Lahden tekstiili- ja jalkineteollisuus ennen toista maailmansotaa

Lahtelainen tekstiiliteollisuus on ollut pääasiassa vaatetusteollisuutta. Kutomateollisuuden yrittäjiä ei Lahteen paria poikkeusta lukuun ottamatta ilmestynyt. Lahden vaatetusteollisuudelle oli 1920- ja 1930-luvuilla tunnusomaista keskittyminen halvemman hintaluokan tuotteisiin, joita myivät muun muassa tori- ja kulkukauppiaat. Nimenomaan 1930-luku ja uudelleen 1950-luku olivat vaatetusteollisuuden voimakkaan kehityksen kausia. "Puuseppien kaupungista" kasvoi merkittävä tekstiiliteollisuuspaikkakunta jo 1930-luvulla. Vuonna 1938 vaatteiden valmistus tarjosi Lahdessa enemmän työpaikkoja kuin huonekaluteollisuus. Lahtelainen vaatetusteollisuus oli myös ala, jonka uranuurtajissa oli useita tarmokkaita naisyrittäjiä.

Kosken verkatehdas

Kosken verkatehdas oli yksi harvoista kutomateollisuuden edustajista Lahdessa. Yritys siirtyi Lahteen 1920-luvun lopulla nykyiseltä Hämeenkoskelta, jossa se oli perustettu jo vuonna 1857. Lahdessa Kosken verkatehdas sai tuotantolaitoksensa toimintakuntoon keväällä 1927. Tehtaaseen sisältyi tuolloin eräs paikallinen erikoisuus: siellä oli Lahden ensimmäinen hissi.

Kosken verkatehdas kehräsi kotimaisesta villasta lankaa, josta se sitten valmisti eri vahvuisia sarkakankaita ja huopia. Yrityksessä työskenteli noin 100 henkeä, joista 60 prosenttia tuli tehtaan mukana Koskelta. Yritys lähti lupaavasti käyntiin, kehräämössä työskenneltiin kahdessa ja kutomossa yhdessä vuorossa. Hyvä kehitys katkesi kuitenkin jo 1930-luvun taitteen lamaan. Laajoihin alkuinvestointeihin otetut suuret velat veivät verkatehtaan vararikkoon.

Kosken verkatehtaan toiminnan jatkajaksi perustettiin Lahden Verkatehdas Oy. Se kuitenkaan koskaan harjoittanut itsenäistä tuotantoa, vaan vuokrasi tuotantolaitokset Orimattilan Villatehdas Oy:lle. Lahden Verkatehdas lopetti toimintansa vuonna 1936, jolloin se myi osakkeensa Hämeenlinnan Verkatehdas Oy:lle.

Orimattilan Villatehdas toimi vuokraamissaan tiloissa vuoden 1935 loppuun asti. Sen jälkeen vuokrausehtojen koveneminen vei yhtiöltä halun jatkaa toimintaa Lahdessa. Vuonna 1937 tehtaan tiloihin muutti Kutomo ja Neulomo Oy. Helsingissä vuonna 1928 perustettu yritys valmisti miesten paitoja, naisten puseroita ja leninkejä sekä trikooalusvaatteita.

Helmi Virtasen Lahden Paita- ja Esiliinatehdas Oy

Orimattilasta lähtöisin ollut Helmi (Wilhelmiina) Virtanen perusti kauppalakaudella Lahteen ompelimon, josta kasvoi muutamassa vuodessa lahtelaisittain suurehko yritys. Helmi Virtanen osti vuonna 1911 Hämeenkatu 4 tuotantotiloikseen ja yritykselleen nimen Lahden Paita- ja Esiliinatehdas.

Virtanen aloitti valmistamalla asusteita naisille, mutta valikoimiin tulivat nopeasti mukaan miesten työpaidat ja alushousut. Myöhemmin yritys otti tuotantoonsa miesten pukuja, lakkeja, käsineitä ja solmioita. Virtasen toimitilat Hämeenkadulla kävivät pian ahtaiksi ja yritys rakennutti Möysään nelikerroksisen tehdasrakennuksen. Lahden Paita- ja Esiliinatehdas Oy oli 1920-luvun lopulla jonkin aika maan suurin valmisvaatetehdas. Se oli myös tuolloin maan uudenaikaisin. Yrityksen palveluksessa oli parhaimmillaan noin 400 henkilöä, joista suurin osa naisia.

Lahden Paita- ja Esiliinatehdas Oy perusti 1920-luvun lopulla sisaryhtiön, Paitavalmiste Oy:n. Se valmisti edullisia miesten paitoja Niilo H. Virtasen johdolla. Molemmat yritykset kokivat 1930-luvun alun laman iskiessä Kosken verkatehtaan kohtalon. Ne menivät konkurssiin. Tehdas siirtyi Kauppiaitten Teollisuus Oy:n haltuun, joka jatkoi ja kehitti yrityksen toimintaa.

Helmi Virtanen perusti vuonna 1934, 70-vuotiaana, Oy Paitavalmisteen, jota hän veti 1940-luvulle asti. Siitä tuli pian yksi alansa suurimmista yrityksistä Lahdessa. Niilo Virtanen jatkoi toimintaa Hämeenkatu 4:n kiinteistössä Lahden Paita Oy -yrityksellään.

web_70_neg53216.jpg

Helmi Virtasen toinen poika Evald Virtanen perusti vuonna 1933 Rauhankatu 9:ään Uuden Paita- ja Esiliinatehtaan. Liike muutettiin vuonna 1938 Evald Virtanen Oy:ksi. Se laajensi nopeasti tuotantoaan ostettuaan toimitiloikseen kiinteistön Rauhankatu 2:sta.

web_39_neg27358.jpg

Naisten Pukutehdas Oy

Käsityöläisenä uransa aloittanut Aino Rosendahl perusti vuonna 1919 Vuorikatu 31:een ompeluliikkeen, jolla oli myös myymälä. Naisten Pukimona alkuun tunnettu yritys valmisti naisten takkeja ja leninkejä sekä lastenvaatteita. Ensimmäisinä vuosina Aino Rosendahlilla oli palveluksessaan viisi, kuusi ompelijaa, mutta toiminta laajeni nopeasti. Rosendahl toimi jonkin aikaa yhdessä Helmi Virtasen kanssa Hämeenkadulla. Siellä hän sai tuntuman vaatteiden teolliseen valmistamiseen.

Aino Rosendahlin rakensi oman pukutehtaan Hämeenkatu 2:een vuonna 1926. Siitä alkoi voimakas ja nopea kehitys, jonka aikana tehdasta laajennettiin useaan otteeseen, myös lamavuosina. Naisten Pukimo lopetti oman vähittäismyynnin 1930-luvun puolivälissä ja siirtyi yksinomaan tukkukauppaan.

1930-luvun lopulla Naisten Pukimo oli kasvanut niin suureksi, että Aino Rosendahl päätti siirtää yrityksen johdon ammattilaisten käsiin. Yritys yhtiöitettiin vuonna ja siitä tuli Naisten Pukutehdas Oy. Tuolloin yrityksen palveluksessa oli 250 työntekijää. Naisten Pukutehdas Oy oli maassamme ensimmäinen, joka valmisti naisten leninkejä ja lastenvaatteita teollisesti sarjatuotantona.

Helmi Vuorelma

Käsityöläisyydestä lähti liikkeelle myös Helmi Vuorelman yritys. Hän perusti vuonna 1909 kotikutomon, joka alkuun valmisti pääasiassa keinutuolin mattoja. Sitten valikoimiin tulivat pöytäliinat, ryijyt, verhot, sängynpeitteet ja muut kodintekstiilit.

1920-luvulla Helmi Vuorelma ryhtyi valmistamaan kansallispukuja. Niistä tulikin yrityksen pääartikkeli ja jo 1920-luvun lopulla Vuorelman tuotteissa oli 35 erilaista kansallispukua. Helmi Vuorelma käytti paljon alihankintaa. Hän antoi raaka-aineita ompelukykyisille kotiäideille, jotka näin saivat mahdollisuuden lisäansioihin. Helmi Vuorelma osti myös kankaita Lahden ympäristön kutojilta. Varsinaisessa Vuorelman kutomossa oli noin 30 työntekijää 1930-luvun vaihteessa.

web_01_neg54036.jpg

Luhtanen Oy

Torikauppias Vihtori Luhtanen perusti vuonna 1910 tekstiilialan yrityksen. Alkuun toiminta oli luoteeltaan kotiteollisuutta. Luhtanen valmistutti lahtelaisilla ompelijattarilla yksinkertaisia työ- ja alusvaatteita, joita hän sitten itse möi torilla ja tehtaiden porteilla.

Luhtasen tuotteilla oli hyvä menekki. Vuonna 1927 aika oli kypsä oman tuotantolaitoksen rakentamiseen. Tehdas sijoitettiin Asemantaustaan. Siellä työskenteli aluksi parikymmentä työntekijää, sillä Luhtanen käytti vielä paljon alihankkijaverkostoaan. Vuonna 1936 Luhtanen rakennutti toisen tuotantolaitoksen Vesijärvenkadun varrelle. Seuraavana vuonna yritys muutettiin osakeyhtiöksi nimellä V. Luhtanen Oy. Yrityksen palveluksessa oli vuonna 1939 noin 325 henkilöä ja lisäksi yli 100 kotiompelijaa. Tehtaan tuotevalikoima oli hyvin laaja työvaatteista paitoihin ja lakkeihin.

Muita tekstiilialan yrityksiä

Orimattilassa vuonna 1918 aloittanut pieni kutomo siirsi toimintansa Lahteen kaksi vuotta myöhemmin. Lahteen päästyään yrityksen toiminta laajeni niin, että saattoi vuonna 1934 rakentaa itselleen oman tehtaan. Vuonna 1938 se muutettiin osakeyhtiöksi nimellä Orimattilan Kutomo Oy. Yritys valmisti trikootuotteita ja kudonnaisia. Tehtaalla työskenteli 120-150 työntekijää.

Vuonna 1929 aloitti entisessä Lahden Oluttehtaan kiinteistössä villakankaiden ja -tuotteiden valmistuksen Lahden Villakeskus Oy. Neuleita valmistanut Selma Toivosen kutomo muutti vuonna 1919 Mäntsälästä Lahteen. Se toimi vuoteen 1948 rautatieaseman tuntumassa. Vuonna 1921 perusti Hjalmar Tuominen vaatetusliikkeen. Kuusi vuotta myöhemmin hän rakensi sen yhteyteen tehtaan, joka vuonna 1942 yhtiöitettiin nimellä Tuomisen Pukutehdas Oy.

Pieniä kutomoalan yrityksiä olivat vuonna 1926 perustettu Alestalon mattokutomo, vuonna 1922 aloittanut Hämeen Huopa, toiminimi Neule (1937) ja sitä kymmenen vuotta aiemmin perustettu Lahden Vanutehdas.

web_03_kl1986_563.jpg

Lahden Saapas- ja Lapikasteollisuus Oy

Lahtelaisen jalkineteollisuuden uranuurtaja oli J. Mononen. Hän perusti Lahteen vuonna 1921 jalkineliikkeen, josta pian kehittyi yksi maan suurimmista vähittäiskaupoista ja myös huomattava tukkuliike. Mononen oli syntynyt Liperissä. Toimittuaan jonkin aikaa maakauppiaana Padasjoella hän muutti Lahteen vuonna 1916 työskentelemään Paasio & Kumpp:n tukkuliikkeeseen. Jalkinealalle hän siirtyi 1920-luvun taitteessa toimien ennen oman liikkeen perustamista tamperelaisten kenkätehtaiden edustajana.

Vuonna 1926 Mononen perusti kenkäliikkeensä rinnalle Lahden Saapikas- ja Lapikasteollisuus Osakeyhtiön. Se aloitti tuotannon Rautatienkatu 10:n piharakennuksessa. Tehtaan tuotanto ohjautui pian urheilu- ja erityisesti hiihtojalkineiden valmistamiseen. Viime mainittujen ohessa tehtiin myös suksisiteitä ja -voiteita. Tehtaan suositusta "Mono" jalkineesta tuli lähes koko maassa yleisnimi hiihtokengälle. Vuonna 1932 Mononen muutti yhtiön nimen Mono Osakeyhtiöksi. Vuosikymmenen lopulla yrityksessä työskenteli 120-170 henkilöä.