Wikström, Matti Wilhelm (1871-1942)


wikstrommattiwilhelm.jpgLahden ensimmäiseksi kirkkoherraksi nimitettiin 1.5.1917 Matti Wikström. Hän siirtyi virkaan Hollolan seurakunnan ensimmäisen kappalaisen virasta. Matti Wikström syntyi Askolassa vuonna 1871. Hänet vihittiin papiksi vuonna 1895.

Matti Wikströmiä on luonnehdittu perinteisen seurakuntapappi-ihanteen edustajaksi. Hänet tunnettiin uutterana ja hartaana hengenmiehenä, joka pyrki täsmälliseen viranhoitoon ja säästäväisyyteen niin seurakunnan kuin omassakin taloudessaan.

Wikströmin viran alku ajoittuu hyvin levottomaan aikaan. Kansalaissodan jälkiselvittelyissä hän kieltäytyi siunaamasta vankileirillä ammuttuja punavankeja ja esti heidän hautaamisensa siunattuun maahan.

Wikström hoiti virkaansa kuolemaansa saakka vuoteen 1942 saakka. Hänen kaudellaan kaupunki kasvoi voimakkaasti. 1930-luvulla seurakunta sai kaksi pappia lisää. Wikströmin terveyden heikentyessä kirkkoherran hallinnollisia tehtäviä ja vastuita siirtyi usein hänen seuraajalleen pastori Väinö Hovilalle, joka tuli seurakunnan palvelukseen vuonna 1936.