Viipurin perintö Lahdessa

Historiallisessa museossa pääset aistimaan jotain menneen Viipurin värikkäästä ja kansainvälisestä hengestä!

Sodan jaloista pelastettu Viipurin historiallisen museon esineistö on osa Lahden museoiden kokoelmia. Siitä on koottu pieni, mutta upea kokonaisuus museon toiseen kerrokseen. Esillä on 1800-luvun kauniita kansanpukuja, harvinaisuuksia Viipurin alueen kirkoista, arkeologisia löytöjä, plooturahoja, vanhoja tina- ja hopeaesineitä, Suotniemen keramiikkaa ja alueen kartanoita eli hoveja kuvaavia vesiväritöitä. Lisäksi esitellään taidemaalari, keräilijä ja maailmanmatkaaja William Grommén taidetta ja matkamuistoja eri puolilta maailmaa.

Viipurin_perinto2.jpg
Kuva Tiina Rekola/Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

Viipurin museo

Viipurin museo perustettiin vuonna 1892. Viipurin lisäksi sen toiminta-alueeseen kuuluivat Rannan, Äyräpään, Jääsken, Lappeen ja Kymin kihlakunnat.

Museon kokoelmat oli jaettu kahteen osaan: kotimaiseen ja ulkomaiseen osastoon. Kokoelmien perusta oli paikallisessa kansatieteellisessä aineistossa, jota koottiin jo museon perustamisvaiheessa. Keruumatkojen tuloksena museoon saatiin merkittävä kansanpukujen ja kansanomaisen esineistön kokoelma. Muita kokonaisuuksia olivat taiteilija Viktor Svaetichiniltä tilatut dokumenttipiirustukset Viipurin läänin rakennuksista, Karjalan seurakuntien kirkollisen esineistön lahjoitukset, lakkautetun 8. Viipurin tarkka-ampujapataljoonan upseeriston lahjoitus ja Viipurin palolaitoksen lahjoitus. Myös yksityishenkilöiltä saatiin esineistöä, mm. useita rahakokoelmia.

Viipurin_perinto1.jpg
Karjalainen kansanpuku. Kuva Tiina Rekola/Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

Ulkomaisen esineistön osasto syntyi, kun museo sai pietarilaisen taidemaalarin ja keräilijän William Grommén (1836-1900) testamenttilahjoituksen myötä suuren taide- ja muistoesinekokoelman vuonna 1900.

Toinen maailmansota alkoi syyskuussa 1939. Maailmanpoliittinen tilanne heijastui myös Suomeen. Viipurin museo suljettiin yleisöltä ja noin 13 000 esineen kokoelmaa alettiin evakuoida. Osa esineistä ehdittiin pakata laatikoihin ja lähettää turvaan. Museoon jäi kuitenkin vielä huomattavat määrät esineistöä. Talvisodan aikana rakennukseen osui pommi ja syttyneessä tulipalossa loput museon kokoelmista tuhoutuivat. Kesäkuussa 1944 Viipuri menetettiin lopullisesti Neuvostoliitolle.

LHMVHMEE3427_100a.jpg
Luuhaarniska ja ketju. Luuhaarniska on hankittu museoon Vienan-Karjalasta vuonna 1897. Vastaavanlaisia haarniskoja ei kuitenkaan esiinny Karjalassa, sen sijaan niitä tunnetaan runsaasti Alaskasta ja Aasian itäreunalta. Viipurin museon haarniskatyyppiä ovat käyttäneet Beringinsalmen molemmin puolin asuneet eskimot. Arvailujen varaan jää, miten esine on aikanaan päätynyt Karjalaan. Kuva Tiina Rekola/Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

Lahden historiallinen museo on vuodesta 1950 hoitanut Viipurin museosta evakuoituja esinekokoelmia, valokuvia ja osaa taideteoksista. Kokoelman omistaa Viipuri-säätiö. Viipurin historiallisen museon kokoelmaa ei enää kartuteta.

Näyttely on esillä historiallisen museon toisessa kerroksessa.

LHMVHMHE15402.jpg
Viipurin maaseurakunnan kirkon urkuihin kuulunut muistokilpi. Keskellä kilpeä on Venäjän hallitsijaa Elisabet Petrovnaa (hallitsi 1741-62) ylistävä latinankielinen teksti, joka antaa ymmärtää, että urut lahjoitti kirkkoon juuri keisarinna Elisabet.

 

Lisätietoa näyttelystä:

Kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen, sari.kainulainen(at)lahti.fi, 050 5184 594
Amanuenssi Ilkka Kuhanen, ilkka.kuhanen(at)lahti.fi, 044 416 4624

Save

Save

Save

Save

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

UUSI JULKAISU Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista

Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista esittelee komean valikoiman teoksia Lahden taidemuseon kokoelmista.

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.