Historiallisen museon erilliskokoelmat

Huonekalumuseosäätiön kokoelma on vuonna 1987 perustettu säätiö, jonka tarkoituksena on huonekalumuseon perustaminen ja ylläpitäminen sekä huonekalu- ja sisustusalan esineistön ja perinteen tallentaminen ja sisustuskulttuurin edistäminen. Perustajajäseniä ovat Puusepänteollisuuden Liitto r.y., Puutyöväen Liitto r.y., Sisustusarkkitehdit - Inredningsarkitekter SIO r.y. ja Suomen Huonekaluviejät r.y.
Säätiön kokoelmissa on alan kirjallisuutta, valokuvia, huonekalupiirustuksia, muuta arkistomateriaalia ja huonekaluja.

Koulumuseokokoelma sisältää Lahden alueen kouluista siirrettyä opetusmateriaalia, ja kalustoa.

Lahja- ja palkintokokoelma sisältää Lahden kaupungin saamia lahjoja.

kartunta_roboauto.gif

Robottiauto. Lahden yliopistokeskuksen lahja 100-vuotiaalle Lahden kaupungille.

kartunta_viuhka.gif

Viuhka. Osa Deyangin ystävyyskaupungin lahjasta 100-vuotiaalle Lahden kaupungille.

 

 

Luonnontieteellisen kokoelman pääosan muodostaa Bonsdorffin perhoskokoelma.

Palolaitoksen kokoelma koostuu Lahden palolaitoksen historiaan liittyvästä esineistöstä ja karttuu pääasiassa palolaitoksen siirtäessä käytöstä poistettua esineistöään museoon.

Pienoismallikokoelmassa on sekä alueellisia että yksittäisten rakennusten pienoismalleja. Huomattavimpia ovat Lahden kylän pienoismalli, Lahti 1914 ja Lahti 1939.

kartunta_malli.jpg

Lahden kaupungin pienoismalli 1939.

 

Ravintolamuseon kokoelma sijaitsee Lahden hotelli- ja ravintolakoulun tiloissa ja sisältää pääasiassa lahtelaisten ravintoloiden esineistöä ja erillisen laajan suomalaisten ja ulkomaisten ruokalistojen kokoelman. Pääasiassa kokoelma karttuu hotelli- ja ravintolakoulun opettajien lahjoituksilla.

Sairaalamuseon kokoelma, joka karttuu pääasiassa Lahden kaupungin sairaalasta poistetuilla esineillä. Kartunta on hoidettu poistoista järjestelmällisesti. Osa kokoelmista on esillä kaupunginsairaalan väestösuojaan tehdyssä näyttelyssä, joka kertoo terveydenhoidon vaiheista Lahdesta.

Sotaveteraanikokoelma sisältää mm. lottapukuja, sodassa käytettyjä vaatteita, puhdetöitä, sotamuistoja, aseita. Lisäksi kokoelmaan kuuluu arkistomateriaalia ja valokuvia. Kokoelma sai alkunsa Lahden sotaveteraanipiiri ry:n keräyksellä ja karttuu edelleen piirin kautta tulevilla lahjoituksilla.

kartunta_lottapuku.gif

Lottapuku 1930-luvulta, käytetty Hollolassa.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

UUSI JULKAISU Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista

Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista esittelee komean valikoiman teoksia Lahden taidemuseon kokoelmista.

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.