jb_2009_banneri_pieni.gif

Lahden 17. kansainvälinen julistebiennale

Lahden taidemuseossa 14.6.-27.9.2009

Lahden 17. kansainväliseen julistebiennaleen osallistuttiin ennätysmäisen vilkkaasti. Määräaikaan mennessä saapui ehdolle lähes 2600 julistetta eri puolilta maailmaa. Julistemuseon järjestämässä biennalessa on kaksi sarjaa: Yleiseen sarjaan kuuluvat sosiaaliset ja aatteelliset, kaupalliset ja kulttuurijulisteet. Ympäristöjulisteet muodostavat oman erikoissarjansa.

Osallistuvia maita on tällä kertaa yhteensä 49, joista uusia tulokkaita ovat Uusi-Seelanti ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Erityisesti huomiota herättää Iranista, Kiinasta, Taiwanista, Japanista ja Puolasta lähetettyjen julisteiden suuri määrä ja korkea taso. Huoli ympäristöstä on heijastunut ympäristöjulisteiden sarjaan, joka on kiinnostanut etenkin nuoria graafisia muotoilijoita ympäri maailmaa.

jb_2009_yleiskuva.jpg

Biennalen kilpailutoimikunta valitsi lähetettyjen julisteiden joukosta näyttelyyn 252 työtä yhteensä 35 eri maasta. Valintaperusteissa korostuivat ajankohtaisuus, korkeatasoinen visuaalinen suunnittelu, uuden ilmaisun etsiminen ja monikulttuurisuuden arvostaminen, mikä on aina ollut Lahden biennalessa keskeistä.

Kansainväliseen juryn jäseninä olivat Michal Batory Ranskasta, Vladimir Chaika Venäjältä, Bruno Monguzzi Sveitsistä, Antti Raudaskoski Suomesta ja David Tartakover Israelista. Arvovaltainen jury valitsi palkittavat julisteet kesäkuun alussa. Biennalessa jaettiin Grand Prix, Grafia Prix, Lauri Tarasti -palkinto, 2. palkinto ja kunniamainintoja.


PALKITUT JULISTEET

GRAND PRIX (3 500 €, Opetusministeriö)

Svetlana Faldina / Anastasia Faldina /
Alexandra Faldina / Alexander Faldin (Venäjä):
Vierastyöläiset, kiitos!
2008

GRAFIA PRIX (3 000 €, Grafia ry)

Alain Le Quernec (Ranska):
Ego
2008

TOINEN PALKINTO (1 700 €)

Mohammad Jamshidi (Iran):
Meditaatio
2008

YMPÄRISTÖJULISTEET - LAURI TARASTI -PALKINTO (3 000 €)

Uwe Loesch (Saksa):
Sielunmessu
2008

PARAS NUORI SUUNNITTELIJA (1 500 €, TAT-ryhmä)

Haruka Sugita (Japani):
Otsonikerroksen oheneminen
2008

KUNNIAMAININNAT

Cedomir Kostovic (Yhdysvallat):
A-I-D-S piilossa oleva vaara
2007

Michal Miksa (Puola):
Ornette Coleman / Jazz Jamboree '08
2007

YHTEISTYÖSSÄ MUKANA

Grafia ry | Julisteen ystävät ry | Lauri Tarasti

 

Uusi taide-, juliste- ja muotoilumuseo etsii nimeä

Työnimellä LAD kulkenut uusi taidetta, julisteita ja muotoilua esittelevä museo etsii nimeä.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu tulossa

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.