Hei

Etsin tietoa perintönä minulle tulleesta parisängystä.

Kyseessä on puinen parisänky, jossa yhteensä 47 kpl kahta eri kokoa olevia sorvattuja puupalloja päädyissä.
Tietojeni mukaan sen nimi olisi Abacus ja sänky olisi Eero Aarnion suunnittelema.
Onko tuo sänky ollut Askon tuotannossa ? Sängystä ei löydy leimoja. Jos on, niin minä vuosina ja minkä värisenä sitä on valmistettu?
Onko sitä ollut tuotannossa ruskeaksi petsattuna? Onko kappalemääristä tietoa, että minkä verran valmistettu ?

Perimätiedon mukaan omistamani petsattu koivusänky olisi mallikappale, eikä sitä olisi ollut tuotannossa.
Mutta koskeeko tuo osuus sitä, että ei olisi ollut tuotannossa petsattuna, vain maalattuna?
Vai pitääköhän tietoni ollenkaan paikkaansa, eikä sänkyni olisikaan uniikkikappale?


Hei

Kyllä Eero Aarnion Askolle suunnittelema Abakus (sänky nro 33030) vastaa kuvaustanne.
Se on hyväksytty tuotantoon 31.12.1970 ja ensimmäinen 100 kappaleen sarja on tehty 29.3.1971. Myyntiin se on tullut kesäkuussa 1971.
Oman sänkynne ajoitusta voitte vielä tarkentaa tarkastamalla, onko siinä pohjan tukevoittamiseksi keskelle lisätty putkijalka. Tämä otettiin käyttöön 4.2.1974.
Sänky on valmistettu koivusta, se on arkistotietojen mukaan käsitelty ainoastaan maalaamalla: valkoiseksi, mustaksi, keltaiseksi, lehmuksen vihreäksi tai oranssiksi.
Täten on hyvinkin mahdollista, että omistamanne sänky on tosiaan mallikappale, koska se on petsattu, toisin kuin myyntiin menneet mallit.
Mikäli sängyn pohjasta ei löydy mainittua tukijalkaa tai jälkiä sen olemassa olosta, saatte vahvistuksen oletukselle, että sänkynne olisi mallikappale (koska on tehty ennen 1974).

Valmistusmäärät eivät selviä arkistoista, mutta tuotetta on tehty myös vientiin. Ohessa on kuva Askon 1970-luvun saksalaisesta esitteestä.

abakus.jpg

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

Jusu Jussilaisen kierrokset Lasten talvikarnevaaleilla 2020 Hiihtomuseolla

Jusu Jussilaisen kanssa nuuskitaan jänniä juttuja Hiihtomuseolla ja sen jälkeen pompitaan korvia nostattavasta mäkihyppysimulaattorista.