Julistemuseon
menneet näyttelyt
2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004
2019
Toleranssi
Museokioskissa 2.10.-3.11.2019
Mitä on suvaitsevaisuus? Sitä pohtivat tunnetut julistetaiteilijat Museokioskin lokakuun näyttelyssä. Näyttelyn julisteiden perimmäisenä ajatuksena on koota ihmisiä yhteen, herättää keskustelua katsojien välillä, lisätä yhteisymmärrystä ja myötätuntoa ja edistää sovitteluprosesseja. Ainoa näyttelyyn kutsutuille suunnittelijoille annettu reunaehto oli, että julisteeseen tulee sijoittaa otsikko Suvaitsevaisuus suunnittelijan omalla kielellä.
Näyttelyn alullepanija on bosnialaistaustainen, Yhdysvalloissa asuva ja työskentelevä graafinen muotoilija, julistetaiteilija Mirko Ilić. Ilić on toiminut mm. Time Magazine International Editionin ja New York Timesin mielipidesivujen taiteellisena johtajana. Vuonna 1995 perustettu Mirko Ilić Corp. graafisen suunnittelun toimisto on erikoistunut lehti- ja kirjagrafiikan sekä graafisten identiteettien suunnitteluun. Ilićin töitä on useiden säätiöiden ja museoiden kokoelmissa, mm. The Smithsonian Institutionin sekä New Yorkin ja San Franciscon nykytaiteen museoiden, MOMAn ja SFMOMAn, kokoelmissa. Myös Lahden julistemuseon kokoelmissa on Ilićin julisteita.
Tolerance -näyttely on ollut Suomessa aiemmin esillä keväällä 2019 kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä. Suomen näyttelyn kuraattorina toimi professori, graafikko Pekka Loiri.
HELMIRIITTA HONKANEN – Rouva Juliste
Museokioskissa 6.2.–3.3.2019
Helmiriitta Honkanen: Laskiaispulla / Fastlagsbulle, 1962.
Osuusliike Elanto. Kuva: Tiina Rekola.
Museokioskin avajaisnäyttelyssä oli esillä suomalaisen julistesuunnittelun ja -tutkimuksen Grand Old Ladyn, Helmiriitta Honkasen Osuusliike Elannolle suunnittelemia julisteita 1960-luvulta.
Honkanen aloitti kuvittajana, mutta uran suunnan määräsi lopulta vuonna 1961 alkanut työ Osuusliike Elannon mainososastolla. Elannolle hän suunnitteli mainoksia, näyteikkunoiden katseenvangitsijoita ja julisteita sekä taittoi Elanto-lehteä esikuvanaan ennen kaikkea vastaava ruotsalainen lehti Vi. Helmiriitta Honkanen oli aikanaan yksi harvoja naispuolisia graafikoita miesvaltaisella mainosalalla.
Muoto koskettaa ainoastaan silmän verkkokalvoa, idea tunkeutuu ihmiseen – päähän ja sydämeen. Tämä kuulun ranskalaisen julistetaiteilijan Raymond Savignacin ajatus julisteen ainutlaatuisesta voimasta vangita silmänräpäys ja lyödä katsoja ällikällä johdatti sekä Helmiriitta Honkasen taiteilijan- että tutkijantyötä.
Helmiriitta Honkanen kuoli 14.12.2018 Kaunialassa 98-vuotiaana. Lahden julistemuseo kunnioittaa hienon graafikon ja pitkäaikaisen ystävänsä muistoa tällä näyttelyllä.
2018
FOOTB-ALL MIX
Julisteita jalkapallon MM-kisavuoden tunnelmissa
7.6.-28.11.2018 Hiihtomuseossa
Kesän 2018 jalkapallon MM-kisojen kunniaksi Julistemuseo tarjoaa 32 futisaiheista julistetta 32 suunnittelijalta, yhden jokaisesta MM-kisoihin osallistuneesta 32 maasta.
Mehdi Saeedi, Iran.
Näiden 32 julisteen kokoelma on esillä kisojen ajan kesä-heinäkuussa 2018 näyttelyissä eri puolilla maailmaa, Venäjällä ja MM-kisojen 31 muussa osallistujamaassa sekä niissä maissa, joiden joukkueet karsiutuivat maailmanmestaruuskilpailuista, mutta joissa jalkapalloa silti seurataan innolla.
Julistenäyttelyn on tuottanut Bolivian julistebiennalen johtaja Susana Machicao yhdessä brasilialaisen graafikon Felipe Tabordan kanssa. Molemmat ovat tuttuja myös Lahden julistebiennalesta ja -triennalesta samoin kuin useimmat näyttelyyn osallistuvat graafiset suunnittelijat.
Näyttelyyn osallistuvat graafikot:
ARGENTIINA Hernán Berdichevsky / AUSTRALIA Ken Cato / BELGIA Matthieu Gorissen / BRASILA Fernando Pimenta / COSTA RICA José Alberto Hernández / EGYPTI Amr Shaalan / ENGLANTI Neville Brody / ETELÄ-KOREA Ahn Sang-Soo / IRAN Meehdi Saeedi / ISLANTI Siggi Odds / JAPANI Shino Suefusa / KOLUMBIA Diego Bermúdez / KROATIA Boris Ljubicic / MAROKKO Adali Faiçal / MEKSIKO Alejandro Magallanes / NIGERIA Lemi Ghariokwu / PANAMA Mariana Núñez Haugland / PERU Sandra Tineo / PORTUGALI Eduardo Aires / PUOLA Filip Tofil / RANSKA Alain Le Quernec / RUOTSI Gabor Palotai / SAKSA Fons Hickmann / SAUDI-ARABIA Elham Elhattan / SENEGAL Sophie Mann / SERBIA Slavimir Stojanovic / SPAIN Peret / SVEITSI Loana Boppart/ TANSKA Gitte Kath / TUNISIA Hatem Gomez / URUGUAY Fidel Sclavo / VENÄJÄ Vladimir Chaika
Koulutus kannattaa aina!
6G-graafikkoryhmän julisteita
koulutuksen merkityksestä
12.3. - 3.6.2018 Hiihtomuseossa
6G-ryhmän julistenäyttely on esillä Hiihtomuseon vaihtuvien näyttelyiden salissa museon toisessa kerroksessa. 6G-ryhmä on vapaamuotoinen ja riippumaton suunnittelijoiden työryhmä, joka järjestää vuosittain julistenäyttelyn ajankohtaisesta aiheesta. Tällä kertaa näyttelyn teemana on koulutus.
KLIKKAA KUVAA ja katso juliste animoituna!
Esa Ojala, 2018: Education. Everyday. Lifelong.
Animointi: Elias Outakivi, Lahden museot.
”Koulutus on kaiken kehityksen perusta ja vain koulutuksen avulla voidaan maailma pelastaa. Koulutukseen kannattaa panostaa!”, toteavat tämän vuoden 6G-graafikot, Elina Holley, Hilppa Hyrkäs, Kukka-Maria Kiuru, Kirsi Kukkurainen, Esa Ojala, Konsta Ojala, Iines Reinikainen, Patrik Typpö ja Eija Vierimaa.
Saisiko olla lasillinen Jaffaa?
Erik Bruunin julisteita
Lehtiojan palvelukeskus 12.4. – 6.5.2018
Erik Bruun 1961: Hartwall Jaffa.
Suomalaisen julistetaiteen grand old manin, Erik Bruunin tuotannossa kaikkein keskeisimpiä teoksia ovat julisteet, vaikka hän on suunnitellut paljon myös esimerkiksi yritysgrafiikkaa, vuosikertomuksia, kirjojen ulkoasuja, postimerkkejä ja seteleitä. Bruunin asiakkaita ovat olleet monet suuret yritykset sekä mm. suomalainen puunjalostusteollisuus. Samoin matkailu on aina innostanut Bruunin suunnittelutyötä. Tuodaksemme iloa ja aurinkoisia muistoja Lehtiojan asukkaille, tässä näyttelyssä on esillä Bruunin julistetuotantoa pääasiassa 1950-60-luvuilta.
Lehtiojan palvelukeskus
Lehtiojantie 2, 15240 Lahti
A la muerte con una sonrisa - Hymyilevä Kuolema
Lahden taidemuseossa 16.2.-20.5.2018
Tätä näyttelyä ei kuolonkankeus vaivaa!
Lahden taidemuseossa värikäs mexicolainen Dia de los Muertosin eli kuolleiden päivän juhlintakulttuuri ja suomalainen, yllättävästi yhtä värikäs nykytaide kohtaavat yhdessä näyttelyn suuren teeman - hymysuin.
Esillä on valikoima kuolemateemaisia julisteita Museo Mexicano del Diseñosta (MUMEDI), Mexico Citystä. Julisteet ovat MUMEDin järjestämän vuotuisen kansainvälisen julistekatselmuksen satoa kolmelta edelliseltä vuodelta.
Arrieta Celso, Meksiko, 2017: Jaja
Julisteiden rinnalla nähdään kotimaisten taiteilijoiden kattaus kuin suoraan kalman kalaaseista. Mukana kavalkadissa ovat Lahden taidemuseon kokoelmien itseoikeutetut klassikot, Hugo Simbergin piirrokset, joissa Kuolema puuhailee kodeissa ja puutarhassa.
Samaa tunnelmaa henkivät nykytaidetta edustavat Tapani Kokon veistoskulkue, Heidi Hännisen Surullisten piknik -installaatio, Marjatta Tapiolan maalaukset, Susanne Koskimäen lasiteos, Annika Dahlstenin animaatio Yöperhonen ja Tiia Matikaisen keraamiset veistokset. Kokonaisuuden täydentävät Lasse Kantolan ohjaaman Teatrum Olgan Taiteessa oppimisen prosessin yhteydessä otetut valokuvat, jotka ovat Sonja Siikasen käsialaa.
2017
Lahden kansainvälinen julistetriennale 2017
Taidemuseossa 9.6.-24.9.2017
Tunnusjuliste: Aimo Katajamäki.
Lahden perinteikäs julistetriennale valtaa jälleen kaupungin kesällä 2017. Julistetriennale on esillä 9.6.-24.9.2017 Lahden taidemuseossa. Taidemuseoon tuodaan yleisön nähtäväksi uusimmat julistetaiteen huiput Suomesta ja maailmalta. Triennalen oheisnäyttelyitä on esillä kesän aikana Lahden historiallisessa museossa ja Aleksanterinkadun varrella.
Lue lisää Julistetriennalen sivuilta
2015
Julistemuseo 40 vuotta
Julisteita turuilta ja toreilta
Lahden taidemuseo 6.2.–9.5.2015
Théophile Steinlen (Ranska): Cocorico, 1899
Lahden Julistemuseon perustamisesta tulee 2015 täyteen pyöreät 40 vuotta. Lahden taidemuseoon levittäytyvässä juhlanäyttelyssä esitellään kattavasti museon kokoelmia, joihin kuuluu nykyään noin 71 000 painotuotetta. Näyttelyssä on mukana legendaarisia mainosjulisteita, kuten Aleksader Lindebergin Fazerille suunnittelemat iloiset eläinaiheet ja Elannon myymälämainokset. Ulkomaisesta materiaalista esille pääsevät muun muassa vanhat japanilaiset julisteet, keskieurooppalaiset matkailujulisteet ja ranskalaiset art noveau -julisteet. Ajallisesti näyttelyn painotuotteet sijoittuvat 1800-luvun lopulta 1960-luvun alkuun.
Aleksander Lindeberg: Fazer Eucalyptus, 1950-luku
Oman näyttelyosionsa muodostaa Tribute to Kari -kokonaisuus, joka kunnioittaa julistemuseon pitkäaikaisen tutkijan Kari Savolaisen työtä julistetaiteen parissa. Kokonaisuuden julisteet ovat suunnitelleet graafiset muotoilijat Kari Piippo, Hilppa Hyrkäs, Pekka Loiri, Patrik Typpö, Kiia Beilinsson, Esa Ojala, Kirsi Kukkurainen, Jussi Karjalainen, Aimo Katajamäki ja Alexander Faldin.
Julistemuseo perustettiin vuonna 1975, jolloin järjestettiin myös ensimmäinen julistebiennale. Suureksi kansainväliseksi julistetapahtumaksi noussut Lahden kansainvälinen julistebiennale muuttui 2014 lähtien joka kolmas vuosi järjestettäväksi julistetriennaleksi. Seuraava julistetriennale järjestetään 2017.
Julistemuseossa tehty pitkäjännitteinen työ on vuosien myötä tuottanut tuloksia, sillä lahjoitusten ja talletusten määrä on moninkertaistunut. Suuria lahjoitettuja, talletettuja tai ostettuja kokoelmia ovat muun muassa WSOY:n, Kulutusosuuskuntien Keskusliiton (KK), Elannon, Osuuskunta Suomen Messujen, Svenska centralarkivetin, Alma Median, Oskar Nupposen, Wäinö Palmqvistin, Otavan ja Kirmo Mikkolan kokoelmat. Huomattavia ulkomaisista julisteista koostuvia kokonaisuuksia ovat Kulturzentrum der DDR:n lahjoittama, Lahden taidemuseossa esillä ollut ranskalaisen Grapus-ryhmän, samoin taidemuseossa esitelty macaolaisen ja kiinalaisen julistetaiteen, Seiichiro Ueharan sekä Poznanin kansallismuseon kanssa vaihdettu kokoelma. Graafisten muotoilijoiden omasta tuotannosta koostuvia ja Lahteen lahjoitettuja kokonaisuuksia ovat muun muassa Tapani Aartomaan, Aleksander Lindebergin, Herbie Kastemaan, Erkki Ruuhisen, Pekka Nissisen ja Teemu Lipastin kokoelmat.
Julisteiden lisäksi museon kokoelmissa on etikettejä, ex libriksiä ja taidepainojäljennöksiä. Materiaalista kolmasosa on ulkomaista alkuperää. Julisteiden joukossa on kaupallisia, sosiaalisia ja aatteellisia sekä kulttuurijulisteita. Vanhimpia ulkomaisia julisteita ovat ranskalaiset art nouveau -julisteet 1800-luvun lopusta ja vanhin suomalainen juliste on Åbo Nya Ångfartygs-bolag -juliste vuodelta 1852.
2014
Lahden kansainvälinen julistetriennale 2014
13.6.-28.9.2014
Tunnusjuliste: Linn Henrichson
Lahden perinteikäs julistebiennale on muuttunut Lahden kansainvälisiksi julistetriennaleksi. Joka kolmas vuosi järjestettävä julistetriennale toi jälleen tuoreimmat julistetaiteen huiput esille Lahden taidemuseoon. Julistemuseon järjestämä näyttely oli esillä 13.6.-28.9.2014. Triennalen oheisnäyttelyt levittäytyivät tänä vuonna myös Lahden historialliseen museoon ja kauppatorille.
Lue lisää Julistetriennalen sivuilta
2012-2013
Menkäämme elokuviin!
– suomalaisia elokuvajulisteita
mykkäfilmistä Aki Kaurismäkeen
Lahden taidemuseo 12.10.2012–20.1.2013
Kaikille elokuvien ja julisteiden ystäville Lahden taidemuseon syksy tarjosi mielenkiintoisen kokonaisuuden. Menkäämme elokuviin! -näyttely oli kunnianosoitus suomalaiselle elokuvalle ja julistetaiteelle. Kuinka moni muistaa vielä Suomisen perheen kasvokavalkadin tai Ansan ja Taunon ikimuistoiset kohtaukset ruispellolla?
Lahden Julistemuseon kokoama näyttely koostui elokuvajulisteista ja käsiohjelmista, joista vanhimmat ovat 1900-luvun alusta. Elokuvajulisteiden ulkoasuun vaikutti alusta alkaen eniten valokuva, jota alettiin käyttää elokuvajulisteissa ja käsiohjelmissa jo 1900-luvun alussa. 1930-luvulla valokuvaa hyödyntävä fotomontaasitekniikka muutti suomalaisen elokuvajulisteen ulkoasun täysin. Piirretyistä ja tekstiin pohjautuvista kotimaisista elokuvajulisteista luovuttiin melkein kokonaan. 1930-luvun elokuvajulisteet olivat aluksi uudenaikaisia ja innovatiivisia. Vaikka elokuvajulisteet alkoivat uudistua maailmalla 1950-luvulta lähtien, suomalaiset suunnittelijat tukeutuivat tuttuun ja turvalliseen tähtikulttiin. Vasta 1960-luku toi uusia tuulia suomalaiseen elokuvajulisteeseen: julisteen sisältö tukeutui verbaaliseen tai elokuvan sisällöstä kertovaan kuvailmaisuun.
Näyttelyn tuorein juliste oli suunniteltu Aki Kaurismäen Le Havre -elokuvaan vuonna 2011. Näyttelyssä on mukana Kaurismäen kotimaisiin ensi-iltoihin suunniteltuja elokuvajulisteita ja niiden englanninkielisiä, ulkomaiseen levitykseen tarkoitettuja painotuotteita. Lisäksi Kaurismäen elokuvajulisteita on saatu näyttelyyn niistä maista, joissa hänen elokuviaan on esitetty. Menkäämme elokuviin! -näyttelyssä oli yhteensä 197 elokuvajulistetta. Julisteiden lisäksi mukana oli myös liikkuvaa kuvaa, näytteitä suomalaisista elokuvaklassikoista.
Näyttelyn yhteistyötahoja olivat Lahden Julistemuseo, Suomen elokuvasäätiö, Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Sputnik Oy, Jarmo Raitio ja Jyväskylän maakunta-arkisto.
Näyttelyyn liittyi luentosarja ja yhteistyössä Kino Iiriksen kanssa toteutettava Aki Kaurismäen tuotantoa esittelevä elokuvasarja.
2011
Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale
10.6.-25.9.2011
Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale tavoitti vuonna 2011 ennätysmäisen suuren osallistujajoukon. Julistebiennaleen tarjottiin 6 958 julistetta 50 maasta. Tarjottujen julisteiden määrä kasvoi edelliseen biennaleen verrattuna 4 400 julisteella. Nyt ensimmäistä kertaa käytössä oli sähköinen ilmoittautuminen ja julisteet jurytettiin pelkkien kuvien perusteella. Näyttelyyn esille pääsevät julisteet valitsi kansallinen jury, johon kuuluivat graafiset muotoilijat Pekka Loiri, Hilppa Hyrkäs, Esa Ojala ja Kari Piippo.
Lue lisää Julistebiennalen sivuilta
2009
Lahden 17. kansainvälinen julistebiennale
Lahden taidemuseossa 14.6.-27.9.2009
Lahden 17. kansainväliseen julistebiennaleen osallistuttiin ennätysmäisen vilkkaasti. Määräaikaan mennessä saapui ehdolle lähes 2600 julistetta eri puolilta maailmaa. Julistemuseon järjestämässä biennalessa on kaksi sarjaa: Yleiseen sarjaan kuuluvat sosiaaliset ja aatteelliset, kaupalliset ja kulttuurijulisteet. Ympäristöjulisteet muodostavat oman erikoissarjansa.
Lue lisää Julistebiennalen sivuilta
2008
Aatetta jaloa ja tunteen paloa
Julistemuseon uusia hankintoja
Lahden taidemuseossa 24.6. - 31.8.2008
Lahden taidemuseon ja Julistemuseon kesä 2008 oli täynnä aatetta jaloa ja tunteen paloa. Kesän julistenäyttely koottiin uusimmista Julistemuseoon lahjoitetuista ja ostetuista kokoelmista. Näitä ovat Alma Median, Aleksander Lindebergin ja japanilaisen Seiichiro Ueharan lahjoittamat kokoelmat sekä Nupposen perikunnalta hankittu julistekokoelma, joka täydentää Oskari Nupposen jo julistemuseossa olevaa aineistoa.
Alma Median kokoelma koostuu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kivipainossa 1910 - 40-luvuilla painetuista julisteista. Näiden joukossa on useita suomalaisen julistetaiteen klassikoita, muun muassa Jorma Suhosen, Carolus Lindbergin ja Aarno Karimon julisteita. Kokoelma lahjoitettiin Lahteen vuonna 2005.
Aleksander Lindeberg, joka on syntynyt Etelä-Venäjällä Donin Rostovissa vuonna 1917, lahjoitti koko tuotantonsa Lahden julistemuseolle. Kokoelma koostuu noin sadasta painotuotteesta, ja se sisältää muun muassa Lindebergin Mainos Taucherilla ja Liikemainonnassa suunnittelemia julisteita, ständejä, lehtimainoksia ja muuta mainontaan liittyvää materiaalia, joka on suunniteltu 1940 - 60-luvuilla. Materiaali edustaa laadukasta suomalaista sodan jälkeistä, hiljaisesti suostuttelevaa ja käsityönä tehtyä mainontaa.
Tuntematon: Yusaku seki/Chiisagata-gun, japanilainen kivipiirros 1910,
Seiichiro Ueharan kokoelma
Seiichiro Uehara on japanilainen julisteiden keräilijä, joka halusi lahjoittaa osan kokoelmistaan Lahteen. Julistemuseo sai nyt ensimmäisen kerran kokoelmiinsa vanhempaa japanilaista julistetaidetta. Kokoelman julisteet on tehty japanilaisella litografiatekniikalla ja vanhin näistä on painettu 1890-luvulla.
Lahdessa säilytetään Oskari Nupposen kokoelmaa, johon kuuluu useita keskeisiä suomalaisia julisteita, muun muassa Einari Vehmaksen vuonna 1929 suunnittelema Tulenkantajat-juliste ja Jorma Suhosen harvemmin nähtyä 1940-luvun julistetuotantoa.
Aleksander Lindeberg: Pectus Fazer, 1950-luku, offset
Aleksander Lindebergin kokoelma
2007
Lahden 16. kansainvälinen julistebiennale esitteli jälleen korkeatasoista julistetaidetta eri puolilta maailmaa Lahden taidemuseossa 15.6.-30.9.2007. Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma jakaantui vuonna 2007 kahteen sarjaan, joita ovat kulttuuri-, sosiaaliset ja kaupalliset julisteet sekä ympäristöjulisteet. Julistebiennaleen liittyi myös serityöpaja, joka toteutettiin syyskuun aikana yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun Taideinstituutin kanssa.
Lue lisää Julistebiennalen sivuilta