hylly.jpg


hyllya.jpg

Hei,

Kaipaisin tietoa alkuperäisestä, ei 2000-luvun uustuotannosta, Askon Aukusti-vitriinistä joka lienee 60-luvulta? Vitriiniosan alkuperäiset hyllyt ovat kadonneet, ovatko ne olleet esim. lakattua vaneria kuten kaappiosan hyllyt ovat, joita oletan alkuperäisiksi. Vaiko mahdollisesti lasia, ja jos niin millaista. Kaikki mahdollinen muukin tieto ko. vitriinistä kiinnostaa.


VASTAUS:

Hei,

Askon vanhojen kuvastojen perusteella näyttää, että omilla jaloilla seisovia matalia kirjakaappeja on ollut mallistossa pitkään. Suureen suosioon ne näyttävät tulleen 1930-luvulla. Tästä kertoo esimerkiksi se, että vuoden 1935 kuvastosta löytyy kymmenenkunta erilaista kirjakaappia. Näiden joukossa on myös kirjakaappi Salomo (nro 174), joka mielestäni vastaa asiakkaan kirjakaappia. Salomo on valmistettu koivusta, ”faneerattu”, mitat: 120 x 30 x korkeus 96 cm.

Kirjakaappi Salomoa valmistettiin läpi 1930- ja 1940-luvun. Sodan jälkeen mallia uudistettiin niin, että se sai muodinmukaiset, sorvatut, alaskapenevat jalat. Lisäksi kirjakaappi sai uuden mallinumeron, nro 441. Kirjakaappi Salomo löytyy vielä Askon vuoden 1950 kuvastosta, mutta vuosikymmenen aikana tämän kaltaiset kirjakaapit ylipäätään jäivät pois muodista.

Juhlistaakseen 80-vuotista taivaltaan vuonna 1998, Asko otti uudelleen tuotantoon joitain vanhoja mallejaan, mm. edellä mainitun Salomo-kirjakaapin. Vuoden 2000 kuvastosta näkee, että kirjakaappia tehtiin kahtena eri versiona, jossa toiseen kuuluu kaappiosa ja toiseen ei. Lisäksi mallistoon kuului kaappi ja seinävitriini. Sarja sai nimen Aukusti, jolla varmaankin haluttiin viitata yrityksen perustajaan Aukusti Asko-Avoniukseen.

hyllyb.jpg

Lahden historiallisen museon kokoelmissa oleva kirjakaappi Veli nro 442, 1950-luku. Veli sopi mitoiltaan käytettäväksi kirjakaappi Salomonin kanssa. Kirjakaapissa näkyvät 1940- ja 1950-luvulle tyypilliset sorvatut jalat ja se, että sodan jälkeen huonekalujen värisävy vaaleni. Ja kun kuvaa katsoo tarkkaan, näkee, että hyllyjen korkeutta saattoi säädellä.

 HyllyAukeama.jpg

Klikkaa esite suuremmaksi.

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.