askysh.jpg

Hei

Ostin juuri oheisten kuvien näköisen senkin, jonka takaa löytyi leima, joka voisi viitata Askoon. Tunnistatteko? Mitat ovat: leveys 86, syvyys 45 ja korkeus 75 cm. 

 

Hei

Leima kertoo, että kyseessä on Askon valmistama kaappi. Lahden Puuseppätehdas vaihtoi nimensä 1930-luvun alussa Asko Avonius Huonekalutehtaaksi ja alkoi leimata tuotteitaan Asko-logolla. Leimaa varten kaappeihin (yleensä taakse) jätettiin petsistä vapaa alue, johon leima lyötiin.

Löysin Askon arkistosta kalustoon ”Ilpo” nro 289 kuuluvan apukaapin, joka mielestäni lähinnä vastaa kaappiasi, myös mittojen osalta. Piirustuksessa ei näy laatikoiden vetimiä, mutta kuvastolehdestä ilmenee, että sellaiset on kaapissa ollut.

Askon arkistossa olevien piirustuksien perusteella näyttää, että Ilpo-kalustoon on kuulunut liinavaatekaappi, astiakaappi ja apukaappi. Kalustoon on voinut yhdistää haluamansa ruokapöydän ja tuolit. Kalustoon kuuluvan liinakaapin yhteydessä on tieto, että sen on suunnitellut N. Semeri, päiväys on 8.12.1944. N. Semeristä (mahd. Nikolai Semeri) ei vielä tiedetä paljon, mutta hänen nimensä tulee aina silloin tällöin esiin Askon huonekalujen yhteydessä. Todennäköisesti Semeri on suunnitellut kaikki kaluston kaapit, koska ne ovat hyvin samantyyppisiä.

Vaikka kalusto on suunniteltu 1940-luvulla, niin malliltaan se on taaksepäin eli 1930-luvulle katsova. Sorvatut, alaskapenevat jalat, sen sijaan ovat uutta. Ne tulivat muotiin 1940-luvulla. 

ilpopieni.jpg

Kliksaa kuva isommaksi.


Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.