tuoli.jpg

merkki.jpg

Hei

Minulla on kaksi, alun perin siniharmaalla kankaalla verhoiltua tuolia. Tuoleissa on Askon merkki. Mitä voitte kertoa tuoleista?


Hei

Tuoli Askon on Marketta-nimellä myyty lepotuoli nro 2464. Malli on hyväksytty tuotantoon 9.12.1959 ja sitä on myyty vielä 1960-luvun alussa. Tuolin suunnittelija ei ole tiedossa,  sillä arkistossa mainitaan, että se on ”tehtaan muunnos”. Se muistuttaa muodoltaan hyvin paljon Harry Bertoian kuuluisaa Diamond-tuolia.


mainos2.jpg
 

Oheinen, olohuoneen sisustuksesta kertova valokuva on aikanaan ilmestynyt sekä Askon julkaisemassa Asko-lehdessä (nro 1/1961) että Kaunis Koti -lehdessä (nro 2/1961). Mielenkiintoiseksi kuvan tekee se, että Asko-lehdessä tuolille ei ole mainittu suunnittelijaa, mutta Kaunis Koti -lehti ilmoittaa sen suunnittelijaksi Aulis Leinosen.

Ihmetystä herättää, miksi juuri näin päin? Se tiedetään, että vuonna 1959, jolloin Marketta-tuoli on suunniteltu, Aulis Leinonen teki töitä Askolle ja on mahdollista, että Leinonen on kansainvälisten vaikutteiden pohjalta, ehkä pyydettynä, suunnitellut Askolle kyseisen tuolin, mutta varma tästä ei voi olla. Jos olisi mahdollista tutkia Aulis Leinosen tuotantoa tarkemmin olisi ehkä mahdollista löytää Marketta-tuolin rakenteesta seikkoja, jotka joko tukisivat tai kumoaisivat tämän oletuksen.


mainos.jpg

mainos3.jpg


Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

Jusu Jussilaisen kierrokset Lasten talvikarnevaaleilla 2020 Hiihtomuseolla

Jusu Jussilaisen kanssa nuuskitaan jänniä juttuja Hiihtomuseolla ja sen jälkeen pompitaan korvia nostattavasta mäkihyppysimulaattorista.