LAHDEN MUSEOISSA

TAPAHTUU

pisteviiva.gif

Taidehistorian luentosarja Museokioskissa

Maaliskuussa järjestetään paljon kysytty taidehistorian luentosarja! Luennot järjestetään tiistaisin klo 17-18:30 Lahden museoiden Museokioskissa osoitteessa Aleksanterinkatu 10. Amanuenssi Tuija Vertaisen pitämän neljän luennon sarjan lähtökohta on temaattinen. Luentojen jälkeen on varattu aikaa keskustelulle.

Luentosarjan ohjelma:
5.3. Ihmisten kuvia – muotokuvien historiaa
12.3. Esineiden kuvia – asetelmista readymade-teoksiin
19.3. Temppeli taiteessa, taide temppelissä – taiteen ja arkkitehtuurin suhteesta
26.3. Maisemien historiaa

Lisäksi sunnuntaina 24.3., joka on Marian ilmestyspäivä, amanuenssi Tuija Vertainen pitää luennon Marian ilmestys -aiheesta taidehistoriassa klo 13. Tervetuloa kuuntelemaan! 

pisteviiva.gif

Alkusoitto - Musiikillinen johdattelu muisteluiltaan

Museokioskissa vastataan yleisön toiveisiin, kun musiikki valtaa tilan 20.3. klo 17-17.30. Tuolloin esiintymässä on Sinfonia Lahden muusikoita, jotka tarjoilevat kuulijoille musiikkia parhaaseen after work -aikaan. Musiikkielämyksen jälkeen Museokioskilla jatketaan oluthistorian kartoitukseen liittyvän lahtelaisen ravintolakulttuurin muistelulla. Illan tilaisuudet ovat tuttuun tapaan maksuttomia. Tervetuloa tunnelmoimaan! 

pisteviiva.gif

Diskot, baarit, ravintolat - muisteluilta lahtelaisesta oluthistoriasta

Lahtelaisen oluthistorian kartoitus jatkuu! 20.3. klo 17.30 järjestettävässä muisteluillassa pureudutaan Lahden ravintolahistoriaan, eli paikkoihin, joissa olutta on kulutettu. Illan tavoitteena on kerryttää muistoja ja valokuvia niin tanssipaikoista kuin istuskeluravintoloistakin ja saada selville, mitä diskoja, baareja ja ravintoloita lahtelaiset pitävät Lahden historian kannalta oleellisina. Oli kantapaikkasi Nuutti Grilli, Hoijakka, Jukola, Seurahuone, Loviisankatu 8 -osoitteen ravintolat tai joku muu, olemme kiinnostuneita muistoistasi!

Lahtelaisen ravintolahistorian muisteluilta on osa laajempaa yhteistyöprojektia, jossa kartoitetaan lahtelaista oluthistoriaa. Lahtelaisesta oluthistoriasta kootaan mobiilisovelluksena toimiva näyttely. Kommentoimalla ja jakamalla materiaalia pääsee vaikuttamaan siihen, millainen käsitys Lahden oluthistoriasta näyttelyssä rakentuu! 

Yhteistyöprojekti liittyy Virtuaalikohtaamisia Lahdessa -hankkeeseen, jossa tehdään yhteistyötä kaupunkilaisten kanssa yhteistyötä ja tutustutaan uuteen museoteknologiaan. Lisää hankkeesta voi lukea täältä.

pisteviiva.gif

Matka Museokioskiin -keskusteluilta

Torstaina 21.3. klo 17.30-19 Museokioskissa pääsee kuulemaan siitä, miksi Museokioski päätettiin pystyttää. Matkasta Museokioskiin on kertomassa Lahden museoiden tutkija Sini Ojala, joka on vetänyt Museokioski-hanketta läpi suunnittelu- ja käynnistysvaiheen. Tilaisuudessa kerrotaan, mitä Lahden museot haluavat saavuttaa Museokioskilla ja miten kaupunkilaiset pääsevät osallistumaan museoiden, niiden näyttelyiden ja muun toiminnan suunnitteluun.

Tilaisuus järjestetään Lahden kartanon ystävät ry:n kuukauden toivottuna, mutta paikalle ovat tervetulleita myös muut uteliaat. Tilaisuuden päätteeksi on varattu aikaa myös vapaalle keskustelulle ja kysymyksille. Tervetuloa! Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

pisteviiva.gif

Paikallishistoriallinen seminaari pe 29.3.

Paikallishistoriallinen_seminaari_pe_29.3._YLEISLLE-2.jpg

Nastolan historia IV on työn alla Lahden kaupunginmuseossa. Teos käsittelee ajanjaksoa jatkosodan päättymisestä Nastolan yhdistymiseen Lahden kanssa vuonna 2015. Sen kirjoittaa VTM, FM Ville Eerola.  Nastolan historia ilmestyy lokakuussa 2020 Lahden kaupunginmuseon ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyönä. 

Hanke järjestää Paikallishistorian seminaarin Lahdessa pe 29.3.2019 klo 9.30–12 (Hiihtomuseorakennuksen auditorio, Salpausselänkatu 8). Aiheina puhuttavat sodanjälkeisen kuntahistorian kirjoittaminen, lähteet ja kuntaliitokset. Tutkimuksen aikana on herännyt lähihistorian kirjoittamisen erityiskysymyksiin sekä verkostoitumiseen muiden kuntahistorioiden kirjoittajien kanssa.

Aamupäivään ohjelmaa kuulemaan ovat tervetulleita kaikki paikallishistoriasta kiinnostuneet. Seminaarin järjestävät yhteistyössä Lahden kaupunginmuseo ja Tilaushistoriakeskus.

pisteviiva.gif

Päivystävät dosentit Museokioskissa

museokioski_face_event2.jpg

Lahden museoiden päivystävät dosentit, tutkija Riitta Niskanen ja tutkimuspäällikkö Hannu Takala, tapaavat kaupunkilaisia ja vastailevat pilke silmäkulmassa kiperiinkin kysymyksiin Museokioskissa kerran kuukaudessa! Seuraavaksi päivystäviä dosentteja pääsee tapaamaan torstaina 4.4. klo 10-12. Päivystäviltä dosenteilta voi kysyä mitä tahansa - dosenttimme lupaavat myös vastata mitä tahansa! Paikalle voi saapua ennalta mietitty kysymys mielessään tai vain keskustelemaan museon asiantuntijoiden kanssa. Kaksikolta löytyy asiantuntemusta laajasti aina esihistoriasta tähän päivään saakka, joten keskusteltavaa riittää!


Museokioski on Lahden museoiden väliaikainen tila, joka toimii osoitteessa Aleksanterinkatu 10 parin vuoden ajan 6.2.2019 lähtien. Museokioskissa on muun muassa museokauppa, maksuttomia näyttelyitä, tietoa LADin ja Historiallisen museon rakentumisesta, työpajoja ja luentoja. Lisää Museokioskista voit lukea täältä.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

UUSI JULKAISU Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista

Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista esittelee komean valikoiman teoksia Lahden taidemuseon kokoelmista.

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.

Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely

Hiihtomuseon valokuvanäyttely avaa näkymiä mäkihypyn historiaan torniin kiipeämisestä aina palkintokorokkeelle saakka.