Terveiset talvikisoista

Hiihtomuseon "Terveiset talvikisoista" -näyttelyssä kurkistetaan talviolympialaisten historiaan kisaturistin silmin. Hiihtomuseon upea filateliakokoelma valottaa talviolympia-aihetta uudesta näkökulmasta. Näyttelyssä matkustetaan ympäri maailmaa ja vieraillaan lähes joka mantereella. Oppaina toimivat maailmaa valloittaneet suurhiihtäjämme ja mäkikotkamme. Eri maanosien tunnelmiin sukelletaan postimerkkien kautta taskumatti kisaturistin poven lämmikkeenä.

Talviolympia-aihe on yllättävän suosittu postimerkkiaihe - sellaisissakin maissa, joissa lumi ei sada omaan maahan. Suomalaiset talviurheilijat ovat päässeet postimerkkeihin paitsi Suomessa, myös yllättävissä maissa kuten esimerkiksi Kongo ja Paraguay. Suomalaisista merkeistä voi bongata Marja-Liisa Kirvesniemen, Marjo Matikaisen, Veikko Hakulisen ja Veikko Kankkosen sekä tietysti Matti Nykäsen. Nykänen on kaikkein eniten eri puolilla maailmaa postimerkeissä esiintyvä talviurheilijamme, mutta myös yllättävän moni muu on päässyt eri maiden merkkeihin.

Joillakin perinteisillä talviurheilumailla, etenkin Itä-Euroopassa on myös monipuolinen ja runsas valikoima filateliaa talviurheilun alalta. Toisaalta taas jotkin perinteiset talviurheilumaat eivät postimerkeissään talviurheiluaiheella loista. Moni itsenäistynyt maa on saattanut olla innokas julkaisemaan runsaasti omia postimerkkejä myös talviolympialaisista. Kaikkein suosituimmat kisat eri puolilla maailmaa julkaistuista talviolympialaisiin liittyvistä pohjoismaisia lajeja kuvaavista merkeistä näyttäisivät olevan Sapporo 1972, Innsbruck 1976 sekä Albertville 1992.

Monet Afrikan, Aasian, Keski- ja Etelä-Amerikan valtiot sekä Euroopan lilliputtivaltiot aloittivat postimerkkien tehtailun keräilijöitä varten eikä postinkuljetustarkoituksiin. Aihepiirit merkkeihin valittiin keräilijöitä silmällä pitäen eikä paikallista toimintaa tai historiaa ajatellen. Varmaankaan paikallisessa postiliikenteessä ei ole näitä talviurheiluaiheisia merkkejä käytetty. Postimerkit ovat olleet merkittävä tulon lähde monelle pienelle ja köyhälle valtiolle.

Olemme tehneet riemastuttavia löytöjä ja rankkoja rajauksia. Keskitymme tässä näyttelyssä talviolympialaisaiheeseen ja lajeista tarkastelemme pohjoismaisia lajeja: maastohiihtoa, mäkihyppyä ja yhdistettyä.

Tutkimusmatkamme Hiihtomuseon postimerkkikokoelmaan on ollut jännittävä ja antoisa. Asiantuntija-apua tutkimukseen ja esillepanoon saimme Postimuseosta Helsingistä.

Näyttely päättyy 19.8.2012.

Näyttely: Terveiset talvikisoista
Hiihtomuseo Urheilukeskus, Lahti
ti-pe 10-17, la-su 11-17
www.lahdenmuseot.fi

Lisätietoja:
Suvi Kuisma 050 398 5521, suvi.kuisma(at)lahti.fi
Tiia Tiainen 050 518 4591, tiia.tiainen(at)lahti.fi

Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuus 6.8.klo 18.00

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetään yhteislaulutilaisuus, jossa kajautetaan Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Jussi Jokisen työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.