Historiallisen museon kokoelmat

Historiallisen museon tehtävänä on kerätä, tallentaa, tutkia, pitää näytteillä ja julkaista toimialueensa historiallista, kulttuurihistoriallista ja kansatieteellistä esineellistä ja henkistä perinnettä. Museo toimii Päijät-Hämeen maakuntamuseona.

Historiallisen museon noin 41 000 esinettä liittyvät pääosin Lahden ja Päijät-Hämeen historiaan ja nykypäivään. 

Museon peruskokoelmassa on maakunnallista kansanomaista esineistöä, joka on hankittu pääasiassa museotoiminnan alkuvuosikymmeninä. 1950- ja 1960 -luvuilla on pääpaino ollut puusepäntyön välineiden, alueen kansanomaisten huonekalujen ja varhaisen lahtelaisen teollisuuden tuotteiden hankkimisessa. Nykyisin tallennetaan pääsääntöisesti lähivuosikymmenien paikallista historiaa.

Omat kokonaisuutensa muodostavat Klaus Holman muistokokoelma ja entisen Viipurin historiallisen museon kokoelma. Museon raha- ja mitalikokoelma on kansallisestikin katsoen huomattava. 

Puuseppien kaupunki
 

Lahti on puuseppien kaupunki ja se näkyy myös museokokoelmien kartuttamisessa, jossa huonekaluteollisuuden tuotteet on yksi painopistealueista. Merkittävä lisä tähän kokonaisuuteen saatiin vuoden 2005 marraskuussa, kun Uponor Oyj lahjoitti museolle Askon museon kokoelman.

Päijäthämäläisen valmisvaateteollisuuden tuotteita tallennetaan museon tekstiilikokoelmaan, jossa pääpaino on 1950-luvussa ja sitä uudemmassa ajassa. Kaupungin terveydenhoitopalvelut, palo- ja pelastustoimi, ja koululaitos ovat museossa hyvin edustettuina omilla karttuvilla kokoelmillaan.


Kokoelmien kartunta

Lahjoitukset ja esineostot tulevat museoon kokoelmista vastaavan amanuenssin kautta. Hankittu esine puhdistetaan, numeroidaan, valokuvataan ja luetteloidaan. Esineen museaalista arvoa lisäävät hyvät valmistus- ja käyttötiedot. Esine, jonka vaiheet tiedetään on kuin tarina, jota voidaan kertoa ja josta tietoa ammentaa museon näyttelyissä ja muussa asiakaspalvelussa.

Lahden kaupunginmuseon kulttuurihistoriallisista kokoelmista tietoa myös täällä.

Arkeologisista kokoelmista lisätietoa täällä.
 

Kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen
Museon kokoelmakeskus 
Puh. 050 518 4594
etunimi.sukunimi(at)lahti.fi

Tutkija Päivi Vickholm
Museon kokoelmakeskus 
Puh. 050 598 1292
etunimi.sukunimi(at)lahti.fi 

Uusi taide-, juliste- ja muotoilumuseo etsii nimeä

Työnimellä LAD kulkenut uusi taidetta, julisteita ja muotoilua esittelevä museo etsii nimeä.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu tulossa

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.

Tietopalvelu Askon kokoelmaan liittyen

Museo on vuosien varrella vastannut lukuisiin kysymyksiin liittyen Askon valmistamiin huonekaluihin. Nyt kysymyksiä vastauksineen ryhdytään julkaisemaan Kalusteista kysyttyä –sivulla.

muovi.jpg