tuoliFanet.jpg

Hei! 

Kysymykseni koskee Tapiovaaran Fanett-tuolia. Hankin itselleni Designmuseon näyttelyn innoittamana kaksi ko. tuolia. Näin ainakin luulin.

Nyt myöhemmin hieman nettiselailua tehtyäni en ole asiasta enää niin varma. Fanett-kopioita on ilmeisesti tehty paljon. Niiden tunnistaminen on kuitenkin maallikolle vaikeaa. En löytänyt mistään luotettavasta lähteestä helppoja tuntomerkkejä aidolle tuolille. Kuusi vai seitsemän pinnaa? Entä istuinosan alla olevat pinnat? Mitkä ovat oikeat värit? Maalattuja näkee paljon myynnissä.

Tässä ovat omat tuolini. Jos istuinosassa kuuluu olla selkeä ympyränmuotoinen kuoppa, niin sitä ei ainakaan tästä löydy, sillä kuoppa on laajempi eikä niin selkeärajainen. Pohja on pyöreä toisin kuin monissa muissa tuoleissa.

Haluaisin kuitenkin selvittää asian teiltä asiantuntijoilta, koska väritys on aidonoloinen ja tuoli selkeästi laadukas.

Tuolien mitat: istuinosan syvyys 43 cm, istuinosan leveys 42 cm, tuolin korkeus 80 cm


VASTAUS:

Askoa eivät tuolit näyttäisi olevan. Pinnatuolit olivat erittäin tavanomaisia eri tehtaiden tuotannossa 1950-1960-luvuilla. Askollakin oli lukuisia malleja Fanettin lisäksi. Tuolit voivat olla minkä tahansa suomalaisen (tai ruotsalaisen) tehtaan tuotantoa tuolta ajalta.

Liitteenä tunnistamisen helpottamiseksi Askon valmistamia Fanett-tuoleja.

1fanet_vastaus.jpg


Asko-lehti 4/1956

fanetesite.jpg 


Asko-lehti 1/1957

fanetesite2.jpg

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Äitee ja kilpasiskot -seminaari

Äitee ja kilpasiskot – naisten kilpahiihdon historiaa -seminaari 22.8.2019 klo 9.30-16.00 ravintola Voiton auditorio ja Hiihtomuseo