Kansankulttuurin aarteita Kosovosta ja Metohijasta

 4.1.-22.2.2004

Kulttuuriperinnön suojeluohjelma Kosovossa ja Metohijassa Mnemosyne. Kansankulttuurin aarteita Kosovosta ja Metohijasta on näyttely Kosovon serbialaisesta kansankulttuurista. Kansankulttuurin aarteita Kosovosta ja Metohijasta on näyttely Kosovon serbialaisesta kansankulttuurista. Näyttelyn kokosi Pristinan museon Belgradiin siirtynyt osa. Kosovon sodan seurauksena Pristinan museo (Kosovon kansallismuseo) on jakautunut kahtia. Pristinassa museon ylläpitoa jatkavat albaanit. Museon serbialainen osa toimii Belgradissa Etnografisen museon yhteydessä.

Näyttelyssä oli esillä tekstiilejä, koruja, aseita ja muita kosovolaisen kansankulttuurin tuotteita 1800- ja 1900-luvuilta. Taitavasti kirjaillut, brodeeratut kansanpuvut ovat koko loistollaan esillä. Paikallisesta, korkealuokkaisesta käsityötaidosta ovat esimerkkeinä filigraani- ja erilaiset jalokivikorut.

Kulttuuriperinnön suojeluohjelma Kosovossa ja Metohijassa

Kosovon kulttuuri- ja luonnonperinnön tallentamiseksi ja suojelemiseksi on Belgradissa perustettu hallituksista ja poliitikasta riippumaton järjestö, Mnemosyne. Se pyrkii suojeluohjelmallaan kiinnittämään huomiota Kosovon kansallispuistojen, lukuisten luostareiden ja kirkkojen sekä islamilaisten monumenttien suojeluun ja mahdolliseen konservointiin. Näyttelyn yhteydessä esitellään myös Mnemosynen toimintaa.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon uusitusta pohjakerrostilasta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.