kysymys.jpg

Kysymys:

Minua kiinnostaa tietää, milloin ja kuka osaa suunnitellut liitteenä olevan tuolin.  Olemme päällystäneet ne uudestaan. Alkuperäinen päällyste on ollut todennäköisesti punainen. 

Vastaus:

Tässä on harvinainen tapaus, että juuri tuota tuolia ei löytynyt Askon arkistosta. Monia vastaavia on piirustuksissa, mutta ei juuri tuota. Joka tapauksessa tuoli on joko 1950-luvun lopusta tai vielä todennäköisemmin 1960-luvun alusta 2400-sarjan tuoli (siis tyyppinumero on 2400-alkuinen). Tuolityyppiä oli monia aivan vastaavia, jotka pienten yksityiskohtien osalta ne eroavat tuolistanne (katso oheiset kuvat).
 

pieni.jpg

Klikkaa kuva auki nähdäksesi kuvakoosteen tuoleista.


Yleisesti ottaen läheskään kaikista teollisesti tuotetuista tuotteista ei suunnittelijaa saada arkistojen avulla selville. Teollisessa tuotannossa suunnittelijan merkitys ei ole ollut sama kuin design-tuotteissa, ja näin ollen suunnittelijaa ei aina ole merkitty tehtaan tuotetietoihin.

Toisaalta jotkut tuotteet ovat kopioita muiden tehtaiden tuotteista tai muunnoksia aiemmin tuotannossa olleista. Osa tuotteista on tehtaan tuotekehitysryhmän, siis usean henkilön yhteistyön tulosta. Niin saattaa hyvinkin olla myös tämän tuolin kohdalla.  

Jos tuolissa ei olisi Askon leimaa, voisi todeta, että se on jonkun muun tehtaan tuotantoa, sillä samankaltaisia tehtiin eri tehtaissa.

 

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.