja Mariankatujen kulmaan. Kauppaliike muutettiin osakeyhtiöksi, joka harjoitti myös tukkukauppaa.

Tarmokas Fagerholm oli mukana myös kunnallisessa elämässä. Hän kuului kauppalanhallitukseen vuosina 1898-1902 ja kaupunginvaltuustoon 1906-1927. Etelä-Suomen Sanomien mukaan Fagerholm toimi "kaikissa valtuuston valiokunnissa sekä erittäin monissa muissa kunnallisissa lautakunnissa, joissa hänen kykynsä ja persoonallinen vaikutuksensa useinkin ratkaisevasti vaikutti päätöksen tekoon". Näissä toimissa hän ansioitui niin, että hänelle myönnettiin kunnallisneuvoksen nimi ja arvo.

Gustaf Fagerholm osallistui aktiivisesti myös yhdistyselämään. Hän muun muassa perustamassa Lahden liikemiesyhdistystä. Fagerholm tunnettiin myös eri hankkeiden avokäteisenä taloudellisena tukijana. Lisäksi hän muisti lahjoituksillaan niin yleishyödyllisiä yhdistyksiä kuin vähäosaisia yksilöitäkin.

Fagerholmin nauttimasta arvonannosta kertoi hänen hautajaiskulkueensa elokuussa 1927. Lehtitietojen mukaan surusaattue oli suurin "mitä Lahdessa koskaan lienee ollut". Gustaf Fagerholmin kuoltua hänen yritystoimintaansa jatkettiin toiminimellä Oy G. Fagerholmin Perilliset. Se joutui kuitenkin 1930-luvun alun lamakautena ylipääsemättömiin vaikeuksiin suuren rakennushankkeen kanssa. Liikkeen omistamalle tontille nousi silloisen Lahden komeimpia taloja, mutta se vei myös yhtiön konkurssiin. Maineikas kauppahuone hautautui konkurssihuutokauppaan syyskuussa 1931.