Helenius, Kaarle (Kalle) (1881-1944)


heleniuskaarle.jpgMarraskuussa 1909 Hämeenlinnasta Lahteen siirtynyt leipuri Kalle Helenius perusti yhdessä vaimonsa Vilhelmiina Ahosen kanssa leipomoliikkeen. Rautatienkatu 11:sta aloittanut liike sai nimekseen Oululainen Kotileipomo.

Vuokratiloissa vaatimattomasti aloittaneesta leipomosta kasvoi alan suuryritys. Menestys perustui uutteraan työhön sekä ahkeraan ja tunnolliseen henkilökuntaan. Kalle Helenius oli uskonnolliselta vakaumukseltaan lestadiolainen ja Oululaisen Kotileipomon henkilökuntakin koostui alkuvuosina lähes yksinomaan uskonveljistä ja -sisarista.

Kalle Helenius toi vakaumuksensa esille persoonallisella tavallaan ja teki jatkuvasti herätysliikettään tunnetuksi. Hänen kanssaan liikeasioita hoitaneet saivat varautua myös hengelliseen keskusteluun. Piispantarkastuksen yhteydessä Helenius ei epäröinyt tiedustella Tampereen piispa Jaakko Gummerukseltakaan tämän sielun tilaa. Kalle Heleniusta on luonnehdittu lestadiolaisista kaikkein merkittävimmäksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi Lahdessa.