hylly.jpg


hyllya.jpg

Hei,

Kaipaisin tietoa alkuperäisestä, ei 2000-luvun uustuotannosta, Askon Aukusti-vitriinistä joka lienee 60-luvulta? Vitriiniosan alkuperäiset hyllyt ovat kadonneet, ovatko ne olleet esim. lakattua vaneria kuten kaappiosan hyllyt ovat, joita oletan alkuperäisiksi. Vaiko mahdollisesti lasia, ja jos niin millaista. Kaikki mahdollinen muukin tieto ko. vitriinistä kiinnostaa.


VASTAUS:

Hei,

Askon vanhojen kuvastojen perusteella näyttää, että omilla jaloilla seisovia matalia kirjakaappeja on ollut mallistossa pitkään. Suureen suosioon ne näyttävät tulleen 1930-luvulla. Tästä kertoo esimerkiksi se, että vuoden 1935 kuvastosta löytyy kymmenenkunta erilaista kirjakaappia. Näiden joukossa on myös kirjakaappi Salomo (nro 174), joka mielestäni vastaa asiakkaan kirjakaappia. Salomo on valmistettu koivusta, ”faneerattu”, mitat: 120 x 30 x korkeus 96 cm.

Kirjakaappi Salomoa valmistettiin läpi 1930- ja 1940-luvun. Sodan jälkeen mallia uudistettiin niin, että se sai muodinmukaiset, sorvatut, alaskapenevat jalat. Lisäksi kirjakaappi sai uuden mallinumeron, nro 441. Kirjakaappi Salomo löytyy vielä Askon vuoden 1950 kuvastosta, mutta vuosikymmenen aikana tämän kaltaiset kirjakaapit ylipäätään jäivät pois muodista.

Juhlistaakseen 80-vuotista taivaltaan vuonna 1998, Asko otti uudelleen tuotantoon joitain vanhoja mallejaan, mm. edellä mainitun Salomo-kirjakaapin. Vuoden 2000 kuvastosta näkee, että kirjakaappia tehtiin kahtena eri versiona, jossa toiseen kuuluu kaappiosa ja toiseen ei. Lisäksi mallistoon kuului kaappi ja seinävitriini. Sarja sai nimen Aukusti, jolla varmaankin haluttiin viitata yrityksen perustajaan Aukusti Asko-Avoniukseen.

hyllyb.jpg

Lahden historiallisen museon kokoelmissa oleva kirjakaappi Veli nro 442, 1950-luku. Veli sopi mitoiltaan käytettäväksi kirjakaappi Salomonin kanssa. Kirjakaapissa näkyvät 1940- ja 1950-luvulle tyypilliset sorvatut jalat ja se, että sodan jälkeen huonekalujen värisävy vaaleni. Ja kun kuvaa katsoo tarkkaan, näkee, että hyllyjen korkeutta saattoi säädellä.

 HyllyAukeama.jpg

Klikkaa esite suuremmaksi.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Äitee ja kilpasiskot -seminaari

Äitee ja kilpasiskot – naisten kilpahiihdon historiaa -seminaari 22.8.2019 klo 9.30-16.00 ravintola Voiton auditorio ja Hiihtomuseo