tuoli.jpg

merkki.jpg

Hei

Minulla on kaksi, alun perin siniharmaalla kankaalla verhoiltua tuolia. Tuoleissa on Askon merkki. Mitä voitte kertoa tuoleista?


Hei

Tuoli Askon on Marketta-nimellä myyty lepotuoli nro 2464. Malli on hyväksytty tuotantoon 9.12.1959 ja sitä on myyty vielä 1960-luvun alussa. Tuolin suunnittelija ei ole tiedossa,  sillä arkistossa mainitaan, että se on ”tehtaan muunnos”. Se muistuttaa muodoltaan hyvin paljon Harry Bertoian kuuluisaa Diamond-tuolia.


mainos2.jpg
 

Oheinen, olohuoneen sisustuksesta kertova valokuva on aikanaan ilmestynyt sekä Askon julkaisemassa Asko-lehdessä (nro 1/1961) että Kaunis Koti -lehdessä (nro 2/1961). Mielenkiintoiseksi kuvan tekee se, että Asko-lehdessä tuolille ei ole mainittu suunnittelijaa, mutta Kaunis Koti -lehti ilmoittaa sen suunnittelijaksi Aulis Leinosen.

Ihmetystä herättää, miksi juuri näin päin? Se tiedetään, että vuonna 1959, jolloin Marketta-tuoli on suunniteltu, Aulis Leinonen teki töitä Askolle ja on mahdollista, että Leinonen on kansainvälisten vaikutteiden pohjalta, ehkä pyydettynä, suunnitellut Askolle kyseisen tuolin, mutta varma tästä ei voi olla. Jos olisi mahdollista tutkia Aulis Leinosen tuotantoa tarkemmin olisi ehkä mahdollista löytää Marketta-tuolin rakenteesta seikkoja, jotka joko tukisivat tai kumoaisivat tämän oletuksen.


mainos.jpg

mainos3.jpg


Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Äitee ja kilpasiskot -seminaari

Äitee ja kilpasiskot – naisten kilpahiihdon historiaa -seminaari 22.8.2019 klo 9.30-16.00 ravintola Voiton auditorio ja Hiihtomuseo