Lahden museoissa tapahtuu

 

Radio- ja tv-museo Mastola


IMG_2011_00381800__kopio_yleisoluennot.jpg

Kuva: Yle Arkisto

Syksyllä 2020 Radio- ja tv-museo Mastolassa on tarjolla kolme yleisöluentoa Ihanasti sanottu -näyttelyyn liittyen. Yleisöluentojen teemana on Gösta Sundqvistin tuotanto ja elämä. Luento sisältyy museon sisäänpääsyn hintaan.

Paikka: Radio- ja tv-museo Mastolan auditorio (Radiomäenkatu 37, 15100 Lahti)

Huom! Mastolan auditoriossa huomioidaan turvavälit ja voimassaoleva hygieniaohjeistus. Auditorioon voidaan ottaa toistaiseksi koronarajoitusten vuoksi 35 kuulijaa saapumisjärjestyksessä. Yleisöluennot striimataan.

Linkki 15.11. yleisöluennon striimaukseen: https://youtu.be/bKUGCsDBFFM.


Jos seuraat yleisöluentoa striiminä, voi vapaaehtoisen pääsymaksun maksaa maksulinkin kautta: https://verkkokauppa.lahti.fi/fi/museokauppa/muut-tuotteet/vapaaehtoinen-osallistumismaksu.
 


Sunnuntaina 20.9. klo 13 Tutkijatohtori Toni Lahtinen

Aihe: Ikivanhoja iskelmiä, mitä lie. Gösta Sundqvistin laululyriikka

 

Sunnuntaina 11.10. klo 13 Kulttuurihistorian tutkija Janne Mäkelä

Aihe: Salainen suosio.

Leevi & the Leavings oli vuosituhannen vaihteen suosituimpia musiikkinimiä Suomessa. Miten se oli mahdollista? Yhtye ei käynyt keikoilla, ja sen johtaja Gösta Sundqvist vältteli mediaa. Kulttuurihistorian tutkija Janne Mäkelä valottaa erikoisen menestystarinan syitä ja seurauksia.

 

Sunnuntaina 15.11. klo 13 Kirjailija Timo K. Forss ja toimittaja Tero Liete

Aihe: Gösta Sundqvist - musiikkia, radio-ohjelmia ja jalkapalloa. 

Gösta – Leevi and the Leavingsin Dynamo -kirjan tekijä Timo Forss ja pitkäaikainen Ylen musiikkitoimittaja Tero Liete syventyvät keskustelemaan Gösta Sundqvistin työstä, elämäntavasta ja harrastuksesta.

 


Yhteisöt elävät!
Elävän perinnön työpaja verkossa

YE_tyopaja_somekuva.png

Kuinka tuoda näkyville omaleimainen paikallisuus? Entä miten uudet ja vanhat perinteet elävät juuri teillä?
Tule mukaan miettimään Yhteisöt elävät! -verkkotyöpajaan torstaina 3.12.

Lahden museot ja Suomen Kotiseutuliitto järjestävät yhdessä elävän perinnön verkkotyöpajan torstaina 3.12. klo 16.30–19 Zoom-videopalaverialustalla.

Työpajassa pohditaan keinoja saada elävä kulttuuriperintö – ne omalle yhteisölle tärkeät tiedot, taidot, tekemisen ja toiminnan tavat näkyviin, kaikkien saataville ja huomatuksi.

Osallistujat saavat ennen tilaisuutta mahdollisuuden tutusua videoituun ennakkomateriaaliin elävästä perinnöstä ja Zoom-työpajassa keskitytään käsittelemään osallistujien omia aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöitä. Luvassa siis eväitä paikallistoimintaan, merkitysten löytämiseen sekä rahoituksen hakemiseen omille elävän perinnön toiminnoille ja hankkeille.

Verkkotyöpaja on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen 25.11. mennessä: maria.talvitie(at)kotiseutuliitto.fi

Yhteisöt elävät! -hankkeen työpajoissa tuetaan paikallisten yhteisöjen valmiuksia käsitellä oman alueen aineetonta kulttuuriperintöä.

Työpajat ovat tarkoitettu kulttuuriperintötyön-, kotiseututyön- ja kansalaistoiminnan tekijä- ja organisointijoukoille ja ne kutsuvat pohtimaan ja käytännössä suunnittelemaan sitä, mitä aineettoman kulttuuriperinnön siirtäminen, välittäminen ja vaaliminen voisi omassa yhteisössä olla.

Työpajakokonaisuus toteutetaan Museoviraston aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisten yhteistyö- ja kehittämishankkeiden avustuksella.

 


Uno Ullberg ja hänen Viipurinsa

Uno_Ullberg_-seminaari_some.jpg
Kuva: Uno Ullberg, Viipurin taidemuseo ja taidekoulu, 1930. Juha Lankisen arkisto.

Seminaari torstaina 26.11.2020 Felix Krohn -salissa ja Lahden museoiden Youtube-kanavalla.

Arkkitehti Uno Ullberg (1879–1944) oli viipurilainen arkkitehti, jonka elämäntyö jäi pääosin menetettyyn Karjalaan. Hänen laaja tuotantonsa käsitti asuinrakennuksia kartanoista ja kesähuviloista kerrostaloihin, tuotantolaitoksia, sairaaloita, liikennerakennuksia, liiketaloja, urheilun, kulttuurin ja sivistyksen tarpeisiin suunniteltuja tiloja sekä paljon muuta. Hänen tunnetuimmat työnsä lienevät Viipurin taidemuseo ja Pyöreän tornin kunnostus. Ullberg oli myös Viipurin hengen vaalija, varhainen rakennussuojelun puolestapuhuja ja kulttuurivaikuttaja. 

Toisen maailmansodan jälkeen Ullberg jäi paljolti unohduksiin. Viime aikoina sekä suomalaiset että venäläiset tutkijat ovat löytäneet hänen rakennustaiteensa. Mittava kansainvälinen tutkimushanke on nyt tuonut päivänvaloon Uno Ullbergin elämän ja tuotannon. Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti -teos julkaistiin elokuussa.

Lahden museot järjestää seminaarin, joka käsittelee Uno Ullbergin työtä ja merkitystä suomalaiselle ja venäläiselle arkkitehtuurille ennen ja nyt. Tutustumme Ullbergin elämään, kuulemme hänen toimeksiannoistaan ja toimeksiantajistaan, muun muassa harvinaisesta synagogasuunnitelmasta, eläydymme vanhan Viipurin henkeen ja kaupunkinäkymiin, ennen kaikkea ”Suomen Parthenoniin”, Viipurin taidemuseoon. Luennoitsijoina on merkittäviä Ullberg-tutkijoita, professori emeritus Kari Immonen, arkkitehti Netta Böök, tutkija Lauri Putkonen, arkkitehti Pirkko-Liisa Schulman ja professori emeritus Simo Paavilainen. 

Seminaariohjelma:

9.30 Kahvi
10.00 Seminaarin avaus. Tutkimuspäällikkö Hannu Takala
10.15 Uno Ullberg, kaikessa mukana. Professori emeritus Kari Immonen
11.00 Kaupunkikuvan vaalija ja hänen perintönsä. Arkkitehti Netta Böök
11.45 Lounas
13.00 Uno Ullberg tehtaiden ja työväenasuntoalueiden suunnittelijana. Tutkija Lauri Putkonen
13.45 Viipurin synagogan yllättävä suunnitelma. Arkkitehti Pirkko-Liisa Schulman
14.15 Viipurin taidemuseo – paikassa ja ajan arkkitehtuurissa. Professori emeritus Simo Paavilainen
15.00 Päätössanat

Yleisölle tarkoitettuun seminaariin ei ole osallistumismaksua eikä ennakkoilmoittautumista. Seminaarin järjestelyissä otetaan voimassa olevat koronaohjeet huomioon.

Seminaari lähetetään myös suoratoistona Lahden museoiden Youtube-kanavalla.

Lisätietoja:

tutkija Riitta Niskanen
044 416 3313

vs. museonjohtaja Hannu Takala
050 559 4158

Uusi taide-, juliste- ja muotoilumuseo etsii nimeä

Työnimellä LAD kulkenut uusi taidetta, julisteita ja muotoilua esittelevä museo etsii nimeä.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu tulossa

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.