LEOPARDI LIIKENTEESSÄ

Puuhaa ja tekemistä kotiin etätyöpäiviksi

Näinä koronaviruksen aiheuttamina erikoisina aikoina askartelukaupassa tulee ehkä käytyä tavallista harvemmin, mutta sehän ei julisteen tekijää haittaa! Julisteessa tekniikka ja aihe on vapaa: julisteen voi piirtää, sommitella paperinpaloista tai pelkistä kirjaimista tai sen voi tehdä valokuvan päälle tekstiä lisäämällä. Kulisteella voi julistaa, toivottaa, ottaa kantaa tai muuten vain muistuttaa jostain tärkeästä asiasta. Käyttää voi siis juuri niitä aiheita, aineita ja materiaaleja, joita kotinurkista sattuu löytymään.

Sovelsimme julistemuseon Leopardi liikenteessä -tehtäväkirjan tehtäviä tälle sivustolle. Ei muuta kuin askartelemaan!

pisteviiva.gif

1. Muuta vanha piirustuksesi julisteeksi.

Yleensä juliste tilataan graafikolta niin, että sanoma on valmiina ja graafikkoa pyydetään piirtämään sille kuvallinen asu.

Lähde sinä liikkeelle nurin päin! Valitse joku oma vanha piirustuksesi ja mieti, millaisen tekstin siihen voisi liittää. Haluaisitko vaikka toivottaa sillä jotakin? Tai voisiko piirustus siilistä puolustaa eläinten rauhaa? Annetaan siilin taapertaa! Mistä majavan kuva voisi julistaa?

IMG_1928.JPG

Etätyöläisille sopii sama sääntö kuin koiranomistajillekin: kolme kertaa ulos, säällä kuin säällä. Sateella sadetakki päällä. 4-vuotiaan Elvin piirros Muumipeikosta sadetakissa voisi muuttua vaikka sadesään muistutusjulisteeksi eteisen oveen.

2. Tee pieni mainos omasta herkkuruuastasi

Alun perin julisteiden tarkoitus oli mainostaa erilaisia tapahtumia ja tuotteita. Japanissa tehtiin jo 1600-luvulla kauniita puupiirroksia kuuluisista näyttelijöistä ja sumopainijoista. Ranskassa alettiin 1800-luvulla mainostaa kauniilla julisteilla erilaisia tuotteita.

Tee sinä pieni mainos omasta herkkuruuastasi. Mikä on sinun herkkupäiväsi kohokohta, suosikkilimu, -jäätelö tai -karkki? Vai pidätkö ehkä jostakin hedelmästä enemmän kuin muista? Ota siitä älypuhelimella tai tabletilla valokuva ja laadi laitteen kirjoitus- ja piirustusohjelmalla kuvan päälle sopiva teksti. Mieti, miten valokuva kannattaa rajata, jotta tekstille jää tilaa.

J_1977_251.jpg

Tässä Helmiriitta Honkasen Elannolle vuonna 1962 piirtämässä julisteessa mainostetaan laskiaispullia. Laskiainen meni jo, mutta pullat maistuvat aina. Kun äiti ja isä hikoilevat etätöidensä kanssa tietokoneella, voisitkohan sinä leipoa ja kutsua sitten muun perheen kahville omatekoisella mainoksella?

3. Tee juliste tai kyltti omaa lähimetsääsi tai -puistoasi varten

Julistemuseon kokoelmissa on paljon luonnon ja eläinten suojeluun liittyviä julisteita. Tämä johtuu siitä, että monet graafikot ovat olleet huolissaan luonnon saastumisesta. Julistemuseossakin olemme huolissamme ympäristöasioista ja niinpä vuodesta 1995 lähtien Lahden kansainvälisessä julistetriennalessa on ollut yhtenä sarjana ympäristöjulisteet. Julisteen tekijät kymmenistä eri maista ovat näin lähettäneet meille tekemiään ympäristöaiheisia julisteita.

Tee juliste tai kyltti omaa lähimetsääsi tai -puistoasi varten. Pyydä julisteessa, etteivät ihmiset pudota karkkipapereita, tupakantumppeja tai koirankakkapusseja luontoon. Julisteen tunnuslause voisi olla vaikkapa: ”Muovi ei kuulu luontoon.”

isoJ_218476.jpg

Taiwanilainen Jen Wei Huang ihmettelee julisteessaan ”Vähemmän on enemmän”, joutuuko jääkarhu kohta kiipeämään roskavuoren rinnettä jäävuoren sijaan. Voisiko rikkoutuneen esineen vielä korjata sen sijaan että se heitetään heti pois ja ostetaan uusi?

isoJ218478.jpg

Jouko Pikkasen julisteen nimi on Pussikala (2016). Siinä muovipussi leijuu kalojen valtakunnassa. Eläimet syövät luontoon heitettyjä muoviroskia eikä niiden elimistö pysty sulattamaan niitä. Sitten eläimet sairastuvat. Heitetään roskat roskikseen!

4. Taitteluohjeita julisteille tai mainoksille

Julisteista ja mainoksista saa tehtyä vielä vaikka mitä, kun ne ensin ovat tehneet alkuperäisen tehtävänsä julisteena ja mainoksena. Tässä kaavat kirjekuorelle ja säilytyskansiolle.

Suunnittelija valitsee julisteen paperin usein huolellisesti, sillä erilaisia paperilaatuja on valtavasti. Julisteen paperi voi olla läpikuultavan ohutta silkkipaperia tai paksua kartonkia ja vaikka mitä siltä väliltä. Ellei kotona ole vanhoja julisteita esimerkiksi aikakauslehtien mainokset käyvät tähän tehtävään mainiosti. Lopputuloksesta vain tulee silloin pienempi.

nelikansio.jpg

Huomaatko, että siivekkeet ovat puolikkaita neliöitä viistosti kulmasta kulmaan leikattuina?

kansio.jpg

Juliste- ja mainospaperista saa myös taiteltua komeita pääsiäiskukkia ja muita koristeita. Myös internetin askarteluohjeiden maailmaan kannattaa tutustua julisterulla kainalossa!

Mitä muuta paperista voi taitella?

julistemekkoII.jpg

Suomen Diakoniaopiston Lahden kampuksen Theatrum Olga kierrätti syksyllä 2018 julisteista gaalaa ja juhlaa. Leena Heininen suunnitteli ja toteutti fantasia-asun vuoden 2017 Lahden kansainvälisen julistetriennalen julisteista, kasseista ja korteista.

Valmis asu oli esillä mm. Kätevä & Tekevä –messuilla 3.-4.11.2018 Lahden messukeskuksessa sekä Lahden taidemuseossa.

Kuva julistepuvusta: Lasse Kantola. Tunnusjulisteen suunnittelu Aimo Katajamäki.

JulistemuseonTehtavakirja_kansi1_pieni.jpg

Lisää julisteaiheista puuhaa kirjassa
LEOPARDI LIIKENTEESSÄ - julistemuseon tehtäväkirja!

Kirjaa on saatavana mm. verkkokaupastamme

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon pohjakerroksesta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.