Paasikivi, Juho Kusti (1870-1956)


paasikivijuhokusti2.jpgPresidentti Juho Kusti Paasikivi eli lapsuutensa ja nuoruutensa Lahden kauppalassa. Paasikivi syntyi marraskuussa 1870 Kulma-Seppälän talossa Koskella (nykyisin Hämeenkoski) kun hänen vanhempansa olivat kauppamatkalla Tampereelta Lahteen. Hänet kastettiinkin Koskella, mutta merkittiin kotipaikkakuntansa Tampereen kirkonkirjoihin.

Paasikiven äiti kuoli vuonna 1875. Pian tämän jälkeen, ilmeisesti sukulaissuhteiden johdosta Paasikiven isä, kauppias J. A. Hellstén muutti Lahden kylään. Hän perusti kangaskaupan, jota jatkoi myös kauppalassa. Hellsténin liike oli Mariankadun ja Hämeenkadun kulmassa tontilla n:o 56.

J. A. Hellstén kuoli elokuussa 1884 ja Juho Kusti jäi täysin orvoksi. Hän joutui tätinsä Katherine Hagmanin hoiviin. Täti jatkoi veljensä liikkeen hoitoa, mutta jätti sen pian ja keskittyi omaan lyhyttavarakauppaansa. Sitä hän harjoitti sekä torilla että pienessä kivijalkamyymälässä Rautatienkadun ja Hämeenkadun kulmassa.

Juho Kusti Paasikivi osoittautui hyvin lahjakkaaksi nuorukaiseksi. Hän kävi kansakoulun Lahdessa ja sen jälkeen täti lähetti hänet Hämeenlinnan normaalilyseoon. Sielläkin hänen koulumenestyksensä oli erinomainen. Suomenmielisenä nuorukaisena hän suomensi nimensä jo 15-vuotiaana. Johan Gustaf Hellsténistä tuli Juho Kusti Paasikivi.

Lahdessa nuori Juho Kusti auttoi opintojensa ohessa tätiään kaupanhoidossa. "Hellsténin maisteri" oli aktiivisesti mukana myös eri hankkeissa ja yhdistyksissä. Hän järjesteli mielellään juhlia, ja otti itse osaa ohjelmanumeroihin. Lahjakas nuorukainen oli pian kysytty juhlapuhujakin. Juho Kusti Paasikivi tuli ylioppilaaksi vuonna 1892, lakitieteen kandidaatin tutkinnon hän suoritti vuonna 1897 ja väitteli neljä vuotta myöhemmin lakitieteen tohtoriksi.

Juho Kusti Paasikivi oli Lahden kauppalanhallituksen jäsen vuodet 1897-99. Hän puuhasi innokkaasti Lahden suuria kouluhankkeita, kansanopistoa ja yhteiskoulua. Erityisesti jälkimmäinen oli hänelle tärkeä. Kun koulu vuonna 1896 aloitti toimintansa otti Paasikivi hoitaakseen ensimmäisenä lukuvuonna laulunopettajan tehtävän. Omien sanojensa mukaan hän teki tämän enemmänkin kiinnostuksestaan koulussa opettaneeseen Anna Forsmaniin, josta tuli vuonna 1897 Paasikiven ensimmäinen puoliso.


Juho Kusti Paasikivi muutti Helsinkiin vuonna 1898 eikä enää palannut asumaan Lahteen. Lahden kaupunki on myöhemmin muistanut suuriin tehtäviin yltänyttä poikaansa muun muassa pystyttämällä tälle ensimmäisenä paikkakuntana patsaan. Se seisoo ryhdikkään jykevästi hänen mukaansa nimetyn aukion laidassa.