Lahden museoissa tapahtuu


Asukasilta liikkumisesta keskustassa vuonna 2030

Museokioskissa 10.12. klo 17-19

liikkuminen2030.jpg

Lahdessa laaditaan ensimmäistä kertaa kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelma yleiskaavan rinnalla osana Lahden suunta -työtä. Elinvoimainen Lahden keskusta on määritelty yhdeksi jatkuvan työn painopisteeksi.

Nyt käynnistyneessä keskustan liikenne- ja liikkumissuunnitelman 2030 eli LIISU2030 -työssä päivitetään vuonna 2014 tehdyn keskustan yleissuunnitelman liikenneverkkoselvityksen osuus ja pohditaan, kuinka nykyisessä tilanteessa keskustaa voitaisiin entisestään elävöittää liikennesuunnittelun keinoin. Keskustan tulevat palvelu- ja kulttuurilaitokset kuten Paavolan kampus, Ranta-kartano alue, Palvelutori ja Taide- ja muotoilumuseo LAD sekä valtatien liikenteen poistuminen Mannerheiminkadulta tuovat omat tarpeensa keskustan liikenteen ohjaamiseen. 

Tilaisuuden järjestävät Lahden kaupunki ja Lahden kaupunkiympäristö. 


Oikein surullista joulua -konsertti
Radio- ja tv-museo Mastolassa 12.12.2019 klo 18-20

joulukonsertti_003_markkinointiin_pieni.jpg

Oikein surullista joulua -konsertti on loppuunmyyty. 

Ja me toivotamme ikävää, synkkää, kylmää, pimeää ja oikein surullista joulua! Vuonna 1990 Leevi and the Leavings julkaisi Varasteleva joulupukki -joululevyn, jolla soivat lauluntekijä Gösta Sundqvistin synkän suloiset joululaulut. Viisi vuotta myöhemmin ilmestynyt Jouluaattona kännissä -kappale leipäjonoineen, kotiviineineen ja hirttoköysineen on Sundqvistin joululaulujen kirkkain tähti.

Sanataituri Gösta Sundqvistin tarkkanäköiset joululaulut kajahtavat Radio- ja tv-museo Mastolassa 12. joulukuuta klo 19.00. Sanasepon jouluaiheisia kappaleita tulkitsevat laulavat näyttelijät Minja Koski ja Mikael Saari sekä ennakkoluuloton ja monipuolinen Lumos-kvartetti, johon kuuluvat jousisoittajat Niklas Hagmark, Sirkku Hilanko, Annukka Nevalainen-Lius ja Heidi-Annina Nikkilä.

Radio- ja tv-museo Mastolan ovet avautuvat konsertti-iltana 12. joulukuuta klo 18.00. Konserttilipun ostaneilla on klo 18.00–19.00 mahdollisuus tutustua tarinankertoja Gösta Sundqvistista kertovaan Ihanasti sanottu -näyttelyyn, jossa paikalla on jututettavana myös näyttelyn tekijöitä. Oikein surullista joulua -konsertti alkaa klo 19.00 ja päättyy noin klo 20.00, minkä jälkeen museo sulkeutuu.


Joulutontun historia 14.12.2019 klo 13-14 Museokioskissa

Uusi tulokas ammensi ikivanhasta perinteestä

tonttukirjankansi.jpg

Lahtelainen kirjailija Heikki Saure kertoo joulutontun historian ja selvittää, miten paljon vanhemmasta tontusta kehkeytyi joulutonttu ja mitä eroa ja yhtäläisyyksiä sillä on muihin tonttuihin verrattuna. Saure kertoo myös kansanperinteemme muista tontuista ja haltijoista, jotka ovat niin vanhoja, että ei tiedetä, milloin ne ilmestyivät suomalaisten elämänmenoon.

Heikki Saure on tehnyt kirjan Tonttu - tarua ja totta, jonka Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi tänä syksynä.


ESITELMÄSARJA LAHTELAISESTA MUOTOILUSTA

Viikolla 51 Museokioskissa

EeroAarnio_Pallo.jpg

Yksityiskohta: Eero Aarnio, Great things are coming from Asko, 1966.

ti 17.12. klo 17.00–18.00 Chao & Eero "Made in Lahti"
Vuoden kultaseppä Eero Hintsanen kertoo Museokioskissa esillä olevan Chao & Eero "Made in Lahti"-näyttelyn koruista ja niiden tekemisestä.

ke 18.12. klo 17.00–18.00 Kristoffer Heikkinen
Huonekalumuotoilija Kristoffer Heikkinen kertoo työstään. Hänen suunnittelemiaan kalusteita oli esillä tämän vuoden Habitare-messuilla.

to 19.12. klo 17.00–18.00 Askon sohvassa sukutarina – huonekalut museokokoelmassa
Kokoelmapäällikkö Sari Kainulaisen esitelmän aiheena on Askon huonekalutehtaan kokoelma Lahden kaupunginmuseossa: teollisen huonekalun ja suomalaisen kodinsisustuksen historiaa kahdeksan vuosikymmenen ajalta.


Iloinen Viipuri -konsertti Lahden Konserttitalon Felix Krohn -salissa 19.1. klo 15

viipuri_Golden_monrepos_juliste.jpg

Lahtelainen Golden Monrepos -salonkiorkesteri viihdyttää tammikuussa lahtelaisia 20-luvun salonkimusiikin helmillä. Iloinen Viipuri -konsertin ohjelmassa on loisteliasta operettimusiikkia, tulisia tangoja, svengaavaa charleston/swing musiikkia, valsseja, slaavilaista romantiikkaa ja paljon muuta Säkkijärven polkkaa unohtamatta. Konserttia tähdittävät Antti Sarpila, Angelika Klas ja Hannu Lehtonen.

Konsertin tuotto käytetään Viipurin taideaarteiden konservointiin. Lahden taidemuseon hoidossa on kymmeniä Viipurin taidemuseon entisiä taideaarteita, joita museo konservoi parhaillaan Kokoelmakummien tuella. Nyt jokaisella lahtelaisella on mahdollisuus tukea konservointityötä osallistumalla tähän konserttiin.

Iloinen Viipuri -konsertti järjestetään Lahden konserttitalon Felix Krohn -salissa 19.1. klo 15.00. Lippuja konserttiin voi ostaa osoitteesta www.goldenmonrepos.com tai Lahden Museokioskista, osoitteesta Aleksanterinkatu 10. Museokioskin kautta lippuja voi ostaa ainoastaan käteisellä.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

Jusu Jussilaisen kierrokset Lasten talvikarnevaaleilla Hiihtomuseolla

Jusu Jussilaisen kanssa nuuskitaan jänniä juttuja Hiihtomuseolla ja sen jälkeen pompitaan korvia nostattavasta mäkihyppysimulaattorista.