Veltheim, Karl Friedrich August (1852-1919)


veltheimkarlfriedrichaugust.jpgLiikemies ja kauppias August Veltheim syntyi vuonna 1852 Sippolassa. Hänen isänsä oli saksasta Suomeen muuttanut hyttimestari Wilhelm Veltheim. August Veltheim muutti Lahteen vuonna 1882. Hän osallistui hyvin aktiivisesti kauppalan yrityselämään. August Veltheimillä oli liikehuoneisto Aleksanterinkadun varrella torin laidalla.

August Veltheim toimi muun muassa Lahden Seurahuoneen johtajana. Hänellä oli myös jonkin aikaa hallussaan höyrymylly. Veltheimin liiketoimien kohtaloksi muodostui hänen suuri panostuksensa Suomen Kirkkourkkutehtaaseen. Yritys teki vuonna 1903 konkurssin. Vaikka August Veltheimin henkilökohtainen talous olikin tasapainossa joutui hän konkurssin seurauksena luopumaan liiketoimistaan ja kiinteistöistään.

August Veltheim oli liiketoimiensa ohella mukana monissa kauppalan hankkeissa ja luottamustoimissa. Hän kuului vuosina 1900-1904 kauppalanhallitukseen. Hän oli mukana kansakoulun ja yhteiskoulun johtokunnissa. Hän oli myös perustamassa vapaapalokuntaa ja toimi pitkään sen "ylipäällikkönä".

August Veltheim kuoli talvella 1919. August Veltheimin liiketoimia kohdannut epäonni ei mitenkään vähentänyt häntä kohtaan tunnettua arvostusta ja kunnioitusta. Etelä-Suomen Sanomien muistokirjoituksessa Veltheim nostettiin kauppalakauden johtavien hahmojen joukkoon: "Tämän paikkakunnan kehityshistoriaan on August Veltheimin nimi uurrettu pysyvin kirjaimin, sillä vainaja otti nuoruudestaan saakka innolla osaa paikkakunnan edistyspyrintöihin."