tunnusjuliste.jpg

Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale

Lahden taidemuseossa 10.6-25.9.2011

Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale tavoitti vuonna 2011 ennätysmäisen suuren osallistujajoukon. Julistebiennaleen tarjottiin 6 958 julistetta 50 maasta. Tarjottujen julisteiden määrä kasvoi edelliseen biennaleen verrattuna 4 400 julisteella. Nyt ensimmäistä kertaa käytössä oli sähköinen ilmoittautuminen ja julisteet jurytettiin pelkkien kuvien perusteella. Näyttelyyn esille pääsevät julisteet valitsi kansallinen jury, johon kuuluivat graafiset muotoilijat Pekka Loiri, Hilppa Hyrkäs, Esa Ojala ja Kari Piippo.

Näyttelyssä oli esillä 285 julistetta 36 maasta. Erityisesti Kiina, Japani, Puola, Saksa ja Iran olivat vahvasti edustettuina biennalessa. Aivan uusia osallistujamaita näyttelyssä ovat Indonesia ja Thaimaa. Julistebiennalessa oli kaksi sarjaa: yleiseen sarjaan kuuluvat sosiaaliset ja aatteelliset sekä kaupalliset ja kulttuurijulisteet, ympäristöjulisteille on oma sarjansa. Näyttelyn avajaisten yhteydessä 9. kesäkuuta jaettiin useita palkintoja. Palkittavat julisteet valitsi kansainvälinen jury, jonka jäseninä toimivat Stephan Bundi Sveitsistä, Gitte Kath Tanskasta, Germán Montalvo Meksikosta, Pekka Piippo Suomesta sekä Péter Pócs Unkarista. Tänä vuonna Grand Prix -palkinto myönnettiin ranskalaiselle maahanmuuttoa käsittelevälle julisteelle. Lisäksi jaettiin Grafia Tapani Aartomaa Prix, Lauri Tarasti -palkinto parhaalle ympäristöjulisteelle, toinen palkinto sekä viisi kunniamainintaa.

Julistebiennalen yhteydessä oli useita oheistapahtumia ja -näyttelyitä. Kansainvälisen juryn graafiset muotoilijat pitivät kesäkuussa työpajan Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin sekä Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun opiskelijoille. Työpajan tulokset olivat nähtävänä näyteikkunoissa Lahden keskustassa kesän aikana.

Lahden Sibeliustalossa oli heinäkuun ajan esillä graafisen muotoilijan, emeritusprofessori Tapani Aartomaan (1934-2009) muistonäyttely. Aartomaa oli kansainvälisesti palkittu suunnittelija ja Lahden Julistebiennalen idean isä. Hän teki pitkän opettajanuran Lahden Muotoiluinstituutissa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa. Tapani Aartomaan muistonäyttely oli esillä vuonna 2010 Meksikon julistebiennalessa.

Koululaisille tarkoitetut serigrafiatyöpajat käynnistyvät Julistebiennalen yhteydessä Lahden taidemuseossa 15.8. ja jatkuvat aina näyttely päättymiseen saakka.

Julistebiennalen vuoden 2011 tunnusjulisteen suunnitteli Laura Suuronen.

Katso palkitut julisteet 2011 >>

Kilpailutoimikunta
Pekka Loiri, graafinen muotoilija, puheenjohtaja
Hilppa Hyrkäs, graafinen suunnittelija
Esa Ojala, graafinen suunnittelija
Kari Piippo, graafinen muotoilija, AGI

Kansainvälinen jury
Stephan Bundi, graafinen muotoilija, AGI, Sveitsi
Gitte Kath, graafinen muotoilija, Tanska
German Montalvo, graafinen muotoilija, AGI, Meksiko
Pekka Piippo, graafinen muotoilija, Suomi
Peter Pòcs, graafinen muotoilija, Unkari

Jaetut palkinnot
Grand Prix 3 500 €
Grafia Prix 3 000 €
2. palkinto 1 700 €
Lauri Tarasti -palkinto ympäristöjulisteelle 3 000 €
Kunniakirjoja

Uusi taide-, juliste- ja muotoilumuseo etsii nimeä

Työnimellä LAD kulkenut uusi taidetta, julisteita ja muotoilua esittelevä museo etsii nimeä.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu tulossa

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.