Kansankulttuurin aarteita Kosovosta ja Metohijasta

 4.1.-22.2.2004

Kulttuuriperinnön suojeluohjelma Kosovossa ja Metohijassa Mnemosyne. Kansankulttuurin aarteita Kosovosta ja Metohijasta on näyttely Kosovon serbialaisesta kansankulttuurista. Kansankulttuurin aarteita Kosovosta ja Metohijasta on näyttely Kosovon serbialaisesta kansankulttuurista. Näyttelyn kokosi Pristinan museon Belgradiin siirtynyt osa. Kosovon sodan seurauksena Pristinan museo (Kosovon kansallismuseo) on jakautunut kahtia. Pristinassa museon ylläpitoa jatkavat albaanit. Museon serbialainen osa toimii Belgradissa Etnografisen museon yhteydessä.

Näyttelyssä oli esillä tekstiilejä, koruja, aseita ja muita kosovolaisen kansankulttuurin tuotteita 1800- ja 1900-luvuilta. Taitavasti kirjaillut, brodeeratut kansanpuvut ovat koko loistollaan esillä. Paikallisesta, korkealuokkaisesta käsityötaidosta ovat esimerkkeinä filigraani- ja erilaiset jalokivikorut.

Kulttuuriperinnön suojeluohjelma Kosovossa ja Metohijassa

Kosovon kulttuuri- ja luonnonperinnön tallentamiseksi ja suojelemiseksi on Belgradissa perustettu hallituksista ja poliitikasta riippumaton järjestö, Mnemosyne. Se pyrkii suojeluohjelmallaan kiinnittämään huomiota Kosovon kansallispuistojen, lukuisten luostareiden ja kirkkojen sekä islamilaisten monumenttien suojeluun ja mahdolliseen konservointiin. Näyttelyn yhteydessä esitellään myös Mnemosynen toimintaa.

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

Jussi Jokisen työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.