Ajankohtaiset julkaisut

Puna-armeijan sotasaalis - Karjalan kulttuuriomaisuuden ryöstö 1939-1941.
Hannu Takala

Talvisodan päättyessä luovutettuun Karjalaan jäi suurin osa evakkoon lähteneiden suomalaisten omaisuudesta. Museon tutkimuspäällikkö Hannu Takalan uutuusteos Puna-armeijan sotasaalis kertoo, mitä omaisuudelle tapahtui sodan loputtua.

Kirjassa kerrotaan millaisia esineitä sotasaalisvarastoihin päätyi ja mitä niille tapahtui sen jälkeen ja mitkä suomalaiset taideteokset päätyivät lopulta Leningradin museoihin? Kirjassa käydään yksityiskohtaisesti läpi Viipurin, Sortavalan ja Valamon sotasaalisvarastojen esineet.

Suomalaisen omaisuuden kohtalot viime sodissa ovat aiemmin jääneet vähälle huomiolle. Takalan teos tuo esiin runsaasti aiemmin julkaisematonta materiaalia venäläisistä alkuperäislähteistä. Lisäksi kirja luo katsauksen siihen, miten eri maiden armeijat ovat kohdelleet yksityisomaisuutta ja arvotaidetta sodissa eri aikoina.
ISBN 978-952-222-865-9
2017, 256 s.
35€

"Anttilanmäki elää. Eläköön Anttilanmäki!"
Toim. Merja Åkerlind

"Anttilanmäki elää. Eläköön Anttilanmäki!" on tarina siitä, miten 1900-luvun alussa villisti rakentunut puutalokaupunginosa jäi pitkällisten lunastus- ja kaavoituskiistojen jälkeen henkiin. Historiikki osoittaa, miten tiukasti yksi kaupunginosa voi liittyä koko maan historiaan, olipa kyse sodista tai rauhanajan yhteiskunnallisesta kehityksestä. Samalla kirja rohkaisee nykyisiä ja tulevia asukkaita pitämään huolta ainutlaatuisesta miljööstä.
ISBN 978-952-93-8698-7
2017, 335s.
48€

Ihanuuden tähden - lahtelaisten puistoja ja puutarhoja
Toim. Riitta Niskanen

Lahden museot on julkaissut upean historia- ja kuvateoksen lahtelaisista puistoista ja puutarhoista. Tarina alkaa vuosisatojen takaa kartanopuistoista ja jatkuu Lahden kylän ja kauppalan vallasväen ja rahvaan puutarhoista nuoren kaupungin edustuspuistoihin, ylös kirkonmäelle ja kauas rautatieaseman liepeille, jossa kameliat tuoksuvat ihanasti. Tutustumme koulupuutarhassaan ahkeroiviin nuoriin sekä kaupunkilaisiin, jotka rientävät piknikille uudenlaisiin vapaamuotoisiin kansanpuistoihin. Tämän päivän lahtelaisia kiinnostaa Perhepuisto, joka on monipuolisuudellaan saanut maanlaajuista mainetta.
ISBN 978-952-5749-52-6
2015, 238s.
22€

Pyhän ja hiljaisuuden mailla - lahtelaisten kirkkoja ja kappeleita
Toim. Riitta Niskanen, kuvat Tiina Rekola

Lahden kaupunginmuseon uusi kirja tarkastelee lahtelaisten kirkkoja, siunauskappeleita ja kirkkotaidetta keskiajalta nykypäivään. Kirja on ennen kaikkea kaunis kuvateos. Kuvat tarjoavat uusia näkökulmia ehkä jo vanhoilta ja tutuilta tuntuviin rakennuksiin ja taideteoksiin.
ISBN978-952-5749-47-2
2014, 101s.
19€

Arkkitehdeista vänkäreihin – Viipurin perintö Lahdessa
Toim. Riitta Niskanen ja Hannu Takala

Lahden museoiden uutuusteoksessa Arkkitehdeista vänkäreihin – Viipurin perintö Lahdessa käsitellään Viipurista sotien jälkeen Lahteen siirtyneitä elämänalueita ja ilmiöitä. Lahtelaisten ja lahtelaistaustaisten asiantuntijoiden kirjoittamat artikkelit antavat kokonaiskuvan Viipurin, viipurilaisten ja karjalaisten annista Lahdelle olipa kyse esimerkiksi musiikkielämästä, arkkitehtuurista, urheilusta tai  terveydehuollosta.

Teoksen ovat toimittaneet Lahden kaupunginmuseon tutkija, dosentti Riitta Niskanen ja tutkimuspäällikkö, dosentti Hannu Takala. Teoksen kustantaja on Lahden kaupunginmuseon Tutkimus- ja kulttuuriympäristöyksikkö yhteistyössä Kartanon ystävät ry:n kanssa
ISBN 978-952-5749-44-1
2013, 199s.
15€

Julisteita Suomesta – Lahden Julistemuseon kokoelmia
Ulla Aartomaa ja Kari Savolainen 

Lahteen perustettiin Julistemuseo vuonna 1975. Sen kokoelmiin kuuluu nykyisin yli 70 000 työtä. Kokoelmat ovat maailman mittakaavassa ainutlaatuiset. Vanhimmat julisteet ovat 1800-luvulta ja nuorimmat vain parin vuoden takaa.

Julisteita Suomesta on ensimmäinen julkaisu, jossa museon kokoelmia esitellään näin laajasti.Julisteita on ollut esillä runsaasti vaihtuvissa näyttelyissä, mutta yhtenäinen julkaisu on puuttunut. Teoksen ovat kirjoittaneet Lahden julistemuseon tutkija Kari Savolainen ja Sinebrychoffin taidemuseon amanuenssi Ulla Aartomaa. Molemmilla on poikkeuksellinen laaja tietämys suomalaisesta julistetaiteesta ja julisteiden suunnittelijoista.

Julisteiden sisältöä valottavat esittelytekstit tekevät tästä kirjasta nautittavan matkan menneeseen maailmaan. Kirjoittajat ovat onnistuneet selvittämään julisteiden taustoja ja kertovat yksityiskohtaisesti julisteiden sisällöstä. Myös julistesuunnittelijat ja suunnittelutyön monet vaiheet tulevat kirjan myötä tutuiksi. Teoksen pääpaino on kuitenkin itse julisteissa. Jokainen voi tutkia ja ihailla niitä tämän kirjan sivuilta – kaunis taitto tuo julisteet esille mitä parhaimmalla tavalla.

Julisteita Suomesta on suunnattu kaikille taiteesta, julistetaiteesta ja julisteiden suunnittelusta kiinnostuneille. Kirja sopii myös kaikille historiasta kiinnostuneille.
ISBN 978-952-5749-43-4
2013, 291s.
20€

Muita julkaisuja

Suomen suksi - suksisepästä teolliseen muotoilijaan
Toimittajat: Mirka Kiianmies, Suvi Kuisma ja Tiia Tiainen

Julkaisu kertoo talviurheilun ja muotoilun välisestä suhteesta. Kirjassa esittäytyvät muotoilijoiden ajatukset suksien muotoilusta ja graafisesta suunnittelusta Hannu Kähösen, Pasi Järvisen sekä Antti Peltosen esittäminä. Muotoilun ja huippu-urheilun välisiä suhteita valaisee lahtelainen muotoilun kehitysjohtaja  Riikka Salokannel. Perinteiseen suksisepänpajaan kurkistetaan Ylösen suksitehtaan asioissa, kun taas Valtosen tehtaan historia esittää asian hieman isomman suksitehtaan silmin. 
Kirja kuuluu Hiihtomuseon julkaisusarjaan.
ISBN 978-952-5749-38-0
2012, 52s.
12 €

Kuusenoksa ja lukinlanka - sata vuotta jugendtunnelmaa
Toimittajat: Riitta Niskanen ja Tuija Vertainen

Teos esittelee suomalaisen jugendin kansainvälisiä taustoja, sen keskeisiä taiteilijoita sekä tyylin lahtelaisia tulkintoja. Runsaasti kuvitettu teos liittyy samannimiseen näyttelyyn Lahden historiallisella museolla 3.3.2012 - 11.11.2012.
ISBN 978-952-5749-31-1
2012, 264s.
10€ 

Koivun ja tähden alla - Unto Ojonen, lahtelainen arkkitehti
Toim. Riitta Niskanen

Unto Ojonen (1909-1997) oli lahtelainen arkkitehti, jonka elämäntyö näkyy vahvana ja elinvoimaisena Lahden kaupunkikuvassa tänäkin päivänä. Ojosen työluettelo käsittää lähes tuhat suunnittelutehtävää laajoista teollisuuslaitoksista yksilöllisesti piirrettyihin takkoihin, suurista kaupunkitaloista aina kädensijoihin ja tuuliviireihin. Modernia ja dynaamista rakennustaidetta.
ISBN 978-952-5749-16-8
2009, 151s.
10€

Lahden sotilassairaalat 1940-1994

Tämä kirja kertoo merkityksellisestä toiminnasta Keskussairaala 2:n ja Hämeen Sotilassairaalan monta vuosikymmentä kestäneestä
asevelvollisten ja sotilashenkilöiden terveydenhuoltotyöstä rauhan ja sodan aikana.
6€

 

 

takaisin>>

100 askelta Lahdessa -näyttely avattu

Tervetuloa Historiallisen museon Suomi100-juhlavuoden näyttelyyn!

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.

Hiihtomuseon perusnäyttely "Hiihdon henkeä" on avautunut

Hiihtomuseon uusi perusnäyttely tarjoaa elämyksiä ja tietoa monipuolisesti hiihdon historiasta.

IMG_6460.netti.jpg

 

_AM.netti.jpg

 

Ihanuuden_tahden_kansi_p.jpg

PyhanJaHiljaisuuden_kansi.jpg

ViipurinPerintoLahdessa1.jpg

JulisteitaSuomesta1.jpg

 

Suomensuksi_julkaisun_kansi.jpg

 

20120210_jugend-kirja_kansi_235x235px.jpg

 
 

mk_ojonen.jpgmk_kirja_sotilassairaalat.jpgmk_bongaa1.jpg 


mk_lahtelaisenlukukirja3.jpg  


 

Tallenna

Tallenna