Esa Ojalan elävät julisteet

 

Viime aikoina julistesuunnitteluun on hiipinyt uutta vipinää. Siellä täällä kaksiulotteisten julisteiden kylkeen on ilmestynyt liikettä. Esimerkiksi lisätty todellisuus tarjoaa julistesuunnittelulle loputtomia mahdollisuuksia. Myös virtuaalitodellisuus on huomattu kiehtovaksi tavaksi esittää julistetaidetta. Lahden julistemuseon näyttelyissäkin on jo kokeiltu AR- ja VR-tekniikkaa lupaavin tuloksin. Julistemuseon näyttelyissä on AR-tekniikan avulla voinut ladata älylaitteille erilaisia julisteisiin liittyviä lisätyn todellisuuden sovelluksia. Virtuaalilaseilla puolestaan on viety vuoden 2017 julistetriennalen satoa kouluihin ja maakuntiin. Panda piilossa -VR-sovellukseen voi tutustua täällä.

Viimeisimpänä avauksena graafikko Esa Ojalan ehdotuksesta toteutettiin neljästä Ojalan itsensä piirtämästä julisteesta pieni animaatio. Animoinnit on suunnitellut ja toteuttanut Elias Outakivi Lahden museoista.

Professori, graafinen suunnittelija Esa Ojala on Lahden julistemuseon pitkäaikainen ystävä ja yhteistyökumppani. Hän toimii myös aktiivisesti Julisteen ystävät -killassa, joka on yhdessä Lahden Julistemuseon ja Grafia ry:n kanssa järjestämässä joka kolmas vuosi Julistemuseon tunnetuinta tapahtumaa, Lahden kansainvälistä julistetriennalea. Vuonna 2017 Ojala teki merkittävän lahjoituksen Lahden julistemuseoon lahjoittamalla museon kokoelmiin koko julistetuotantonsa. Ojala on yksi palkituimmista suomalaisista graafikoista ja hän on suunnitellut monia julisteita, liikemerkkejä ja logoja. Hän on työskennellyt mm. Marimekolle.

 

KLIKKAA JULISTEET ELOON!

Esa Ojala: Education. 2017.

 

Esa Ojala: Bullying. 2013.

 

Esa Ojala: Cogito ergo sum. 2017.

 

Esa Ojala: Aartomaa. In memoriam. 2009.

 

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon pohjakerroksesta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.