Hiihtomuseo

Hiihtomuseo sijaitsee Lahden Urheilukeskuksessa, maailmankuulujen Salpausselän hyppyrimäkien vieressä. Museoon on lyhyt kävelymatka kaupungin keskustasta.

Sisulla sankariksi -näyttely 

Sisulla sankariksi -näyttely kertoo suomalaisen kilpahiihdon historiaa 1950-luvulta 1970-luvun alkuvuosiin. Näyttely kertoo aikakauden valmennus- ja harjoittelumaailmasta sekä suomalaisen kilpahiihdon kultakaudesta. Hiihtomuseon kunniagalleria Nordic Ski Hall of Fame löytyy myös uudesta uudistetusta Hiihtomuseon näyttelytilasta.

 

 

 


pHiihtomuseo2017_01.jpg

Tutustu Hiihdon henkeä -perusnäyttelyyn!

Monipuolinen perusnäyttely "Hiihdon henkeä" valottaa hiihdon historiaa monesta näkökulmasta tarvehiihdosta koululaisiin ja kilpahiihtäjiin. Se kertoo Lahden kisahistoriaa, mäkihypyn vaiheita sekä tuo näkökulmia ampumahiihtoon ja laskettelun historiaan ja nykypäiväänkin.

Mäkihyppysimulaattorissa pääsee kokeilemaan omia hyppytaitojaan Lahden suurmäessä.  Museossa on esillä näyttävä "Salpausselkä elää"-mediaseinä, joka valottaa Salpausselän kisahistoriaa 1920-luvulta nykypäivään.

 

pisteviiva.gif

Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely

Hiihtomuseolla on avautunut Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely, joka esittelee suomalaista mäkihyppyhistoriaa valokuvan keinoin 1920-luvulta 1990-luvun alkuun.

Näyttely avaa näkymiä mäkihypyn historiaan torniin kiipeämisestä aina palkintokorokkeelle saakka. Vahvat mustavalkokuvat kertovat tarinaansa hilpeillä kuvateksteillä höystettynä. Mäkihyppy on kehittynyt huimapäisten nuorten huvituksesta vakavasti otettavaksi ammattiurheiluksi. Kautta aikojen mäkihyppyyn on liittynyt voimakkaita tunteita: iloa, toveruutta, ihailua, keskittyneisyyttä, jännitteitä ja jännitystä.

Matti Nykäsen arvokisamitalit

Matti Nykäsen arvokisamitalit ovat nähtävillä "Tunteiden ilmalentoa"-näyttelyssä Hiihtomuseon toisessa kerroksessa.

 Tunteiden_ilmalentoa_otsikkopieni.jpg

pisteviiva.gif

Hiihdon hurmaa #hurmaavahiihto

Osallistu Hiihtomuseon hankkeeseen #hurmaava hiihto jakamalla hiihtämisestä ja hiihdon hurmasta kertovia nykykuvia ja elämyksiä:

Lahden museoiden facebook @lahden.museot. Lisää jakamaasi kuviin hastagit:  #hurmaavahiihto, #hurmaavasuomi. 

Jos haluat jakaa kuvia omalla instagram-tililläsi, tilisi täytyy olla julkinen. Lisää kuviisi hastagit:  #hurmaavahiihto, #hurmaavasuomi. 

Hurmaava Suomi –hanke on kansallinen museoiden nykydokumentointihanke, jonka avulla kerätään talteen ihmisille tärkeitä ja mieluisia asioita henkilöistä ja trendeistä osallistavin keinoin. Hurmaava Suomi -nykydokumentointi toteutetaan 28.1.–31.3.2019.

Hurmaava hiihto teemaa jatketaan kuitenkin vielä keväällä Lahdessa. Voit tulla muistelemaan Museokioskin Muistomaatille omia hiihtomuistojasi. 

Voit ottaa yhteyttä myös suoraan Hiihtomuseoon, jos haluat kertoa hyviä hiihtomuistoja ja lahjoittaa tai lainata vanhoja kuvia. hiihtomuseo(at)lahti.fi; suvi.kuisma(at)lahti.fi, 050 398 5521.  

Ennen kuin lataat materiaalia palveluun, niin tutustu tietosuojaselosteeseen, https://www.lahti.fi/tietoa-lahdesta/tietosuoja ja Facebookin käyttöehtoihin, https://www.facebook.com/legal/terms.

hurmaavahiihto_netti_ja_some_pieni.jpg

Kuvassa hiihtävä pari Salpausselällä ladun varressa 1946, Pekka Tuomi ja Maija Jakonen. Kuva: Lahden kaupungimuseon kuva-arkisto.

pisteviiva.gif

 

Hiihtomuseon Nordic Ski Hall of Fame -kunniagalleria

 

 

pisteviiva.gif

seinatonmuseologo.jpg

Tutustu Hiihtomuseon mobiilioppaaseen!
Oppaasta saat tietoa Lahden hiihtostadionin historiasta.  

 
pisteviiva.gif

Hiihtomuseo
Urheilukeskus, Salpausselänkatu 8
15110 Lahti
Katso sijainti kartasta >>
Lipunmyynti / Info: 050 398 5523
hiihtomuseo(at)lahti.fi

Aukioloajat ja hinnat >>

Ravintola-, kahvila- ja auditoriopalvelut löydät Ravintola Voitosta. Tiedot palveluista löydät Ravintola Voiton sivuilta>>

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Sisulla sankariksi -näyttely on avautunut

Huhtikuussa avautunut näyttely esittelee suomalaisen kilpahiihdon kultakautta, aikaa 1950-luvulta 1970-luvun alkuun.

Hiihdon hurmaa #hurmaavahiihto

Oletko vasta hiihtoon hurahtanut vai hiihtänyt innolla koko ikäsi? Osallistu Hiihtomuseon hankkeeseen #hurmaava hiihto jakamalla valokuvia ja elämyksiä hiihdon hurmasta museon somekanavilla.

Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely

Hiihtomuseon valokuvanäyttely avaa näkymiä mäkihypyn historiaan torniin kiipeämisestä aina palkintokorokkeelle saakka.

Hiihtomuseon perusnäyttely "Hiihdon henkeä"

Hiihtomuseon perusnäyttely tarjoaa elämyksiä ja tietoa monipuolisesti hiihdon historiasta.

Urheilun fanikulttuuri

Pohdintaa urheilun fanikulttuurista löydät Hiihtomuseon, Jääkiekkomuseon ja Urheilumuseon yhteisestä verkkojulkaisusta.

Virtuaalikierros Hiihtomuseossa

Tutustu Hiihtomuseoon ja Suurmäen näkötorniin virtuaalisesti.