kysymys.jpg

Kysymys:

Minua kiinnostaa tietää, milloin ja kuka osaa suunnitellut liitteenä olevan tuolin.  Olemme päällystäneet ne uudestaan. Alkuperäinen päällyste on ollut todennäköisesti punainen. 

Vastaus:

Tässä on harvinainen tapaus, että juuri tuota tuolia ei löytynyt Askon arkistosta. Monia vastaavia on piirustuksissa, mutta ei juuri tuota. Joka tapauksessa tuoli on joko 1950-luvun lopusta tai vielä todennäköisemmin 1960-luvun alusta 2400-sarjan tuoli (siis tyyppinumero on 2400-alkuinen). Tuolityyppiä oli monia aivan vastaavia, jotka pienten yksityiskohtien osalta ne eroavat tuolistanne (katso oheiset kuvat).
 

pieni.jpg

Klikkaa kuva auki nähdäksesi kuvakoosteen tuoleista.


Yleisesti ottaen läheskään kaikista teollisesti tuotetuista tuotteista ei suunnittelijaa saada arkistojen avulla selville. Teollisessa tuotannossa suunnittelijan merkitys ei ole ollut sama kuin design-tuotteissa, ja näin ollen suunnittelijaa ei aina ole merkitty tehtaan tuotetietoihin.

Toisaalta jotkut tuotteet ovat kopioita muiden tehtaiden tuotteista tai muunnoksia aiemmin tuotannossa olleista. Osa tuotteista on tehtaan tuotekehitysryhmän, siis usean henkilön yhteistyön tulosta. Niin saattaa hyvinkin olla myös tämän tuolin kohdalla.  

Jos tuolissa ei olisi Askon leimaa, voisi todeta, että se on jonkun muun tehtaan tuotantoa, sillä samankaltaisia tehtiin eri tehtaissa.

 

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon pohjakerroksesta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.