Hiihtomuseo

pHiihtomuseo2017_01.jpg

Kuva: Lahden museot

Hiihtomuseo

Museo on avoinna normaalisti ti-pe klo 9-17 ja la-su klo 11-16. Museossa olemme kiinnittäneet erityistä huomiota museon tilojen hygieniatasoon ja noudatamme viranomaisten turvallisuusohjeistuksia huolellisesti. Myös asiakasmääriä rajoitetaan ohjeiden mukaisesti (max. 50 h. kerrallaan).

Turvallisuussyistä johtuen osa museon näyttelyihin liittyvistä informaatiolaitteista on poistettu väliaikaisesti käytöstä, tai niiden sisältö on siirretty asiakkaan oman mobiililaitteen avulla käytettäväksi.

Tervetuloa!

 pisteviiva.gif

Hiihtomuseo sijaitsee maailmankuulujen Salpausselän hyppyrimäkien vieressä Lahden urheilukeskuksessa. Museoon on lyhyt kävelymatka kaupungin keskustasta.

Hiihtomuseo
Käyntiosoite: Salpausselänkatu 8, 15111 Lahti
Aukioloajat: ti-pe klo 9–17, la-su klo 11–16
Puh. 050 398 5523
Sähköposti: hiihtomuseo(at)lahti.fi

Lue lisää Hiihtomuseon avoinnaolosta, pääsymaksuista ja opastetuista kierroksista täältä.

Katso Hiihtomuseon sijainti kartasta.

Ravintola-, kahvila- ja auditoriopalvelut löydät Ravintola Voitosta


Sisulla sankariksi

P6191446.jpg

Kuva: Lahden museot. 

Hiihtomuseon uusin näyttely Sisulla sankariksi kertoo suomalaisen kilpahiihdon historiaa 1950-luvulta 1970-luvulle. Näyttely kertoo aikakauden valmennus- ja harjoittelumaailmasta sekä suomalaisen kilpahiihdon kultakaudesta. Myös Nordic Ski Hall of Fame -kunniagalleria sijaitsee uudessa näyttelytilassa.


Tunteiden ilmalentoa

P6110175_1.jpg

Kuva: Riikka Huuskonen, Lahden museot. 

Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely esittelee valokuvan keinoin suomalaista mäkihyppyhistoriaa 1920-luvulta 1990-luvulle. Näyttely avaa näkymiä lajin historiaan aina torniin kiipeämisestä palkintojenjakoon saakka. Myös olympiavoittaja Matti Nykäsen arvokisamitalit ovat nähtävillä Tunteiden ilmalentoa -näyttelyssä.

Tallenna

Tallenna

Tallenna


Hiihdon henkeä

P6181138.jpg

Kuva: Riikka Huuskonen, Lahden museot. 

Hiihdon henkeä -perusnäyttely katselee suomalaista hiihtomenneisyyttä monin silmin: teemaa tarkastellaan niin arkihiihtäjän, hiihtoharrastajan kuin ammattilaisurheilijan näkökulmasta. Näyttelyssä huomioidaan keväthanget löytäneet kuntoilijat ja kouluhiihdosta traumatisoituneet sivakoijat.

Hiihtomuseosta löytyy myös vaikuttava Salpausselkä elää -mediaseinä, joka kertoo Salpausselän kisojen historiasta 1920-luvulta 2010-luvulle. Omia mäkikotkan taitojaan pääsee testaamaan mäkihyppysimulaattorissa. Laserammuntapisteellä voit kokeilla, millaiseen tulokseen yltäisit ampumahiihtokisoissa.


Hiihdon hurmaa vai hirveyttä!

hurmaavahiihto_netti_ja_some_pieni.jpg

Kuva: Pekka Tuomi ja Maija Jakonen Salpausselällä ladun varressa vuonna 1946. Lahden kaupungimuseon kuva-arkisto.

Onko hiihto ollut sinusta helppoa ja hurmaavaa vai onko tuntunut välillä vaikealta, hämmentävältä ja hirvittävältäkin. Osallistu Hiihtomuseon hankkeeseen #hurmaava hiihto jakamalla hiihtämisestä ja hiihdon hurmasta kertovia nykykuvia ja elämyksiä tai sitten siitä vähän hämmentävästä puolesta hiihdossa #hirvittävähiihto: 

Hurmaava ja Hirvittävä Suomi -ryhmän facebook -sivulla. 

https://www.facebook.com/groups/2498380100396882/

Lisää jakamaasi kuviin hastagit:  #hurmaavahiihto #hurmaavasuomi #hirvittävähiihto #hirvittäväsuomi

Hurmaava ja Hirvittävä Suomi –hanke on kansallinen museoiden nykydokumentointihanke, jonka avulla kerätään talteen ihmisille tärkeitä ja mieluisia suomalaisia asioita henkilöistä ja trendeistä osallistavin keinoin tai sitten niistä hämmentävistä ja vähän hirvittävistä asioista.

Voit ottaa yhteyttä myös suoraan Hiihtomuseoon, jos haluat kertoa hyviä tai huonoja hiihtomuistoja ja lahjoittaa tai lainata vanhoja kuvia. hiihtomuseo(at)lahti.fi; 050 398 5521.  Voit käydä myös muistelemassa Museokioskin Muistomaatissa.

Voit tulla myös muistelemaan Museokioskin Muistomaatille omia hiihtomuistojasi. 

Voit ottaa yhteyttä myös suoraan Hiihtomuseoon, jos haluat kertoa hyviä hiihtomuistoja ja lahjoittaa tai lainata valokuviasi. Lisätietoja antaa museoamanuenssi Suvi Kuisma: suvi.kuisma(at)lahti.fi, puh. 50 398 5521.  

Ennen kuin lataat aineistoa palveluun, niin tutustu tietosuojaselosteeseen (https://www.lahti.fi/tietoa-lahdesta/tietosuoja) ja Facebookin käyttöehtoihin (https://www.facebook.com/legal/terms).


Hiihtomuseon mobiiliopastukset

Tutustu myös Kisan paikka -mobiiliopastukseen sekä Lahti -kansainvälinen hiihtokaupunki -mobiiliopastukseen

seinatonmuseologo.jpg

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon pohjakerroksesta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.

Hiihtomuseo ja Radio- ja tv-museo Mastola avautuivat 2.6.2020

Hiihtomuseossa valittiin uusia jäseniä kunniagalleriaan - Nordic Ski Hall of Fameen

Hiihtomuseon kunniagalleriaan Nordic Ski Hall of Fame valitaan neljä uutta urheilijaa juhlallisesti kisalauantaina iltamäenlaskun tauolla.

Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely

Hiihtomuseon valokuvanäyttely avaa näkymiä mäkihypyn historiaan torniin kiipeämisestä aina palkintokorokkeelle saakka.

Hiihtomuseon perusnäyttely "Hiihdon henkeä"

Hiihtomuseon perusnäyttely tarjoaa elämyksiä ja tietoa monipuolisesti hiihdon historiasta.

Urheilun fanikulttuuri

Pohdintaa urheilun fanikulttuurista löydät Hiihtomuseon, Jääkiekkomuseon ja Urheilumuseon yhteisestä verkkojulkaisusta.

Virtuaalikierros Hiihtomuseossa

Tutustu Hiihtomuseoon ja Suurmäen näkötorniin virtuaalisesti.