Menneet näyttelyt

2018 2017 2016 2015 2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005

pisteviiva.gif

 

Save

2018

pisteviiva.gif

Save

Viipurin Taiteilijaseura Lahdessa

10.6.-12.8.2018

 

Julisteen_kuva.jpg

Unto Pusa, Sellanen ol' Viipuri, 1971. © Kuvasto

Viipurin Taiteilijaseura on aktiivinen ja aikaansa seuraava ammattitaiteilijoiden yhdistys, joka on perustettu 1930 Viipurissa. Seuran lähes sata karjalaistaustaista taiteilijajäsentä ovat hajaantuneet ympäri Suomea, mutta vuosinäyttelyt kokoavat jäsenet yhteen ja esittelevät tuoreinta taiteellista tuotantoa kuvataiteen eri aloilta. Jäsenistä vielä muutama on syntynyt luovutetussa Karjalassa, mutta yhä enemmän mukana on toisen ja kolmannen polven karjalaisia.

Viipurin Taiteilijaseuran näyttely sijaitsee Historiallisen museon 2. kerroksen näyttelysalissa 12


pisteviiva.gif Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

1918-installaatio

5.4.-3.6.2018
Lahden historiallisen museon 2. kerros, näyttelysali 12

KUVKUVN63164_portaikko1918_media.jpg
Lahden taistelujen päätyttyä Lennart Fellman puolisoineen isännöi juhlia Lahden kartanossa. Kuva on otettu sittemmin puretulla, Vesijärven puoleisella portaikolla. Kuva: V.A.Reutell. Lahden kaupungimuseon kuva-arkisto.

Lahti 1918 - sivustakatsojan tarina

Sisällissota syttyi tammikuussa 1918. Punakaarti otti Etelä-Suomen hallintaansa samaan aikaan kun suojeluskuntalaiset alkoivat vangita maassa vielä olleita venäläissotilaita Pohjanmaalla. Helmikuussa punakaartilaiset ja suojeluskuntalaiset kohtasivat toisensa rintamalla. Punakaartilaiset ottivat Lahden hallintaansa. Osa lahtelaisista oli peloissaan ja pysytteli näkymättömissä, osa oli innoissaan ja tuki vallankumouksellisia. Suurin osa oli kuitenkin hämmennyksissään. Punakaartilaisten tekemät vangitsemiset, kotietsinnät ja omaisuuden takavarikoinnit toivat epävarmuutta lahtelaisten elämään.

Taistelut levisivät Lahteen vasta huhtikuun lopulla. Loviisassa maihinnousseet saksalaiset valtasivat Lahden 19.4. ja työnsivät punakaartilaiset kaupungin länsipuolelle. Punakaartilaiset yrittivät avata kaupungin halki kulkevaa pakotietä Venäjälle. Lähes kaksi viikkoa Lahti oli jatkuvan tulituksen kohteena. Ikkunat helisivät ja ammussarjoja ropisi rakennusten seiniin. Perheet piilottelivat kellareissa ja perunakuopissa kiivaimpien taistelujen aikaan.

Taistelujen alettua Lahdessa Kartanon tila ja sen rakennuksetkin kärsivät vaurioita. Kaupungin olosuhteista kirjoitti Firman August Fellmanin konttorinjohtaja Fanny Bonn pankinjohtaja Karl William Saurénille Helsinkiin. Kirje on päivätty 1. toukokuuta 1918, eli sisällissodan Lahden taistelujen viimeisenä päivänä.

Kirjeessään Fanny Bonn kuvailee Lahden olosuhteita. Hän kertoo taistelujen etenemisestä ja kaupunkia kohdanneesta tuhosta. Kuin sivumennen hän toteaa srapnellin tulleen kattojen lävitse Kartanon saliin.

Installaatio kuvailee vuosina 1917-1918 lahtelaisille yhteisesti vallinnutta, sekavaa yhteiskunnallista tilannetta ja tunnelmaa kaupungissa. Installaatio luo katseen Lahden kartanoon ja sen lähtökohta on sisällissodan vaiheita valottavassa arkistomateriaalissa.

Installaation on toteuttanut lavastaja Amadeu Vives, historiasisällön on tuottanut Lahden kaupunginmuseo. Osana installaatiota on esillä Heikki Marilan tunnetuksi nousseen Apokalypsis 1918 -sarjan teos 'Hennala 5' Lahden taidemuseon kokoelmista.

Lisätietoa:

amanuenssi Ilkka Kuhanen
044 416 4624
ilkka.kuhanen(a)lahti.fi


pisteviiva.gif Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Minun Nastolani

Lahden historiallisessa museossa 6.2.–11.3.2018

 MinunNastolani_kangasvuokko-logolla_pienennetty.jpg
Kuva: Erkki Hämäläinen

Minun Nastolani on värikäs pop up -näyttely, joka on nyt esillä Lahden historiallisen museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa. Näyttelyssä on esillä kotiseutukuvaaja Erkki Hämäläisen valokuvia koulunkäynnistä, työstä ja vapaa-ajasta Nastolasta. Niiden rinnalla nähdään Nastola-aiheisia postikortteja 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta. Kuvissa on pääosassa kangasvuokoistaan tunnettu Nastolan voimakas luonto.

Minun Nastolani -näyttely on osa Nastolan historia -hanketta, jossa Nastolan historiaa vuosilta 1945–2015 työstetään kirjoihin ja kansiin. Tutkija Ville Eerolan kirjoittama kirja ilmestyy keväällä 2020. Näyttely kiertää lähivuosien aikana Lahdessa ja Nastolassa herätellen muistelemaan Nastolan lähimenneisyyttä.

 

Näyttely on esillä 6.2.–11.3.2018 ja tämän jälkeen se jatkaa matkaansa Villähteelle.

Lisätietoa Nastolan historia -hankkeesta:
Tutkija Sini Ojala
sini.ojala(at)lahti.fi
044 0187 026

Minun Nastolani Facebookissa.

pisteviiva.gif

Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuus 6.8.klo 18.00

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetään yhteislaulutilaisuus, jossa kajautetaan Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Jussi Jokisen työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.