William Grommé (1836-1900) 

Vuonna 1900 Viipurissa levisi huhu, että museon hyväksi oli tehty suurenmoinen testamenttilahjoitus. Huhu osoittautui todeksi. Taidemaalari ja keräilijä William Grommé oli testamentannut museolle laajan, yli 3000 yksittäisestä esineestä muodostuneen taide- ja muistoesinekokoelman, johon kuului mm. matkoilta hankittuja muistoesineitä, aseita, asuja, tauluja, vaskipiirroksia, valokuvia, kirjoja, huonekaluja, simpukkakokoelma ja egyptiläisten muinaisesineiden kokoelma.

viikokoelma_david.jpg

William Grommé (1836-1900)
Kuningas David ja profeetta Nathan, 1860- luku
Grommé sai taulusta Pietarin taideakatemian palkinnon.

William Grommé oli Bremenistä Pietariin muuttaneen liikemiehen ainoa poika, josta ei kuitenkaan tullut isänsä työn jatkajaa. Grommé kiinnostui maalaamisesta ehkä siksi, että hänen vanhempansa suosivat taiteita ja kotiin oli hankittu erityisesti maalauksia. Grommé opiskeli maalausta ensin Pietarin taideakatemiassa ja sen jälkeen Saksassa Düsseldorfissa. Vanhempiensa kuoltua Grommé muutti Pariisin lähellä olevaan, Maisons-Lafitte -nimiseen linnaan (nykyisin Château de Maisons), jonka hän oli ostanut ateljeekseen. Täältä käsin hän myös teki lukuisat ulkomaanmatkansa.

viikokoelma_petajikko.jpg

William Grommé (1836-1900)
Petäjikkö, öljy

William Grommé oli oman aikansa kosmopoliitti, jonka yhteydet Viipuriin olivat syntyneet hänen viettäessään kesiä perheen Onnela-huvilassa Viipurin lähellä. Myös Pariisissa asuessaan hän säilytti kosketuksen Suomeen: tiedetään, että hänen luonaan kävi suomalaisia taiteilijoita. 

Grommé-kokoelman esineistä saatiin pelastettua vajaat sata. Suurimpana ryhmänä nykyisessä kokoelmassa ovat Hollannissa valmistetut Delft-maljakot 1600- ja 1700-luvuilta. Lisäksi Lahden historiallisessa museossa on 20 Grommé-kokoelman öljymaalausta. 

 viikokoelma_maljakko.gif

Maljakko, fajanssia, Hollanti, Delft, 1700-luku 


♦   Viipurin historiallisen museon kokoelma

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

JUSSI JOKISEN työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.

Hiihtomuseossa valittiin uusia jäseniä kunniagalleriaan - Nordic Ski Hall of Fameen

Hiihtomuseon kunniagalleriaan Nordic Ski Hall of Fame valitaan neljä uutta urheilijaa juhlallisesti kisalauantaina iltamäenlaskun tauolla. viikokoelma_lyhty.gif

Lisätietoja lyhdystä:

♦   Grommen kokoelman esineitäGrommén kokoelman esineitä