Mattsson, Henrik (1838-1922)


mattssonhenrik.jpgLahtelaisen panimoteollisuuden kehittäjä, tehtailija Henrik Mattsson oli lähtöisin Askolasta. Hän syntyi Juornaan kylässä Keipin talossa vuonna 1838. Nuorukaisena hän meni muurarinoppiin Helsinkiin, kun kotitaloa ryhtyi jatkamaan vanhempi veli. Vuonna 1865 Henrik Mattsson avioitui myrskyläläisen Amanda Charlotta Karldotterin kanssa.

Henrik Mattsson jätti muurarin ammatin 1860-luvun lopulla ja ryhtyi kauppiaaksi. Talvella 1868 hän asettui Lahden kylään, jonka elämä oli ratatyömaan ansiosta vilkastunut. Liikkeensä yhteydessä hänellä oli myös pieni leipomo. Liikepaikka ei kuitenkaan Mattssonia tyydyttänyt, sillä hän anoi jo seuraavana vuonna oikeutta siirtää kauppansa Hollolan kirkolle. Tähän ei kuitenkaan suostuttu ja Mattsson jäi Lahteen.

Henrik Mattssonin uralla tapahtui ratkaiseva käänne vuonna 1874, jolloin Niemen oluttehdas siirtyi hänen haltuunsa. Hänestä tuli määrätietoisesti laitoksiaan ja jakelupisteitä kehittävä oluttehtailija. 1880-luvun alussa hänellä oli Lahden kauppalassa useita olutmyymälöitä ja maaseudullakin kahdeksan.

Vuonna 1902 Mattsson siirsi panimonsa Lahden kauppalaan. Samalla yritys muutettiin Uusi Olutpanimo osakeyhtiöksi. Se oli perheyritys, jossa ensimmäisenä panimomestarina toimi Mattssonin vanhin poika Ernst. Tuohon aikaan erityisesti vahvan oluen valmistajat taistelivat alati lisääntyviä rajoituksia vastaan. Uusi Olutpanimokin joutui suuriin vaikeuksiin. Mattssonit katsoivat parhaaksi perustaa aivan uuden yrityksen, joka keskittyi aluksi mietoon olueen ja muihin virvoitusjuomiin. Yrityksen nimeksi tuli Osakeyhtiö Mallasjuoma ja se aloitti toimintansa Päijänteenkadun varrelle rakennutussa tehtaassa kesällä 1912.

Oy Mallasjuomasta tuli nopeasti menestyvä yritys. Vahvaa olutta valmistanut Uusi Olutpanimo joutui puolestaan ensimmäisen maailmansodan vuosina niin tiukkojen rajoitusten kohteeksi, että Mattson katsoi parhaimmaksi lopettaa koko yrityksen.

Tehtailija Henrik Mattsson oli varsinaisen toimialansa lisäksi mukana monessa lahtelaisessa yrityksessä ja hankkeessa. Hän osallistui monipuolisesti kunnalliseen toimintaan. Mattsson harrasti purjehdusta ja vapaapalokuntatoimintaa. Hänet tunnettiin sitkeänä, tarmokkaana ja vastuksia kaihtamattomana miehenä.

LUE MYÖS!

Lahden kauppalanhallituksen pöytäkirjoja.
H. Mattsson oli hallituksen jäsen 1878-1879.