Museokioskin toukokuun näyttelyn aiheena Nastola

nettiin_Nastola_lataus.jpg
Kuvassa koululaisia piirtämässä Nastolan vaiheisiin liittyviä kuvia.

Museokioskin toukokuussa 150-vuotista taivaltaan juhlii Nastolan pitäjä. Esillä on lasten Nastolan historiaan liittyneessä piirustuskilpailussa menestyneitä töitä sekä Minun Nastolani -näyttely.

Nastolan koululaiset piirsivät kunnan vaiheisiin liittyvistä aiheista 150 vuoden ajalta. Töissä nähdään kartanoita, leikkipaikkoja, teollisuutta, unelmien kulkupelejä, kansanpukuja, maisemia ja tunnettuja nastolalaisia. Alkuperäisistä piirroksista suurennetut julisteet ovat esillä näyttelyssä.

Kunkin aihealueen voittaneesta työstä painettiin lisäksi postikortti, joita on jaossa Museokioskissa maksutta. Piirustuskilpailun järjestivät Nastolan aluejohtokunta, Lahden kaupungin viestintä ja Minun Nastolani -hanke.

Minun Nastolani toimii osana Nastolan historian neljännen osan kirjoitustyötä. Syksyllä 2020 ilmestyvään kirjaan liittyvä tutkimus on käynnissä Lahden kaupunginmuseossa. Teoksen Nastolan historia IV kirjoittaa tutkija Ville Eerola.

Kirjahankkeeseen on liittynyt yhtenä osana kiertävä Minun Nastolani -näyttely, joka on nyt esillä Museokioskissa. Se esittelee työtä ja vapaa-aikaa Nastolassa – kaunista luontoa unohtamatta. Roll up -näyttelyn kuvat ovat nastolalaisen kotiseutukuvaaja Erkki Hämäläisen ja tekstit tutkija Sini Ojalan.

Nastolan historiaan liittyvät näyttelyt ovat esillä Museokioskissa ti 30.4. – su 2.6. (ma suljettu, ti-pe klo 10–18, la-su 11–16). Avajaisia vietetään Nastola-päivän aattona ke 8.5. klo 10–12. Tavattavissa ovat tutkijat Ville Eerola ja Sini Ojala. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus kertoa kantansa Nastolan oman heijastimen aiheesta. Paikalla on myös heijastimen suunnittelija, muotoilija Marianne Valola.

pisteviiva.gif

Menneet näyttelyt

Wilhelminpuiston taidekilpailu - Voittaneet työt ja näyttely

Museokioskissa 11.4. – 28.4.2019

Wilhelminpuisto_netti.jpg
Wilhelminpuiston taidekilpailun voittivat Päivi Raivio ja Daniel Bumann ehdotuksellaan ’Virta’.

Lahden Ruoriniemeen rakentuu uusi Wilhelminpuisto, jonka tulevasta taideteoksesta järjestettiin kilpailu 7.5.2018 – 15.2.2019 välisenä aikana. Lahden kaupungin ja YIT Suomi Oy:n järjestämään kilpailuun saatiin huikeat 75 hyväksyttyä ehdotusta. Kilpailun voittajat julkistettiin 11.4. Museokioskissa, jossa avautui samalla teosehdotuksia esittelevä näyttely. Näyttelyssä oli esillä kilpailun kolme tuomariston palkitsemaa ehdotusta, eniten yleisöääniä saanut ehdotus sekä muita kilpailuun osallistuneita ehdotuksia.

pisteviiva.gif

Museokioskissa kurkistetaan lahtelaiseen 1960–70-lukujen nuorisokulttuuriin

Museokioskin maaliskuun näyttely Kopin aula - Lahtelaista nuorisokulttuuria 1960-70-luvuilla valottaa Aleksanterinkatu kymmenen historiaa nuorison kohtaamispaikkana.

KUVKUVN1993001_2.jpg
Nuorisoa Kopin aulassa vuonna 1969, kuva ESS / Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

Kansallis-Osake-Pankin rakennuksen Aleksanterinkadun puoleinen osa valmistui 1964 ja muodosti koko pituudeltaan osittain avoimen käytävän, jota pitkin pääsi nykyiseltä Lanunaukiolta ja Aleksilta torille. Tämä Kopin aulaksi nimetty tila oli torin ohella nuorison illanviettojen kokoava voima ja erityisesti poppareiden kohtaamispaikka. Popparit olivat toinen Lahden silmiinpistävimmistä nuorisoryhmistä rokujen eli rokkareiden ohella.

Näyttelyssä on esillä kuvia Kaupunginmuseon kuva-arkistosta ja kahdesta yksityiskokoelmasta. Valokuvissa kurkistetaan lahtelaisten nuorten arkipäivään aikana, jolloin nuorisokulttuuri oli maailmanlaajuisesti uutta. Ajan nuorisokulttuuriin kuuluivat muoti ja musiikki, joiden myötä samanhenkisyys sekä yhdisti nuorisoa että jakoi sitä omiin ryhmiinsä. Näyttelyssä nähdään myös 1970-luvun nuorelle oleellista esineistöä, aina muodikkaista vöistä huulipuniin.

Näyttely on avoinna 6.3.–7.4. ti-pe klo 10–18 ja la-su klo 11–17 Museokioskissa. Museokioski on Lahden museoiden väliaikainen tila, joka sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 10. Museokioski tuo esille varsinkin Historiallisen museon, Taidemuseon ja Julistemuseon näyttely- ja työpajatoimintaa näiden tilojen ollessa remontissa ja rakennusvaiheessa. Kaupunkilaisilla on Museokioskissa tilaisuus osallistua Historiallisen museon ja LADin tulevien näyttelyiden suunnitteluun. Museokioskiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Ilkka Kuhanen
Amanuenssi, Historiallinen museo
Puh. 044 416 4624
ilkka.kuhanen(at)lahti.fi

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Sisulla sankariksi -näyttely on avautunut

Huhtikuussa avautunut näyttely esittelee suomalaisen kilpahiihdon kultakautta, aikaa 1950-luvulta 1970-luvun alkuun.