Lahden museoissa tapahtuu


Maistiaisia Mastolan Ihanasti sanottu -näyttelystä

Museokioskissa 6.11.-1.12.2019

nettis_IMG_2292.jpg

Kuun vaihtuminen toi taas uutta sisältöä Museokioskiin! Marraskuun ajan Museokioskissa virittäydytään Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11. avautuvan Ihanasti sanottu -näyttelyn tunnelmaan. Ihanasti sanottu -näyttelyssä tutustutaan radiohumoristi ja lauluntekijä Gösta Sundqvistiin tarinankertojana. 


Kirjatyöpaja Museokioskissa 16.11. klo 11-16

nettis_kirjatyopaja.jpg

Tule askartelemaan koristeita vanhoista kirjoista!

Työpajan toteuttavat Lahden museot ja Vertaistaiteilijat-hanke yhdessä. Vertaistaiteilijat-hanke (2018–2020) on erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden työelämäosallisuutta edistävä valtakunnallinen kehittämishanke. Hanke on järjestänyt tänä syksynä Nastolassa vertaisohjaajakoulutusta Kaarisillan taideopiskelijoille ja taidestudion taiteilijoille. Museokioskin työpaja on osa vertaisohjaajien koulutukseen kuuluvaa harjoittelua.

Vertaistaiteilijat-hankkeen taustaorganisaatio on Aula-työkotien kannatusyhdistys ry. Hanketta rahoittaa STEA Veikkauksen tuotoilla.

thumbnail_image007.jpg


Runomaratonin runotuokio 14.11. 

kadet.jpg

Museokioskissa lausutaan runoja Runomaratonin matkan varrelta 14.11. klo 17-18, tervetuloa kuuntelemaan! 

Lahden Runomaraton ry on vuonna 1982 perustettu Lahdessa toimiva yhdistys, jonka tehtävänä on edistää suomalaista runoutta ja sanataidetta. Yhdistys on järjestänyt yhteensä 20 valtakunnallista runokilpailua, joihin on lähetetty yhteensä 55 000 runoa. Näitä runoja kuullaan Museokioskilla! 


Keskustelutilaisuus Kasisalista Museokioskissa 19.11. klo 17-19

nettiin_Jarko_Manninen_5.jpg
Sammonkatu 8:n tontille on mahtunut monenlaista toimintaa. Kuva: Jarko Manninen

Kasisali on monelle lahtelaiselle nuorelle tuttu toimintapaikka, johon liittyy voimakkaita muistoja myös diskoista ja musiikkikeikoista. Nyt Sammonkatu 8:n alue ja 1980-luvulla nuorisotoiminalle avatut tilat ovat kokemassa muutoksia.

Lahden museot järjestää keskustelutilaisuuden, jossa pohditaan Kasisalin korttelin menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaisuutta kulttuuriperintöön liittyvien arvojen näkökulmasta. Keskustelutilaisuus järjestetään Museokioskissa (Aleksanterinkatu 10) tiistaina 19.11. klo 17–19.

Keskustelemassa ovat Tehosekoittimen Hannu Kilkki, FT Aura Kivilaakso, kaavoittaja Markus Lehmuskoski, Virpi Rantanen nuorisopalveluista ja 5th elementin perustajajäsen Tommi Rautanen. Puheenjohtajana on tutkija Sini Ojala Lahden museoista.

Hannu Kilkki on Tehosekoitin-yhtyeen basisti. Hän on myös lahtelaisen ravintola Torven osaomistaja.

FT Aura Kivilaakso on tutkimushallinnon asiantuntija Helsingin yliopistossa. Hän on Suomen Kaupunkitutkimuksen Seuran puheenjohtaja. Kivilaakson vuonna 2017 julkaistu väitöskirja käsitteli rakennussuojelukeskustelua, erityisesti asiantuntijoiden ja suuren yleisön välistä vuorovaikutusta.

Markus Lehmuskoski on Lahden kaupungin kaavoitusarkkitehti, joka vastaa Kasisalin tontin kaavoituksesta.

Virpi Rantanen on ollut mukana Kasisalin toiminnassa alusta asti. Myöhemmin Rantanen on vastannut nuorisoyhdistysten ja muiden kansalaisjärjestöjen mahdollisuudesta toimia Kasisalilla. Nykyisin Rantanen on Lahden nuorisopalveluiden itäisen alueen palvelupäällikkö.

Tommi Rautanen oli mukana perustamassa 5th Element -kollektiivia, jonka suojissa yhtyeet ja sooloartistit pääsivät keikkailemaan. 5th Element järjesti Kasisalilla suosittuja hiphop -iltoja, jotka nostivat esiin lukuisia tunnettuja artisteja.


Elämän reseptikirja -työpaja aikuiselle ja lapselle 21.11. klo 17-18

Työpajassa Museokioskissa pohditaan itselle merkityksellisiä aiheita taideterapeutti Taina de Carvalhon johdolla. 

Mikä on rakkauden resepti? Mikä on ikuisen kaveruuden resepti? Tai vaikkapa unelman resepti? 

Työpajan aikana tutustutaan kirjasta löytyviin elämän resepteihin ja pysähdytään hetkeksi pohtimaan itselle merkityksellisiä aiheita. Työpajassa jokainen pari voi tehdä oman reseptin tai voidaan tehdä ryhmän yhteinen resepti. Reseptien aiheet tulevat osallistujilta itseltään eli ovat tärkeitä asioita juuri heille. Työpajassa käytetään erilaisia luovia menetelmiä, mm. kuvataiteita.

Työpajan ohjaa Elämän reseptikirjan koonnut taideterapeutti, kuvataiteilija ja kouluttaja Taina de Carvalho, joka on kehittänyt omat taidepohjaisen ekososiaalisen pedagogian. Taina työskentelee tällä hetkellä mm. Vääksyn Aurinkovuoren koulussa taideterapeuttina ja Lahden Kansanopistossa kouluttajana.

Elämän reseptikirja on koskettava kirja elämän tärkeistä asioista. Sen kirjoittamiseen, aiheiden löytämiseen, tutkimiseen ja kuvittamiseen on osallistunut lahtelaisen Kärpäsen koulun 24 neljäsluokkalaista. Kirjaa voi ostaa Museokioskista (Aleksanterinkatu 10) tai Painovoiman pajalta (Sammonkatu 8 B, 5. kerros).


Museokioskin joulukausi alkaa & Ornamon Design Joulu Lahti 23.-24.11.2019

Viikonlopun aikana Museokioskissa koristellaan kaupunkilaisten yhteinen joulukuusi - tuo oma koriste mukanasi ja osallistu koristeluun! Museokaupassa pääsee tekemään jouluisia ostoksia ja tekemään kirjalöytöjä, sillä kaikki kirjat ovat viikonlopun ajan alennuksessa. 

Museokioskin yläkerrasta löydät Ornamon tutut designmarkkinat, kulku tapahtumaan on Museokioskin aulasta. Jouluinen designtapahtuma kokoaa jälleen suomalaisen muotoilun ja taidekäsityön taitajat yhteen. 

Tarjolla on mm. sisustustuotteita, vaatteita, asusteita, taidekäsityötä ja koruja niin tunnetuilta brändeiltä ja suunnittelijoilta kuin uusilta tekijöiltä. Mukana yli 30 suunnittelijaa! Lämpimästi tervetuloa!

JM_ornamo_18_Lahti_.jpg


Yrittäjyys Café Museokioskilla 28.11. klo 10-11

Syksyn aikana Museokioskilla järjestetään kolme kertaa Yrittäjyys Café, johon saa tulla piipahtamaan kahvilla ja keskustelemaan yrittäjyydestä. Mitä ikinä oletkaan kuvitellut yrittäjyydestä - tule kyselemään, katsomaan ja juttelemaan! Voit piipahtaa tilaisuudessa tai viipyä pidempään. Tarjolla on aamukahvia ja pientä purtavaa. Tervetuloa!

Tapahtumaa järjestävät Lahden kaupunki, Ohjaamo, Vauhdittamo, Ladec ja TE-palvelut.

Yrittäjyys Cafén löydät Museokioskista ke 25.9., to 31.10. ja to 28.11. klo 10–11.


LeopARdi liikenteessä

Lasten viikonloppu Museokioskissa 30.11.-1.12.2019

nettiin_Hubert_Hilscher_1970_Puola.jpg
Hubert Hilscherin teos.

Tervetuloa viettämään lasten viikonloppua Museokioskiin!
Lauantaina nautitaan aamupäivällä Teatteri Tuomikon pöytäteatteriesityksestä "Tarina jaloista". Esitys on tietysti suunnattu perheen pienimmille!

Iltapäivällä klo 13-13.30 Sinfonia Lahden huikea pienryhmä esittää jälleen suositun Tuubakimalainen-konsertin.

Molempina päivinä on tarjolla kaiken ikäisille lapsille tarkoitettu non stop -työpaja, jossa tehdään AR-väritystehtävä yhteistyössä LAMKin opiskelijoiden kanssa.

Kaikki viikonlopun ohjelma on maksutonta. Nähdään Museokioskilla!

lastenviikonloppu.png


Taideaiheinen lukupiiri Museokioskissa 5.9.-5.11.2019

museokioski_face_event2.jpg

Tule mukaan kuvataideaiheisia romaaneja käsittelevään Museokioskin lukupiiriin.

Museopedagogi Tuija Vertaisen vetämässä lukupiirissä keskustelun aiheina ovat

5.9. Tracy Chevalier Tyttö ja helmikorvakoru

10.10. Hannu Väisänen Taivaanvartijat

7.11. Arturo Pérez-Reverte Taistelumaalari

5.12. Mila Teräs Jäljet

Lukupiiri kokoontuu klo 16.30–18.00

Tervetuloa!

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely avautuu yleisölle 14.11.2019

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely avautuu Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon uusitusta pohjakerrostilasta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.