Historiallisen museon raha- ja mitalikokoelma


Lahden historiallisen museon hallussa on noin 1100 Viipurin museon kokoelmista pelastettua rahaa. Tämä loi pohjan Lahden historiallisen museon omalle rahakokoelmalle, jota alettiin systemaattisesti kartuttaa 1950-luvun lopulla. 
Nykyisin museon omassa kokoelmassa on noin 5 700 rahaa.

 plootu.jpg

Viipurin museon ja Lahden historiallisen museon rahakokoelmat koostuvat pääosin suomalaisista, ruotsalaisista ja venäläisistä rahoista. Näistä vanhimmat ovat Ruotsin rahan kaudelta 1300-luvulta. Vanhimmat venäläiset rahat ovat Pietari Suuren ajalta 1700-luvun alusta. Suomen oman rahayksikön, markan kausi on edustettuna kokoelmassa, samoin suomalaiset ja euromääräiset juhlarahat. Euroista museo hankkii kokoelmiinsa kansallisella tunnuksella varustetut kolikot ja setelit. 

mitalit.jpg

Viime vuosien suurin yksittäinen hankinta on vuodelta 2005, jolloin museo lunasti kokoelmiinsa Asikkalan Vähimaan kylästä löytyneet yhdeksän kupariplootua. Vähimaan kahden ja neljän taalerin arvoiset plootut ovat vuosilta 1721-1747. Ne löytyivät hirsiaitan kunnostustöiden yhteydessä perustusten vierestä maahan kaivettuina. Löydettäessä rahat olivat tuoheen käärittyjä.

Mitaleita museon kokoelmassa on noin 2000 kappaletta. Mitaleissa on keskitytty suomalaiseen mitalitaiteeseen. Kokoelmaan pyritään hankkimaan myös paikallisten mitalitaiteilijoiden työt sekä Lahteen liittyvät mitalit.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

JUSSI JOKISEN työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.

Hiihtomuseossa valittiin uusia jäseniä kunniagalleriaan - Nordic Ski Hall of Fameen

Hiihtomuseon kunniagalleriaan Nordic Ski Hall of Fame valitaan neljä uutta urheilijaa juhlallisesti kisalauantaina iltamäenlaskun tauolla.