Bambino_kysymys.jpg

Hei,

Kysymykseni koskee Ilmari Lappalaisen 50-luvulla Askolle suunnittelemaa Bambino-tuolia. Luullakseni ko. tuoliparin omistan. Osaatko kuvien perusteella sanoa, osuuko luuloni oikeaan?

Lisäksi haluaisin Bambinosta ja sen historiasta lisätietoa. Onko tuolin alkuperäisestä ulkoasusta tietoa. Millaisilla verhoiluilla ja puukäsittelyillä tuolia alunperin myytiin? Mikäli Bambinosta löytyy vanhaa kuvamateriaalia, olisin myös siitä kovasti kiinnostunut.


VASTAUS:

Hei,

Kyllä, tuolisi on Ilmari Lappalaisen Askolle vuonna 1955 suunnittelema Bambino-tuoli (mallinumero 2429). Asko-lehdessä Ilmari Lappalainen kertoi tuolista näin: ”Ei siis varsinainen lepotuoli eikä pikkutuoli, vaan tuoli, jossa olisi helppo istua ja joka sopisi myös kahvipöydän tuoliksi.” (Asko-lehti 1/1956). Samaisessa lehdessä kerrotaan, että tuolin runko ja istuimen kehys ovat koivua, tuolin selkä ja istuin vaneria. Istuimessa on vaahtokumipehmuste. Runko on värjäämössä saanut kolme eri lakkakerrosta ja pintakäsittelyn. Verhoilukankaasta mainitaan vain, että se on ”huonekalukangasta.”

Tuolisi verhoilu voi olla alkuperäinen. Kannattaa katsoa istuimen alle näkyykö siellä uudelleen verhoilusta kertovia ylimääräisiä naulanreikiä. Yhtä ainoaa oikeaa verhoilukangasta ei ollut. Museomme kokoelmassa on kaksi Bambino-tuolia, joissa näyttäisi olevan alkuperäinen verhoilu. Toinen on verhoiltu harmaalla, toinen keltaisella villakankaalla. Askon tuolista kertovassa esitteessä näyttäisi käytetyn ”nyppystä” villakangasta.


bambino_vastaus2.jpg

Verhoilukankaana keltainen villakangas, jossa toimikas-sidos ja musta puuvillaloimi.


bambino_vastaus1.jpg

Verhoilukankaana harmaa villakangas, jossa toimikas-sidos ja musta puuvillaloimi.


bambino_esite.jpg

Verhoilukankaana ”nyppynen” villakangas.
 

askolehti.jpg

Lue Asko-lehden artikkeli, klikkaamalla kuvaa.


Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon pohjakerroksesta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.