tuoli.jpg

merkki.jpg

Hei

Minulla on kaksi, alun perin siniharmaalla kankaalla verhoiltua tuolia. Tuoleissa on Askon merkki. Mitä voitte kertoa tuoleista?


Hei

Tuoli Askon on Marketta-nimellä myyty lepotuoli nro 2464. Malli on hyväksytty tuotantoon 9.12.1959 ja sitä on myyty vielä 1960-luvun alussa. Tuolin suunnittelija ei ole tiedossa,  sillä arkistossa mainitaan, että se on ”tehtaan muunnos”. Se muistuttaa muodoltaan hyvin paljon Harry Bertoian kuuluisaa Diamond-tuolia.


mainos2.jpg
 

Oheinen, olohuoneen sisustuksesta kertova valokuva on aikanaan ilmestynyt sekä Askon julkaisemassa Asko-lehdessä (nro 1/1961) että Kaunis Koti -lehdessä (nro 2/1961). Mielenkiintoiseksi kuvan tekee se, että Asko-lehdessä tuolille ei ole mainittu suunnittelijaa, mutta Kaunis Koti -lehti ilmoittaa sen suunnittelijaksi Aulis Leinosen.

Ihmetystä herättää, miksi juuri näin päin? Se tiedetään, että vuonna 1959, jolloin Marketta-tuoli on suunniteltu, Aulis Leinonen teki töitä Askolle ja on mahdollista, että Leinonen on kansainvälisten vaikutteiden pohjalta, ehkä pyydettynä, suunnitellut Askolle kyseisen tuolin, mutta varma tästä ei voi olla. Jos olisi mahdollista tutkia Aulis Leinosen tuotantoa tarkemmin olisi ehkä mahdollista löytää Marketta-tuolin rakenteesta seikkoja, jotka joko tukisivat tai kumoaisivat tämän oletuksen.


mainos.jpg

mainos3.jpg


Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.