William Grommé (1836-1900) 

Vuonna 1900 Viipurissa levisi huhu, että museon hyväksi oli tehty suurenmoinen testamenttilahjoitus. Huhu osoittautui todeksi. Taidemaalari ja keräilijä William Grommé oli testamentannut museolle laajan, yli 3000 yksittäisestä esineestä muodostuneen taide- ja muistoesinekokoelman, johon kuului mm. matkoilta hankittuja muistoesineitä, aseita, asuja, tauluja, vaskipiirroksia, valokuvia, kirjoja, huonekaluja, simpukkakokoelma ja egyptiläisten muinaisesineiden kokoelma.

viikokoelma_david.jpg

William Grommé (1836-1900)
Kuningas David ja profeetta Nathan, 1860- luku
Grommé sai taulusta Pietarin taideakatemian palkinnon.

William Grommé oli Bremenistä Pietariin muuttaneen liikemiehen ainoa poika, josta ei kuitenkaan tullut isänsä työn jatkajaa. Grommé kiinnostui maalaamisesta ehkä siksi, että hänen vanhempansa suosivat taiteita ja kotiin oli hankittu erityisesti maalauksia. Grommé opiskeli maalausta ensin Pietarin taideakatemiassa ja sen jälkeen Saksassa Düsseldorfissa. Vanhempiensa kuoltua Grommé muutti Pariisin lähellä olevaan, Maisons-Lafitte -nimiseen linnaan (nykyisin Château de Maisons), jonka hän oli ostanut ateljeekseen. Täältä käsin hän myös teki lukuisat ulkomaanmatkansa.

viikokoelma_petajikko.jpg

William Grommé (1836-1900)
Petäjikkö, öljy

William Grommé oli oman aikansa kosmopoliitti, jonka yhteydet Viipuriin olivat syntyneet hänen viettäessään kesiä perheen Onnela-huvilassa Viipurin lähellä. Myös Pariisissa asuessaan hän säilytti kosketuksen Suomeen: tiedetään, että hänen luonaan kävi suomalaisia taiteilijoita. 

Grommé-kokoelman esineistä saatiin pelastettua vajaat sata. Suurimpana ryhmänä nykyisessä kokoelmassa ovat Hollannissa valmistetut Delft-maljakot 1600- ja 1700-luvuilta. Lisäksi Lahden historiallisessa museossa on 20 Grommé-kokoelman öljymaalausta. 

 viikokoelma_maljakko.gif

Maljakko, fajanssia, Hollanti, Delft, 1700-luku 


♦   Viipurin historiallisen museon kokoelma

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin. viikokoelma_lyhty.gif

Lisätietoja lyhdystä:

♦   Grommen kokoelman esineitäGrommén kokoelman esineitä