Lefrén, Oskar (1853-1926)

 


lefrenoskar.jpgKauppalan vanhimpia käsityöläisiä oli leipurimestari Oskar Lefrén. Hän saapui Lahteen 1870-luvun puolivälissä. Lefrén työskenteli ravintoloitsija Karolina Moesbellin pienessä leipomossa muutaman vuoden ennen kuin avasi oman yrityksensä. Hän ehti saada leipomonsa valmiiksi hieman ennen kylän paloa, jossa hän valitettavasti menetti kaiken omaisuutensa.

Kylän palon jälkeen Lefrén työskenteli oluttehtailija Henrik Mattssonin perustamassa leipomossa niin kauan kunnes kykeni jälleen aloittamaan oman yrityksensä. Lahden kauppalassa Oskar Lefrénistä tulikin alansa johtava yrittäjä. Hänellä oli 1800-luvun lopussa jo neljä työntekijää. Käsityöläisyydestään ylpeän leipurimestarin liikkeessä annettiin Lahden ensimmäinen kisällinkirja vuonna 1896. Sen sai leipurinoppilas K. A. Lindgren.

Oskar Lefrén mainittiin hiljaiseksi ja vaatimattomaksi mieheksi. Hän oli saanut leipurinoppinsa Hämeenlinnassa 1860-luvun vaikeina nälkävuosina. Lefrénin sitkeä yritteliäisyys herätti lahtelaisten luottamuksen. Hän oli vuodesta 1892 kauppalakauden loppuun asti kauppalanhallituksen jäsen. Hän oli myös ensimmäisessä kaupunginvaltuustossa. Oskar Lefrén valittiin myös vuonna 1908 muodostetun Lahden raastuvanoikeuden ja maistraatin ensimmäiseksi kunnallisneuvosmieheksi. Tästä virasta hän luopui vasta hieman ennen kuolemaansa vuonna 1926. "Ukko" Lefrénille myönnettiin ansioistaan kunnallisneuvoksen arvonimi.