Frigrén, Henrik Ferdidand (1860-1922)


fridgenhenrikferdidand.jpgFerdidand Frigrén syntyi Heinolassa 19. syyskuuta 1860. Hänen isänsä oli kirjansitojamestari ja kirjakauppias Anders Henrik Frigrén. Ferdidand Frigrén lähti 13-vuotiaana liikeapulaiseksi Porvooseen, joka oli hänen äitinsä Sofia Carolina Blomqvistin kotikaupunki.

Vuonna 1881 Frigrén muutti takaisin Heinolaan ja meni Heinolan Polttimo Oy:n palvelukseen kirjapitäjäksi ja polttimomestariksi. Kaksi vuotta myöhemmin hän siirtyi Lahteen perustetun Lahtis Bränneri Ab:n (nykyisin Oy Lahden Polttimo Ab) isännöitsijäksi ja toimitusjohtajaksi. Muutaman vuoden kuluessa yhtiö siirtyi kokonaan hänen hallintaansa. Yritys on sen jälkeen säilynyt suvun omistuksessa.

Ferdidand Frigrén oli hyvin tarmokas ja peräänantamaton liikemies ja tehtailija. Hänellä oli 1880-luvun lopulla muutaman vuoden Vesijärven oluttehtaana tunnettu panimo Polttimon yhteydessä. Hän harjoitti myös sahaustoimintaa. Ensin hän varusti proomuun rakennetun liikkuvan sahalaitoksen. Myöhemmin hän keskitti sahauksen Polttimon viereen rakentamaansa Niemen höyrysahaan. Frigrénin kaikille teollisille yrityksille oli ominaista uusien innovaatioiden ja uudenaikaisen korkean teknologian ennakkoluuloton hyväksikäyttö. Uusilla tuotetyypeillä hän irtautui muiden yrityksistä ja kulki omia moderneja teitään.

Nykyaikaisuudestaan huolimatta Frigréniä on luonnehdittu myös vanhan ajan patriarkaaliseksi työnantajaksi. Hän pyrki huolehtimaan työväestään, mutta vaati käskyjensä ehdotonta noudattamista. Frigrén tunnettiin sitkeäksi ja taipumattomaksi mieheksi, joka piti päänsä eikä kumarrellut ketään.

Ferdidand Frigrén avioitui vuonna 1891 Hilda Paulina (Lina) Wirzeniuksen kanssa. Hän oli loimaalaisen Aittomäen kartanon isännän ja kruununvouti Enok Wirzeniuksen tytär. Vuonna 1916 Frigrén osti Koiskalan kartanon, jonne hän myös muutti asumaan. Ferdidand Frigrén kuoli vuonna 1922. Lahden Polttimon osakekanta siirtyi hänen ainoan poikansa Anders Enok Frigrénin haltuun.