Pallas.jpg

Hei,

löysin mummoltani tämän sohvakaunottaren. Osaisitteko kertoa suunnittelijan ja valmistusvuoden (edes sinnepäin)? Sohvassa on Asko Export -tarra.


VASTAUS:

Kyseessä on sohvakalusto Pallas. Kaluston alkuperäinen nimi on Sarpa, mutta jostain syystä nimi vaihdettiin ja sitä myytiin Pallas-nimellä. Myyntiin Pallas tuli 1968/1969 ja se on 60-luvun loppupuolella muodissa ollutta mallia. Samantyyppisiä kalustoja oli Askollakin useita. Pallas-kalustoon kuului myös lepotuoli ja vuodesohva. Pallas-kaluston suunnittelija ei ole tiedossa.

Vastauksen yhteydessä olevassa kuvassa ei sohvan selustassa näytä olevan napitusta, mutta vastaavan eli vuoden 1969 Asko mallistoa -vihkosessa napitus on.

Kuinka pitkään Pallas oli mallistossa, niin tässä on pieni ristiriita, jota arkiston perusteella ei pysty ratkaisemaan. Askon arkistossa olevaan Pallas-nojatuolista kertovan tuotekuvaston sivuun on Askolla käsin kirjoitettu: lopetettu -72. Kuitenkin Askon esitteissä Pallas-kalusto on vielä niinkin pitkään kuin vuoteen 1975 asti.

P.S. Askolla oli 50-luvulla mallistossa niin ikään Pallas-niminen sohvakalusto, mutta kyseessä ei ole sama tuote.

PallasE.jpg

Klikkaa kuva suuremmaksi, saat tarkempaa tietoa.
Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.