Ajankohtaiset julkaisut

Nastolan kulttuuriympäristöselvitys

Nastolan kulttuuriympäristöselvityksessä esitellään entisen Nastolan kunnan alueen rakennetun kulttuuriympäristön kohteet lyhyine historiakuvauksineen. Julkaisu on laadittu kaavoituksen ja rakennuslupahakemusten pohjaksi, mutta myös ympäristöstään kiinnostuneiden kaupunkilaisten iloksi. Selvityksen ovat tehneet Lahden kaupunkisuunnittelu, rakennusvalvonta ja museo yhdessä. Teos on runsaasti kuvitettu, ja dokumentoinnista vastaavat museon valokuvaajat. 250 sivua.

18,00 €

 

Nastolan historia IV – Nastolalaisten ja Nastolaan muualta tulleiden ihmisten elämä 1939–2015
Ville Eerola

Nastolan historian neljäs osa käsittelee päijäthämäläisen kunnan värikkäitä vaiheita vuosina 1939-2015, talvisodasta yhdistymiseen Lahden kanssa. Jatkosodan aikana maalaiskuntaan perustettiin maan toinen sotavankien järjestelyleiri, ja 1960-1970-luvuilla maalaispitäjä muuttui kookkaiden teollisuustaajamien ja asuntoalueiden kunnaksi.
Kirja julkaistaan lokakuussa 2020.

39,00 €


Suomen naiset ladulla ja mäessä
Suvi Kuisma ja Tiina Jantunen

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin. Kirja perustuu Lahden Hiihtomuseon samannimiseen näyttelyyn päivitetyin tiedoin. Teos tuo mielenkiintoisella tavalla esiin naisten murtautumisen hiihtolajien kilpakentille ja sopii kaikille niin talviurheilusta kuin historiasta kiinnostuneille. Kattavat tilastot täydentävät kirjan tietosisältöä. Runsas ja monipuolinen kuvitus lisää lukunautintoa.

25,00 €

 

Taistelu Lahdesta 1918
Hannu Takala

Taistelu Lahdesta 1918 on historian ja arkeologian lähteisiin perustuva teos sisällissodan viimeisistä päivistä Lahdessa. Kirjassa kerrotaan saksalaisten tekemästä Lahden valtauksesta ja siitä miten Länsi-Suomesta kohti itää pyrkineet pakolaiset yrittivät murtaa saksalaisten rintamaa Lahdessa huhtikuun lopussa 1918. Teos perustuu alkuperäisiin saksalaisten sotapäiväkirjoihin ja muuhun alkuperäisaineistoon. Historian lähteiden lisäksi kirjassa kerrotaan, miten taistelupaikat näkyvät edelleen maastossa. Teoksessa on runsas kuvitus. Kyseessä on teoksen 3. painos.
s. 130
25,00 €

Vuoden 1918 sota keskikoulun ja peruskoulun historian oppikirjoissa
Anne Takala

FM Anne Takalan tutkimus "Vuoden 1918 sota keskikoulun ja peruskoulun historian oppikirjoissa". Kyseessä on kasvatustieteen opinnäytetyö, jossa käydään läpi kaikki vuosina 1918-1992 kouluissa käytetyt historian oppikirjat. Tutkimuksessa selvitetään kuinka laajasti ja millä tavoin sotaa on eri aikoina ja eri oppikirjoissa käsitelty ja miten oppikirjat heijastelevat omaa aikaansa.
22,00 €

Anttilanmäki elää. Eläköön Anttilanmäki!

Toim. Merja Åkerlind

Anttilanmäki elää. Eläköön Anttilanmäki! on tarina siitä, miten 1900-luvun alussa villisti rakentunut puutalokaupunginosa jäi pitkällisten lunastus- ja kaavoituskiistojen jälkeen henkiin. Historiikki osoittaa, miten tiukasti yksi kaupunginosa voi liittyä koko maan historiaan, olipa kyse sodista tai rauhanajan yhteiskunnallisesta kehityksestä. Samalla kirja rohkaisee nykyisiä ja tulevia asukkaita pitämään huolta ainutlaatuisesta miljööstä.
ISBN 978-952-93-8698-7
2017, 335 s.
48,00 €

Ihanuuden tähden - lahtelaisten puistoja ja puutarhoja
Toim. Riitta Niskanen

Lahden museot on julkaissut upean historia- ja kuvateoksen lahtelaisista puistoista ja puutarhoista. Tarina alkaa vuosisatojen takaa kartanopuistoista ja jatkuu Lahden kylän ja kauppalan vallasväen ja rahvaan puutarhoista nuoren kaupungin edustuspuistoihin, ylös kirkonmäelle ja kauas rautatieaseman liepeille, jossa kameliat tuoksuvat ihanasti. Tutustumme koulupuutarhassaan ahkeroiviin nuoriin sekä kaupunkilaisiin, jotka rientävät piknikille uudenlaisiin vapaamuotoisiin kansanpuistoihin. Tämän päivän lahtelaisia kiinnostaa Perhepuisto, joka on monipuolisuudellaan saanut maanlaajuista mainetta.
ISBN 978-952-5749-52-6
2015, 238 s.
8,00 €

Pyhän ja hiljaisuuden mailla - lahtelaisten kirkkoja ja kappeleita
Toim. Riitta Niskanen, kuvat Tiina Rekola

Lahden kaupunginmuseon uusi kirja tarkastelee lahtelaisten kirkkoja, siunauskappeleita ja kirkkotaidetta keskiajalta nykypäivään. Kirja on ennen kaikkea kaunis kuvateos. Kuvat tarjoavat uusia näkökulmia ehkä jo vanhoilta ja tutuilta tuntuviin rakennuksiin ja taideteoksiin.
ISBN978-952-5749-47-2
2014, 101 s.
8,00 €

Arkkitehdeista vänkäreihin – Viipurin perintö Lahdessa
Toim. Riitta Niskanen ja Hannu Takala

Lahden museoiden uutuusteoksessa Arkkitehdeista vänkäreihin – Viipurin perintö Lahdessa käsitellään Viipurista sotien jälkeen Lahteen siirtyneitä elämänalueita ja ilmiöitä. Lahtelaisten ja lahtelaistaustaisten asiantuntijoiden kirjoittamat artikkelit antavat kokonaiskuvan Viipurin, viipurilaisten ja karjalaisten annista Lahdelle olipa kyse esimerkiksi musiikkielämästä, arkkitehtuurista, urheilusta tai  terveydehuollosta.

Teoksen ovat toimittaneet Lahden kaupunginmuseon tutkija, dosentti Riitta Niskanen ja tutkimuspäällikkö, dosentti Hannu Takala. Teoksen kustantaja on Lahden kaupunginmuseon Tutkimus- ja kulttuuriympäristöyksikkö yhteistyössä Kartanon ystävät ry:n kanssa
ISBN 978-952-5749-44-1
2013, 199 s.
5,00 €

Julisteita Suomesta – Lahden Julistemuseon kokoelmia
Ulla Aartomaa ja Kari Savolainen 

Lahteen perustettiin Julistemuseo vuonna 1975. Sen kokoelmiin kuuluu nykyisin yli 70 000 työtä. Kokoelmat ovat maailman mittakaavassa ainutlaatuiset. Vanhimmat julisteet ovat 1800-luvulta ja nuorimmat vain parin vuoden takaa.

Julisteita Suomesta on ensimmäinen julkaisu, jossa museon kokoelmia esitellään näin laajasti.Julisteita on ollut esillä runsaasti vaihtuvissa näyttelyissä, mutta yhtenäinen julkaisu on puuttunut. Teoksen ovat kirjoittaneet Lahden julistemuseon tutkija Kari Savolainen ja Sinebrychoffin taidemuseon amanuenssi Ulla Aartomaa. Molemmilla on poikkeuksellinen laaja tietämys suomalaisesta julistetaiteesta ja julisteiden suunnittelijoista.

Julisteiden sisältöä valottavat esittelytekstit tekevät tästä kirjasta nautittavan matkan menneeseen maailmaan. Kirjoittajat ovat onnistuneet selvittämään julisteiden taustoja ja kertovat yksityiskohtaisesti julisteiden sisällöstä. Myös julistesuunnittelijat ja suunnittelutyön monet vaiheet tulevat kirjan myötä tutuiksi. Teoksen pääpaino on kuitenkin itse julisteissa. Jokainen voi tutkia ja ihailla niitä tämän kirjan sivuilta – kaunis taitto tuo julisteet esille mitä parhaimmalla tavalla.

Julisteita Suomesta on suunnattu kaikille taiteesta, julistetaiteesta ja julisteiden suunnittelusta kiinnostuneille. Kirja sopii myös kaikille historiasta kiinnostuneille.
ISBN 978-952-5749-43-4
2013, 291 s.
20,00 €

Muita julkaisuja

Suomen suksi - suksisepästä teolliseen muotoilijaan
Toim. Mirka Kiianmies, Suvi Kuisma ja Tiia Tiainen

Julkaisu kertoo talviurheilun ja muotoilun välisestä suhteesta. Kirjassa esittäytyvät muotoilijoiden ajatukset suksien muotoilusta ja graafisesta suunnittelusta Hannu Kähösen, Pasi Järvisen sekä Antti Peltosen esittäminä. Muotoilun ja huippu-urheilun välisiä suhteita valaisee lahtelainen muotoilun kehitysjohtaja  Riikka Salokannel. Perinteiseen suksisepänpajaan kurkistetaan Ylösen suksitehtaan asioissa, kun taas Valtosen tehtaan historia esittää asian hieman isomman suksitehtaan silmin. 
Kirja kuuluu Hiihtomuseon julkaisusarjaan.
ISBN 978-952-5749-38-0
2012, 52 s.
1,00 €

Kuusenoksa ja lukinlanka - sata vuotta jugendtunnelmaa
Toim. Riitta Niskanen ja Tuija Vertainen

Teos esittelee suomalaisen jugendin kansainvälisiä taustoja, sen keskeisiä taiteilijoita sekä tyylin lahtelaisia tulkintoja. Runsaasti kuvitettu teos liittyy samannimiseen näyttelyyn Lahden historiallisella museolla 3.3.2012 - 11.11.2012.
ISBN 978-952-5749-31-1
2012, 264 s.
10,00 € 

Koivun ja tähden alla - Unto Ojonen, lahtelainen arkkitehti
Toim. Riitta Niskanen

Unto Ojonen (1909-1997) oli lahtelainen arkkitehti, jonka elämäntyö näkyy vahvana ja elinvoimaisena Lahden kaupunkikuvassa tänäkin päivänä. Ojosen työluettelo käsittää lähes tuhat suunnittelutehtävää laajoista teollisuuslaitoksista yksilöllisesti piirrettyihin takkoihin, suurista kaupunkitaloista aina kädensijoihin ja tuuliviireihin. Modernia ja dynaamista rakennustaidetta.
ISBN 978-952-5749-16-8
2009, 151 s.
10,00 €

Lahden sotilassairaalat 1940-1994

Tämä kirja kertoo merkityksellisestä toiminnasta Keskussairaala 2:n ja Hämeen Sotilassairaalan monta vuosikymmentä kestäneestä asevelvollisten ja sotilashenkilöiden terveydenhuoltotyöstä rauhan ja sodan aikana.
6,00 €

takaisin>>

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.

 

 

nastola_ky_kansi.jpg
Nastolan_historia_800x800px_3.png
FACE-NAISET-2.jpg 

TaisteluLahdesta1918_Kansi2.jpg

 

Vuoden1918sota_kansi2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_AM.netti.jpg

 

 

 

Ihanuuden_tahden_kansi_p.jpg

 

 

PyhanJaHiljaisuuden_kansi.jpg

 

ViipurinPerintoLahdessa1.jpg

 

JulisteitaSuomesta1.jpg

 

 

Tallenna

Tallenna

  

 

 

 

 

  

 

 

Suomensuksi_julkaisun_kansi.jpg

 

 

 

20120210_jugend-kirja_kansi_235x235px.jpg

 
  

mk_ojonen.jpg


mk_kirja_sotilassairaalat.jpg