jb_2009_banneri_pieni.gif

Lahden 17. kansainvälinen julistebiennale

Lahden taidemuseossa 14.6.-27.9.2009

Lahden 17. kansainväliseen julistebiennaleen osallistuttiin ennätysmäisen vilkkaasti. Määräaikaan mennessä saapui ehdolle lähes 2600 julistetta eri puolilta maailmaa. Julistemuseon järjestämässä biennalessa on kaksi sarjaa: Yleiseen sarjaan kuuluvat sosiaaliset ja aatteelliset, kaupalliset ja kulttuurijulisteet. Ympäristöjulisteet muodostavat oman erikoissarjansa.

Osallistuvia maita on tällä kertaa yhteensä 49, joista uusia tulokkaita ovat Uusi-Seelanti ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Erityisesti huomiota herättää Iranista, Kiinasta, Taiwanista, Japanista ja Puolasta lähetettyjen julisteiden suuri määrä ja korkea taso. Huoli ympäristöstä on heijastunut ympäristöjulisteiden sarjaan, joka on kiinnostanut etenkin nuoria graafisia muotoilijoita ympäri maailmaa.

jb_2009_yleiskuva.jpg

Biennalen kilpailutoimikunta valitsi lähetettyjen julisteiden joukosta näyttelyyn 252 työtä yhteensä 35 eri maasta. Valintaperusteissa korostuivat ajankohtaisuus, korkeatasoinen visuaalinen suunnittelu, uuden ilmaisun etsiminen ja monikulttuurisuuden arvostaminen, mikä on aina ollut Lahden biennalessa keskeistä.

Kansainväliseen juryn jäseninä olivat Michal Batory Ranskasta, Vladimir Chaika Venäjältä, Bruno Monguzzi Sveitsistä, Antti Raudaskoski Suomesta ja David Tartakover Israelista. Arvovaltainen jury valitsi palkittavat julisteet kesäkuun alussa. Biennalessa jaettiin Grand Prix, Grafia Prix, Lauri Tarasti -palkinto, 2. palkinto ja kunniamainintoja.


PALKITUT JULISTEET

GRAND PRIX (3 500 €, Opetusministeriö)

Svetlana Faldina / Anastasia Faldina /
Alexandra Faldina / Alexander Faldin (Venäjä):
Vierastyöläiset, kiitos!
2008

GRAFIA PRIX (3 000 €, Grafia ry)

Alain Le Quernec (Ranska):
Ego
2008

TOINEN PALKINTO (1 700 €)

Mohammad Jamshidi (Iran):
Meditaatio
2008

YMPÄRISTÖJULISTEET - LAURI TARASTI -PALKINTO (3 000 €)

Uwe Loesch (Saksa):
Sielunmessu
2008

PARAS NUORI SUUNNITTELIJA (1 500 €, TAT-ryhmä)

Haruka Sugita (Japani):
Otsonikerroksen oheneminen
2008

KUNNIAMAININNAT

Cedomir Kostovic (Yhdysvallat):
A-I-D-S piilossa oleva vaara
2007

Michal Miksa (Puola):
Ornette Coleman / Jazz Jamboree '08
2007

YHTEISTYÖSSÄ MUKANA

Grafia ry | Julisteen ystävät ry | Lauri Tarasti

 

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Äitee ja kilpasiskot -seminaari

Äitee ja kilpasiskot – naisten kilpahiihdon historiaa -seminaari 22.8.2019 klo 9.30-16.00 ravintola Voiton auditorio ja Hiihtomuseo