Lahden museoissa tapahtuu


Äitee ja kilpasiskot – naisten kilpahiihdon historiaa -seminaari Hiihtomuseossa 22.8. klo 9.30-16.00

Ravintola Voiton auditorio, Salpausselänkatu 8, Lahti

Ohjelma:
9.30
Aamukahvi
10.00 Seminaarin avaus, FT Hannu Takala
10.15 Salpausselän kisat ja naisten kilpahiihto 1920-luvulta 1950-luvulle, FM Suvi Kuisma
11.00 Lydia Widemanin ja Siiri Rantasen kokemuksia 1950-luvun naisurheilusta, LitT Jaana Kari
11.45 Omakustanteinen lounas Ravintola Voitossa
12.45 Naisten urheiluhistorian solmukohtia, FL Leena Laine
13.30 Siiri Rantasen ja Aino-Kaisa Saarisen haastattelu Timo Taulon johdolla
14.45 Päätössanat Ulla Lilius, Kartanon ystävät ry
15.00 Opastettu näyttelykierros Hiihtomuseolla

Järjestäjä Hiihtomuseo / Lahden museot, Lahden kartanon ystävät ry

Yhteistyössä Lahden Kartanonystävät ry, Suomen urheiluhistoriallinen seura, Ainopuiston teatteri, Fazer-ravintola Voitto

HIMHIMVV760121_252__pieni_kuva_Lahden_kaupunginmuseon_kuva-arkisto.jpg

Kuva: Naisten kymmenen kilometrin hopeamitalisti Ljubov Kozyreva, pronssimitalisti Siiri Rantanen ja kultamitalisti Alevtina Koltsina juhlatuulella Lahden MM-kisoissa vuonna 1958. Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto. 


Skeittauksen alkeita Museokioskilla 24.8. klo 12-14

mahdollisuuksia_pienin.jpg
Simo Mäkelä, frontside tailslide, KELA. Kuva: Jussi Takkinen, 2004.

Elokuun toiseksi viimeisenä lauantaina Museokioskilla päästään tutustumaan skeittauksen alkeisiin, kun Pinna Skateboarding:n Wili Hämäläinen opastaa yleisöä skeittauksen alkeista. Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille. Omaa lautaa tai aiempaa kokemusta ei tarvita, riittää kun paikalle saapuu iloisen ja uteliaan mielen kanssa! 

Tapahtuma liittyy Museokioskin elokuun näyttelyyn, joka on Mahdollisuuksia - skeittivalokuvanäyttely. Näyttely avaa näkymiä Lahden kaupunkiin skeittaajan katseen kautta. 

Näyttelyn on kuratoinut Vantte Lindevall. Valokuvaajat: Jussi Takkinen, Unto Rautio, Markus Henttonen, Vessi Hämäläinen, Samuli Ronkanen, Henrik Mäki, Justus Hirvi.

Näyttely on nähtävissä Museokioskissa 1.9.2019 asti.


Lahti Fringe: Trubaduuri Hannu Museokioskilla 4.9. klo 16-17

nettiin_fringe.jpg

Lahti Fringe näkyy ja kuuluu myös Museokioskissa! Museokioskin ensimmäinen Fringe-tapahtuma on Trubaduuri Hannun esiintyminen markkinapäivänä klo 16-17. Trubaduuri Hannu esiintyy ”mies ja kitara” -meiningillä. Ohjelmassa muusikolla on suomalaista pop- ja iskelmämusiikkia, muun muassa Hectoria, Juicea ja Tuure Kilpeläistä.

Lahti Fringe Festival on  kaupunkikulttuuritapahtuma, joka hyödyntää perinteisen Lahden Taidelauantain pohjaa, laajentaen sen nelipäiväiseksi ja kokoaa erilaiset kulttuurituotannot saman sateenvarjon alle. Tapahtuma elävöittää kaupunkia ja aktivoi asukkaita ja matkailijoita osallistumaan laajaan kulttuuritapahtumaan, josta jokainen löytäisi itseään koskettavan, mieleisen elämyksen. Lisää Lahti Fringestä voit lukea tapahtuman verkkosivuilta.


Taideaiheinen lukupiiri Museokioskissa 5.9.-5.11.2019

museokioski_face_event2.jpg

Tule mukaan kuvataideaiheisia romaaneja käsittelevään Museokioskin lukupiiriin.

Museopedagogi Tuija Vertaisen vetämässä lukupiirissä keskustelun aiheina ovat

5.9. Tracy Chevalier Tyttö ja helmikorvakoru

10.10. Hannu Väisänen Taivaanvartijat

7.11. Arturo Pérez-Reverte Taistelumaalari

5.12. Mila Teräs Jäljet

Lukupiiri kokoontuu klo 16.30–18.00

Tervetuloa!


Lahti Fringe: Uutuuskirjan esittely - Heikki Saure: Tonttu - Tarua ja totta

nettiin_fringe.jpg

Uutuuskirjasta kuullaan Museokioskissa lauantaina 7.9.2019 klo 13-13.30. 

Lahtelainen kirjailija ja monitaiteilija Heikki Saure esittelee uuden teoksensa Tonttu - Tarua ja totta. Heikki Sauren Tonttu avaa eteemme tonttujen kansoittaman maailman, jonka olemme jo lähes unohtaneet. Kotitontut ja muut pihapiirin pienet haltijat olivat entisaikoina suomalaisille kaikkein tärkeimpiä yliluonnollisia olentoja, joihin oli syytä suhtautua kunnioituksella. Vaatimattomina puurtajina tunnettuja tonttuja pidettiin hyväntahtoisina pieninä kodin suojelijoina, jotka huolehtivat kaikesta mutta odottivat ihmisiltä myös vastavuoroisuutta. Lahjoja vaille jäänyt tai loukattu tonttu saattoi yltyä pahanilkiseksi tai vaaralliseksikin - ja silloin ei hyvin käynyt.

Lahti Fringe Festival on kaupunkikulttuuritapahtuma, joka hyödyntää perinteisen Lahden Taidelauantain pohjaa, laajentaen sen nelipäiväiseksi ja kokoaa erilaiset kulttuurituotannot saman sateenvarjon alle. Tapahtuma elävöittää kaupunkia ja aktivoi asukkaita ja matkailijoita osallistumaan laajaan kulttuuritapahtumaan, josta jokainen löytäisi itseään koskettavan, mieleisen elämyksen. Lisää Lahti Fringestä voit lukea tapahtuman verkkosivuilta.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Äitee ja kilpasiskot -seminaari

Äitee ja kilpasiskot – naisten kilpahiihdon historiaa -seminaari 22.8.2019 klo 9.30-16.00 ravintola Voiton auditorio ja Hiihtomuseo