Historiallisen museon kokoelmat

Historiallisen museon tehtävänä on kerätä, tallentaa, tutkia, pitää näytteillä ja julkaista toimialueensa historiallista, kulttuurihistoriallista ja kansatieteellistä esineellistä ja henkistä perinnettä. Museo toimii Päijät-Hämeen maakuntamuseona.

Historiallisen museon noin 41 000 esinettä liittyvät pääosin Lahden ja Päijät-Hämeen historiaan ja nykypäivään. 

Museon peruskokoelmassa on maakunnallista kansanomaista esineistöä, joka on hankittu pääasiassa museotoiminnan alkuvuosikymmeninä. 1950- ja 1960 -luvuilla on pääpaino ollut puusepäntyön välineiden, alueen kansanomaisten huonekalujen ja varhaisen lahtelaisen teollisuuden tuotteiden hankkimisessa. Nykyisin tallennetaan pääsääntöisesti lähivuosikymmenien paikallista historiaa.

Omat kokonaisuutensa muodostavat Klaus Holman muistokokoelma ja entisen Viipurin historiallisen museon kokoelma. Museon raha- ja mitalikokoelma on kansallisestikin katsoen huomattava. 

Puuseppien kaupunki
 

Lahti on puuseppien kaupunki ja se näkyy myös museokokoelmien kartuttamisessa, jossa huonekaluteollisuuden tuotteet on yksi painopistealueista. Merkittävä lisä tähän kokonaisuuteen saatiin vuoden 2005 marraskuussa, kun Uponor Oyj lahjoitti museolle Askon museon kokoelman.

Päijäthämäläisen valmisvaateteollisuuden tuotteita tallennetaan museon tekstiilikokoelmaan, jossa pääpaino on 1950-luvussa ja sitä uudemmassa ajassa. Kaupungin terveydenhoitopalvelut, palo- ja pelastustoimi, ja koululaitos ovat museossa hyvin edustettuina omilla karttuvilla kokoelmillaan.


Kokoelmien kartunta

Lahjoitukset ja esineostot tulevat museoon kokoelmista vastaavan amanuenssin kautta. Hankittu esine puhdistetaan, numeroidaan, valokuvataan ja luetteloidaan. Esineen museaalista arvoa lisäävät hyvät valmistus- ja käyttötiedot. Esine, jonka vaiheet tiedetään on kuin tarina, jota voidaan kertoa ja josta tietoa ammentaa museon näyttelyissä ja muussa asiakaspalvelussa.

Lahden kaupunginmuseon kulttuurihistoriallisista kokoelmista tietoa myös täällä.

Arkeologisista kokoelmista lisätietoa täällä.
 

Kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen
Museon kokoelmakeskus 
Puh. 050 518 4594
etunimi.sukunimi(at)lahti.fi

Tutkija Päivi Vickholm
Museon kokoelmakeskus 
Puh. 050 598 1292
etunimi.sukunimi(at)lahti.fi 

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

JUSSI JOKISEN työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.

Hiihtomuseossa valittiin uusia jäseniä kunniagalleriaan - Nordic Ski Hall of Fameen

Hiihtomuseon kunniagalleriaan Nordic Ski Hall of Fame valitaan neljä uutta urheilijaa juhlallisesti kisalauantaina iltamäenlaskun tauolla.

Tietopalvelu Askon kokoelmaan liittyen

Museo on vuosien varrella vastannut lukuisiin kysymyksiin liittyen Askon valmistamiin huonekaluihin. Nyt kysymyksiä vastauksineen ryhdytään julkaisemaan Kalusteista kysyttyä –sivulla.

muovi.jpg