Koskinen, Arndt (1849 -1897)

Lahden kauppalan historiassaan Kaarlo Nieminen aloittaa kauppalan merkittävimpien kauppiaiden luettelon Arndt Koskisesta. Hän tuli paikkakunnalle Koskelta (nykyisin Hämeenkoski) vuonna 1876 tai 1877 ilmeisesti kruununvouti Palmgrenin houkuttelemana. Arndt Koskinen työskenteli aluksi Palmgrenin perustamassa kauppaliikkeessä, jonka hän sittemmin osti itselleen.

Arndt Koskisen mainitaan olleen jo Lahteen tullessaan hyvin perehtynyt kaupankäyntiin. Vuorisen mukaan hänen "terävä älynsä ja tarmokas toimintansa tuli pian huomatuksi", ja Koskinen vedettiin mukaan yleisten asioiden hoitoon, "joihin otti osaa innolla ja taidolla". Koskinen oli kauppalanhallituksen jäsenenä vuodet 1882-1891 ja 1893-1897. Hänet muistettiin myös monien "edistys- ja valistusrientojen järkevänä osanottajana".

Arndt Koskinen tunnettiin myös raittiusmiehenä. Se kuitenkaan estänyt häntä ottamasta väkeviä alkoholijuomia valikoimiinsa, kun se vuonna 1882 tuli mahdolliseksi. Vuonna 1886 Koskinen osti kruununvouti Palmgrenilta tämän vuonna 1879 Launeelle perustaman tiilitehtaan. Koskinen myi tehtaan edelleen kauppalalle keväällä 1897. Tämä vuosi koitui kohtalokkaaksi Arndt Koskiselle: kesällä hänen liiketalonsa paloi maan tasalle ja lokakuussa hän kuoli keuhkotautiin. Lahtelaisten mieliin Arndt Koskinen jätti hyvän muiston: "Kaikessa, mikä tarkoitti Lahden kauppalan edistystä ja valistusta, oli Arndt Koskinen myötä vaikuttamassa".