Lahti 110 - juhlavuoden tapahtumia Lahden museoissa

- Suurin lahtelainen -äänestys
- 110 Lahti-postikorttia

11 lehtikirjoitusta 110-vuotiaasta Lahdesta

Lahden museon tutkijat kirjoittavat 11 lehtijuttua 110-vuotiaan kaupungin historiasta. Jokaisesta kymmenluvusta ilmestyy oma kirjoitus, jossa keskitytään yhteen kyseisen aikakauden keskeiseen tapahtumaan taustoja valottaen. Jutut ilmestyvät kerran kuussa Etelä-Suomen Sanomien sunnuntainumeroissa.

Jo ilmestyneet jutut voit ladata artikkelin kohdalla olevasta linkistä. Artikkelit avautuvat pdf-muodossa.

Artikkelit ja kirjoittajat ovat ilmestymisjärjestyksessä seuraavat:

1900-luku. Kaupungin perustaminen ja suurlakko. Hannu Takala

* 1910-luku. Ensimmäinen maailmansota ja Hennala. Hannu Takala.

* 1920-luku. Radiomäen rakentuminen. Susanna Korhonen

* 1930-luku. Kotimaan matkailu. Riitta Niskanen.

* 1940-luku. Sotavuodet. Hannu Takala.

* 1950-luku. Julkiset veistokset ja kaupunkikuvan rakentuminen. Maija-Riitta Kallio.

* 1960-luku. Mannermaista tyyliä Lahteen - Asko-tavaralon avajaiset 1962. Sari Kainulainen.

* 1970-luku. Ei oo Lahden voittanutta - Kisahuumaa Salpausselällä 1970-luvulla. Suvi Kuisma.

* 1980-luku. Kaupunkikuvan suuret muutokset. Riitta Niskanen.

* 1990-luku. Lahti teollisuuskaupunkina. Riitta Niskanen.

* 2000-luku. Mistä rakentuu lahtelainen identiteetti. Riitta Niskanen.

AIKA ON LAHDEN
Taideteosten kertomaa 110 vuoden ajalta

29.5.-19.9.2015

Taidemuseon kesänäyttely Aika on Lahden – Lahden kaupungin 110-vuotiaan historian kunniaksi taidemuseon kokoelmia 110 vuoden ajalta.

Näyttelyn punaisena lankana on kertomus kaupungin kasvusta ja kehityksestä taiteen välityksellä. Kuvakavalkadi alkaa Lahtea ja Vesijärveä kuvaavilla maalauksilla eri vuosikymmeniltä. Väinö Hämäläisen Lahden markkinoita kuvaavat teokset 1920-luvun alusta ovat tämän osion vanhimpia.

Entisestä Viipurin taidemuseosta saadut teokset ovat Lahden taidemuseon vanhinta ja arvokkainta osaa. Viipuri-kokoelman saaminen Lahteen oli samalla alkusysäys Lahden taidemuseon perustamiselle vuonna 1950.  Tällä hetkellä taidemuseon kokoelmissa on 7 000 teosta, joiden joukosta on nostettu esiin taiteilijoita ja heidän teoksiaan yhdeltätoista eri vuosikymmeneltä. Toisessa sivugalleriassa on valikoima veistoksia eri vuosikymmeniltä.

Lahden taidemuseon kesänäyttely ja kaupungin 110-vuotisjuhlanäyttely on kiinnostava katsaus museon kokoelmiin vuodesta 1905 alkaen aina 2010-luvulle saakka.

Lue lisää näyttelystä >>

Lahti 110-vuotisjuhlatuotteita Lahden museoissa

•  Tori Park -T-paita nyt myynnissä museokaupoissa
•  Nostalgiset kauppakassit ja postikortit, tulevat myyntiin keväällä
•  Joulukalenteri, tulee myyntiin syksyllä

Suurin lahtelainen -äänestys

Syksyllä 2015 museo toteuttaa kyselyn, jossa lahtelaiset voivat äänestää omia suosikkejaan Suurin lahtelainen -kilpailussa. Yleisöäänestyksen tulokset julkaistaan myhemmin syksyllä.

Lahden tori -mobiiliopas

Lahden museot on julkaissut Lahden toria ympäröivistä rakennuksista sekä torin arkeologisista löydöistä kertovan mobiilioppaan. Mobiiliopas on toteutettu Lahti 110-juhlavuoden kunniaksi ja oppaassa esitellään yksi rakennus torin ympäristön jokaiselta vuosikymmeneltä. Oppaassa kerrotaan myös paikalla aiemmin sijainneista, nyt jo hävinneistä rakennuksista. Lisäksi mobiilioppaassa kurkistetaan maan alle torikaivausten löytöjen muodossa.

Torin mobiiliopas on Lahden museoiden tuottama tietopaketti. Tekstin kirjoittajina ovat toimineet rakennustutkija Riitta Niskanen, näyttelyamanuenssi Hanna Suihko sekä tutkija Eetu Sorvali. Monipuolisen kuva-aineiston on tuottanut kaupunginmuseon kuva-arkisto.

Mobiiliopas toimii nettiselaimella millä tahansa mobiililaitteella tai tietokoneella.

Opas löytyy osoitteesta: tarinasoitin.fi/tori

Albumit auki-hanke

Museo on mukana Lahden 110 juhlavuoteen liittyen Albumit auki – hankkeessa ja laittaa sivustolle 110 Lahti-postikorttia. Kuvat on julkaistu Creatice commons –lisenssillä.

Postikortteihin voit tutustua täällä >>

Perinteinen julistetriennalen juryn näyttely Kartanossa

Kansainvälisen juryn näyttelyssä julistetriennalen yleisö pääsee tutustumaan juryn jäsenten omaan tuotantoon.

Hiihtomuseo jälleen avoinna

Hiihtomuseossa rakennetaan uutta perusnäyttelyä, mutta toimintaosasto ja erikoisnäyttely ovat avoinna. Perusnäyttely valmistuu heinäkuun alkuun 2017.