museokioski_musta_netti.jpg

Museokioski oli kohtaamisen paikka Aleksilla

KUVKUVN135070_netti.jpg

TIEDOTE 15.4.2020

Museokioski kokeiluna onnistunut - toiminta päättyy keväällä 2020

Aukiolonsa aikana Museokioski pääsi tavoitteeseensa helposti lähestyttävänä, osallistavana ja yhteisöllisenä kohtauspaikkana ja houkutteli myös museokauppaan niin entisiä kuin paljon uusiakin asiakkaita.

Alkuperäisen aikataulun mukaan Museokioski olisi sulkenut ovensa juhannuksena 2020, mutta virusepidemia sulkikin Museokioskin ovet jo maaliskuussa. Museon johtoryhmä teki päätöksen Museokioskin sulkemisesta pysyvästi perustuen siihen, että Museokioskin auki oleminen jäisi niin lyhyeksi, ettei tässä tilanteessa kannata laittaa voimavaroja esimerkiksi Museokioskiin suunniteltujen näyttelyiden rakentamiseen.

- Nyt voimme käyttää resurssejamme näyttelyiden verkkoversioiden tekemiseen. Saamme irrotettua henkilökuntaa hyvin myös Museokioskin purkamiseen ja olemme näin valmiita avaamaan LADin museokaupan Malskilla, kun sinne pääsemme, kommentoi Lahden museoiden asiakaspalvelupäällikkö Ulla Aaltio.

Kaupunkilaiset löysivät Museokioskiin

Museokioski oli Lahden museoiden pop up -tila, joka avasi ovensa 6.2.2019. Reilussa vuodessa Museokioskiin löysi 38 194 kävijää. Museokioskissa nähtiin 13 näyttelyä, joiden joukkoon mahtui sisältöä kaikkien Lahden museoiden osa-alueilta: Taidetta, historian havinaa, julisteita, hiihtoeväitä ja radio- ja televisiohistoriaa. Myös yhteistyökumppaneiden näyttelyitä nähtiin useita.

Museokioskin palveluita ja näyttelyitä on ollut toteuttamassa monipuolinen joukko Lahden museoiden ammattilaisia. Museokioskin ohjasi alkuun Historiallisen museon museoamanuenssi Sini Ojala ja LADin museopedagogi Tuija Vertainen on vastannut toiminnasta huhtikuusta 2019 lähtien. Asiakaspalvelun ja asiantuntijoiden voimin Museokioskista luotiin kaupunkilaisten kohtaamisen paikka, jossa vuoden aikana nähty monenlaista niin museon järjestämää kuin yhteystyökumppaneidenkin tuottamaa ohjelmaa.

Kynnys pidetään matalana jatkossakin

Museokioski tuli kaupunkilaisille nopeasti tutuksi ja palautteen mukaan tärkeäksi. Museokioskissa piipahti myös moni, jolle ei olisi tullut mieleen lähteä museovierailulle. Tavoite matalan kynnyksen kohtaamispaikasta siis onnistui ja museon tavoitteena on pitää kynnys matalana myös tulevaisuudessa.
- Museokioskissa on testattu yleisötyön ja yhteistyön malleja, joita saadaan hienosti siirrettyä museoiden toimintaan tulevaisuudessakin, kertoo museopedagogi Tuija Vertainen.

Nyt etsitään vaihtoehtoisia tapoja esittää Museokioskiin suunniteltuja näyttelyitä ja muuta sisältöä. Huhtikuulle aikataulutetusta suomalaisesta koulutuksesta ja lahtelaisista kouluista kertovasta Kasvun aika -näyttelystä onkin jo tehty verkkoversio ja museokaupan tuotteita pääsee helposti ostamaan verkkokaupasta. Sosiaalisessa mediassa puolestaan kerätään kaupunkilaisten parhaita muistoja Museokioskista aihetunnisteella #museokioski.

 


Museokioski

Museokioski oli 6.2.2019 avautunut Lahden museoiden pop up -tila, joka sulkeutui maaliskuussa 2020. Museokioskissa järjestettiin kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä ja monipuolisia tapahtumia aina työpajoista konsertteihin. Museokioskin tarkoitus oli pitää Lahden museoiden toimintaa esillä Historiallisen museon ollessa remontissa ja uuden museomme LADin ollessa rakennusvaiheessa. Kaupunkilaisilla oli Museokioskissa tilaisuus osallistua Historiallisen museon ja LADin tulevien näyttelyiden suunnitteluun. 

Museokioskissa toimi myös museokauppa, jossa myytiin tuttuja suosikkeja Lahden museoiden museokaupoista – paikallisten käsityöläisten ja muotoilijoiden tuotteita sekä laaja valikoima Lahtea ja Päijät-Hämettä käsittelevää kirjallisuutta.

 

 


Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.