lipasto_kys.jpg

 

Hei

Sain äidiltäni vanhan senkin jonka luulen oleva Askon tuotteita 50-luvulta. En ole löytänyt netiltä kuvia samanlaisesta senkistä mutta kylläkin yhdestä kirjahyllystä jossa samanlainen alakaappiosa noilla liukuovilla. Myyjä kirjoittaa että se on Askon tiikkinen kirjahylly 50-luvulta. Haluaisin nyt kysyä Sinulta, onko senkkini on Askon ja kuka sen on muotoillut ja milloin. Senkissä ei ole leimaa, vain käsintehty signeeraus. 

Mitä signeerauksesta voi päätellä?

 

Vastaus:

Kaappi on muunnos Olli Borgin Askolle vuonna 1955 suunnittelemasta astiakaappi nro 4004:stä, joka oli muuten sama, mutta metalliajaloilla. Tätä puujalkaista mallia on myyty kauppanimellä Katinka. Kaapin suunnittelija on siis Olli Borg, mutta ei ole tiedossa, minä vuonna sitä on alettu valmistaa puisella jalkarakenteella. Luultavasti kuitenkin aika pian. 

Kaapin pohjassa oleva merkintä ei ole signeeraus vaan tuotannon puolella tehty, ilmeisesti tuotteen kokoamiseen liittyvä merkintä. Näyttäisi siltä, että siinä on nopeasti kirjoitettuna tuotenumero 4004 ja sen alla joku muu epäselvä merkintä. 

Näissä teollisesti tuotetuissa huonekaluissa, joita on jo lähtökohtaisesti tehty isoina sarjoina, ei pääsääntöisesti ole signeerauksia.

Askolla ainoita poikkeuksia on Tapio Wirkkalan tuotteisiin tehty polttoleimamerkintä. 

Huonekaluteollisuudessa suunnittelijan status tai henkilö ei ole ollut keskeinen kysymys. Heidät mainitaan tuote-esitteissä ja mainoksissa satunnaisesti. Suunnittelija on ollut joko tehtaalle vakinaisesti palkattu tai tuote on tilattu ulkopuoliselta suunnittelijalta. Tehdas on usein tarkkaan määritellyt, millainen tuotteen olisi oltava, että se on mm. edullinen tuottaa. Tuotantoprosessin materiaalihävikki, kokoamisen vaivattomuus, tuotteen kestävyys ja laatu, logistiset ja muut seikat ovat vaikuttaneet siihen, mitä tuotteita on valittu tuotantoon.

Lyhyesti sanoen tehtaan tuotteiden on pitänyt olla edullisia tuottaa ja niiden on pitänyt käydä kaupaksi. Täten mihinkään ajan hengestä poikkeaviin mallikokeiluihin ei ole lähdetty kuin korkeintaan messuille suunnitelluissa tuotteissa, joista niistäkin on tosin joskus sukeutunut massatuotettavia kappaleita. Meidän onneksemme arkistossa on säilynyt tuotannon puolelta muutamia asiakirjakokonaisuuksia, joihin on merkitty säännönmukaisesti tuotteen suunnittelija tai alkuperä.    

tarktietoja.jpg

Klikkaa kuva suuremmaksi niin saat tarkempia tietoja.Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.