Menneet näyttelyt

pisteviiva.gif

Suomen suksi - suksisepästä teolliseen muotoilijaan

Hiihtomuseossa 20.09.2012 - 16.2.2014

Suomen suksi -näyttely jatkaa vielä helmikuun puoliväliin saakka 2014. Näyttelyssä esittäytyy suomalaisen suksen pitkä, vahva ja omintakeinen suksenvalmistusperinne kotiteollisesta teolliseen valmistukseen. Vaativat luonnonolosuhteet, käyttötarkoitus ja maaston muodot ovat vaikuttaneet kotoisten suksityyppiemme kehitykseen. Kokonaisuudesta nostetaan esiin suomalaiset suksimuotoilijat ja -innovaattorit.

Suomalainen suksiteollisuus on taas voimissaan, kiitos runsaslumisten talvien, innovatiivisen tuotekehityksen, muotoilun ja graafisen suunnittelun. Näyttely valaisee aiemmin lähes tutkimatonta alaa, suksen valmistamisen ammattitaidon kehityskaarta. Suksisepän käsissä syntyi muotoilultaan maanläheinen käyttöesine, kun taas nykyisessä suksen tehdasvalmistuksessa muotoilu keskittyy lähinnä ulkoisiin asioihin, kuten suksen graafisten elementtien suunnitteluun. Muotonsa puolesta suksi on saattanut saavuttaa lakipisteensä, mutta suksen graafinen pinta sekä hiihto-ominaisuuksia parantavat innovaatiot vievät kehitystä eteenpäin.

Suomen suksi – suksisepästä teolliseen muotoilijaan -näyttelyn yhteistyökumppanina on Peltonen Ski Oy, jonka tuotantoa museo on voinut dokumentoida. Peltonen Ski Oy toimii esimerkkinä nykypäivän suomalaisesta suksituotannosta ja -muotoilusta.

a_him.jpg
Kuva: Tiina Rekola/Lahden museot
 

Suomen suksi - suksisepästä teolliseen muotoilijaan -julkaisu kertoo urheilun ja muotoilun välisestä suhteesta kotimaisten esimerkkien avulla.

Kirja kuuluu Hiihtomuseon julkaisusarjaan.
ISBN 978-952-5749-38-0
2012, 52s.
19 €

Nyt voit tilata kirjan myös osoitteesta museokauppa(at)lahti.fi

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

UUSI JULKAISU Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista

Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista esittelee komean valikoiman teoksia Lahden taidemuseon kokoelmista.

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.
Suomen suksi