Historiallisen museon raha- ja mitalikokoelma


Lahden historiallisen museon hallussa on noin 1100 Viipurin museon kokoelmista pelastettua rahaa. Tämä loi pohjan Lahden historiallisen museon omalle rahakokoelmalle, jota alettiin systemaattisesti kartuttaa 1950-luvun lopulla. 
Nykyisin museon omassa kokoelmassa on noin 5 700 rahaa.

 plootu.jpg

Viipurin museon ja Lahden historiallisen museon rahakokoelmat koostuvat pääosin suomalaisista, ruotsalaisista ja venäläisistä rahoista. Näistä vanhimmat ovat Ruotsin rahan kaudelta 1300-luvulta. Vanhimmat venäläiset rahat ovat Pietari Suuren ajalta 1700-luvun alusta. Suomen oman rahayksikön, markan kausi on edustettuna kokoelmassa, samoin suomalaiset ja euromääräiset juhlarahat. Euroista museo hankkii kokoelmiinsa kansallisella tunnuksella varustetut kolikot ja setelit. 

mitalit.jpg

Viime vuosien suurin yksittäinen hankinta on vuodelta 2005, jolloin museo lunasti kokoelmiinsa Asikkalan Vähimaan kylästä löytyneet yhdeksän kupariplootua. Vähimaan kahden ja neljän taalerin arvoiset plootut ovat vuosilta 1721-1747. Ne löytyivät hirsiaitan kunnostustöiden yhteydessä perustusten vierestä maahan kaivettuina. Löydettäessä rahat olivat tuoheen käärittyjä.

Mitaleita museon kokoelmassa on noin 2000 kappaletta. Mitaleissa on keskitytty suomalaiseen mitalitaiteeseen. Kokoelmaan pyritään hankkimaan myös paikallisten mitalitaiteilijoiden työt sekä Lahteen liittyvät mitalit.

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.