LAHDEN MUSEOISSA

TAPAHTUU

pisteviiva.gif

Luentosarja suomalaisesta arkkitehtuurista tiistaisin 2.-23.4.2019

pieni_museokioski_avajaiset_MG_9217TiinaRekola.jpg

Tiistai-iltojen luennot jatkuvat Museokioskilla, kun huhtikuussa sukelletaan suomalaisen arkkitehtuurin saloihin tutkija Riitta Niskasen luennoilla. Luentoja järjestetään neljä kappaletta peräkkäisinä tiistai-iltoina klo 17.30–19. 

Ohjelma:

2.4. Kirkkoja keskiajasta tähän päivään
9.4. Asumisen muutoksia
16.4. Liike- ja liikennearkkitehtuuria
23.4. Hyvinvoinnin rakentaminen

Luennoille on vapaa pääsy, tervetuloa!

pisteviiva.gif

Radio- ja tv-museo Mastola

Paratiisi_nettiin-01.jpg

Mastola esittää: Paratiisi
2.4.-21.4.2019

Skippaa viikon venematka ja laita VR-lasit päähän! Matkaat toiselle puolelle maapalloa tutkimaan syrjäistä Enewetakin atollia keskellä Tyyntämerta. Pääset valkoiselle hiekkarannalle, häikäisevän turkoosin laguunin reunalle.

Mutta sitten tapahtuu pahin. Vetypommi räjähtää melkein vieressäsi. Sen jälkeen näet, miten atollilla eletään nykyisin. Kävelet valtavan ydinjätehaudan päällä, käyt kylässä perheen luona ja kurkistat koulun juhliin. Välillä voit leijua ilmassa atollia ihaillen. Tällä seudulla Yhdysvallat on tehnyt kaikki suurimmat ydinkokeensa. Enewetakilla yhdistyvät maailman kauneus ja kauheus.

Tuotanto: Yle
Lisätietoa: yle.fi/paratiisi
Yhteistyössä: TeaTime Research

Radio- ja tv-museo Mastolan näyttelyissä tarkastellaan suomalaisen radio- ja tv-alan historiaa niin katsojien kuin ohjelmatekijöiden näkökulmasta. Samalla näyttelyt ovat läpikatsaus suomalaiseen ohjelmatuotantoon.

Nykyään erilaiset tavat tuottaa ja kuluttaa sisältöä ovat merkittävässä roolissa tiedonvälityksen kehittymisessä. Siksi Mastolassa halutaan nostaa esiin myös ajankohtaisia aiheita ja ilmiöitä sekä tuoda erilaisia väliaikaisia sisältöjä myös yleisön saataville.

Paratiisi koettavissa 2.4.-21.4.2019 museon aukioloaikoina: ti-pe klo 9-17 / la-su klo 11-16 (maanantaisin ja pitkäperjantaina 19.4. suljettu).

VR-kokemus sisältyy museon pääsymaksuun (alle 18-vuotiaat ilmaiseksi).

pisteviiva.gif

Mielirunoni – Kirjan ja ruusun päivän ohjelmaa 23.4.

Kirjan ja ruusun päivää vietetään Museokioskilla Lahden Kartanon ystävien ja Ainopuiston teatterin seurassa! Tapahtumassa Ainopuiston teatterin näyttelijät esittävät lahtelaisten mielirunoja. Voit toimittaa lempirunosi etukäteen osoitteeseen lahdenkartanonystavat(at)gmail.com tai tulla runo mukanasi Museokioskiin klo 14–17. Tervetuloa tunnelmoimaan!

Lahden kartanon ystävät ry on museonystäväyhdistys, joka perustettiin vuonna 2011 tukemaan Lahden historiallisen museon toimintaa ja edistämään museon tunnettuutta, kulttuurimyönteistä ilmapiiriä ja museoharrastusta Lahdessa ja Päijät-Hämeessä. Lisää yhdistyksestä voit lukea yhdistyksen verkkosivuilta.

Ainopuiston teatteri on 2015 perustettu lahtelainen yhteisöteatteri. Se esittää Lahden historiaan pohjautuvia uusia näytelmiä eri puolilla kaupunkia näytelmän historiallisilla tapahtumapaikoilla. Lisää Ainopuiston teatterista voit lukea teatterin verkkosivuilta.

 

pisteviiva.gif

Päivystävät dosentit Museokioskissa

museokioski_face_event2.jpg

Lahden museoiden päivystävät dosentit, tutkija Riitta Niskanen ja tutkimuspäällikkö Hannu Takala, tapaavat kaupunkilaisia ja vastailevat pilke silmäkulmassa kiperiinkin kysymyksiin Museokioskissa kerran kuukaudessa! Seuraavaksi päivystäviä dosentteja pääsee tapaamaan torstaina 2.5. klo 10-12. Päivystäviltä dosenteilta voi kysyä mitä tahansa - dosenttimme lupaavat myös vastata mitä tahansa! Paikalle voi saapua ennalta mietitty kysymys mielessään tai vain keskustelemaan museon asiantuntijoiden kanssa. Kaksikolta löytyy asiantuntemusta laajasti aina esihistoriasta tähän päivään saakka, joten keskusteltavaa riittää!


Museokioski on Lahden museoiden väliaikainen tila, joka toimii osoitteessa Aleksanterinkatu 10 parin vuoden ajan 6.2.2019 lähtien. Museokioskissa on muun muassa museokauppa, maksuttomia näyttelyitä, tietoa LADin ja Historiallisen museon rakentumisesta, työpajoja ja luentoja. Lisää Museokioskista voit lukea täältä.

pisteviiva.gif

Lomalatu  - päiväleirit Hiihtomuseossa

kesaleiri_2018_024.jpg
Kuva Elias Outakivi Lahden museot

Suksi kesälomalle Hiihtomuseon Lomalatu päiväleireillä. Luvassa on mukavaa tekemistä museossa ja lähimaastossa. Päiväleirillä pääsee kurkistamaan hiihtolajien historiaan ja harjoittelemaan sekä kisailemaan museon toimintaosastolla. Leirillä retkeillään urheilukeskuksen metsissä, tutustutaan alueen muinaisjäännöksiin, kiivetään suurmäen huipulle ja polskitaan maauimalassa. Lisäksi ohjelmassa on erilaisia pelejä, leikkejä, askarteluita ja tietenkin uusia kavereita sekä muuta hauskaa toimintaa museossa ja ulkona. Tervetuloa mukaan!

Leiri: 10.6.–14.6.2019 klo. 9.00–16.00 tarkoitettu 7–9-vuotiaille (2-3 lk.) Hinta: 48 €

Leiri: 17.6.–20.6.2019 klo. 9.00–16.00 tarkoitettu 10–12-vuotiaille (4-6 lk.) Hinta: 38 €
(eri-ikäisten sisarusten/kaverusten on mahdollista osallistua samalle leirille)

Kummallekin leirille mahtuu 15 osallistujaa.

Leiripäivään kuuluu lounas ja välipala.

Ilmoittautuminen: 6.5. alkaen Lahden verkkokaupassa https://verkkokauppa.lahti.fi/fi/nuorisopalvelut
Ilmoittautuminen on sitova ja päättyy viikkoa ennen leirin alkua.

Leiripaikka: Hiihtomuseo (Lahden Urheilukeskus, Salpausselänkatu 8).

Leiri toteutetaan yhteistyössä Lahden nuorisopalveluiden kanssa. Ohjaajina leirillä toimivat nuorisopalveluiden nuorisonohjaajat. Leiriläiset on vakuutettu tapaturman varalta.

Lisätietoja: Anna-Riikka Vaden puh. 050 3985 492 anna-riikka.vaden(at)lahti.fi, Ulla Aaltio puh. 050 398 5496 ulla.aaltio(at)lahti.fi

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.

Sisulla sankariksi -näyttely on avautunut 12.4.2019

Näyttely esittelee suomalaisen kilpahiihdon kultakautta, aikaa 1950-luvulta 1970-luvun alkuun.