askon_tuoli.jpg

Hei

Löysin kaksi tuolia paikallisesta kierrätyskeskuksesta.  Niissä oli hyvin pienet alumiiniset Askon leimat, jollaisia en ole ennen nähnyt.

Minulle näistä tuli ensimmäiseksi mieleen Tapiovaaran tuotanto. Selasin Tapiovaara-kirjallisuutta, mutta en löytänyt tuolia sieltä enempää kuin internetistäkään.

 

Vastaus:

Tuoli on tosiaan Ilmari Tapiovaaran Askolle vuonna 1960 suunnittelema tuoli nro 2468, jota myytiin Eve –kauppanimellä.

Tapiovaara oli Askon taiteellisena johtajana vuosina 1938-41. Siirryttyään muualle töihin, hän kuitenkin suunnitteli Askolle vuosikymmenien ajan sekä yksittäisiä messukalusteita että satunnaisia, normaalituotannossa olleita kalusteita tehtaan vakituisen arkkitehtikunnan rinnalla. Eve on esimerkki viimeksi mainitusta.

Oheisessa piirustuksessa mainitaan, että puuosat ovat koivua ja istuimessa ja selässä on Molto-pren-pehmustus. Asko käytti noin kymmenen vuoden ajan (alkaen 1954) Askolette -tuotenimellä tunnettua vaahtomuovia, jota valmistettiin Askon  omassa tehtaassa.  lmeisesti Askolla haettiin 1960-luvun alussa korvaavia vaahtomuoveja, kuten tätä Molto-preniä.  Ajan saatossa Askolette-vaahtomuovi on muuttunut niin hauraaksi, että se ei enää kestä käyttöä vaan hajoaa muruksi.   

Osassa Askon tuotteista oli käytössä 1950-luvulta aivan 1960-luvun alkuun mainitsemanne pienet, kilven muotoiset metallileimat (kuva).  Niiden jälkeen ja rinnan niiden käytön kanssa käytettiin saman muotoisia, mutta tarralle painettuja leimoja. Askon pikku-a merkki otettiin käyttöön vuonna 1966.

Eve-tuolin tuotantomäärät eivät selviä  arkistoistamme. Valitettavasti myöskään tuotannossa oloaika ei selviä tämän tuolin osalta. Mutta teollisessa tuotannossa se oli, joten uniikista suunnittelusta ei ole kysymys. 
 

lepotuoli2468.jpg

 

Asko_leima.jpg

 

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.