ÄÄNIKYLPYLÄ - koululaisten äänimaisemia ja omia paikkoja

Radio- ja tv-museolla esillä oleva Äänikylpylä-näyttely on esillä 28.3. 2010 saakka.


Näyttelyn taustalla on vuoden 2008 syksyn aikana toteutettu mediakasvatusprojekti, jossa kahden lahtelaisen kouluryhmän kanssa tutkittiin ääntä ja harjoitettiin kuuntelua, esiintymistä ja monenlaisten juttujen tekemistä. Näyttelyn tarkoitus on kannustaa muita mukaan äänien maailmaan, kuuntelemaan ja kertomaan.

Eräs 8. luokkalainen kertoo radionkuuntelustaan:
"Kesällä kun kuuntelee radioo vaikka rannalla, tulee hyvä fiilis en tiiä miks. Radiota on helppo kuunnella ku voi pitää vaikka silmii kiinni jos vaikka väsyttää. Siinä aika kuluu myös nopeasti, esimerkiksi bussissa on mukava kuunnella radiota vaikka kännykästä ja ympärillä oleva hälinä häviää ja voi vain keskittyä kuuntelemiseen."

5. luokkalainen kertoo omasta paikastaan:
"Minun lempipaikkani on oma koti. Kotona voi olla kavereiden kanssa, kuunnella musiikkia ja voi olla tietokoneella. Kotona on kivaa, kun voi olla omassa huoneessa. Voi avata ikkunan ja kuunnella erilaisia ääniä, kuten linnunlaulua, autojen ääniä, trampoliinin ääniä, koiran haukuntaa, pyörän ääniä, ihmisten huutoa ja puhetta. Tykkään myös olla paljon ulkona."

Näyttelyn tekijöissä projekti herätti paljon kysymyksiä: Onko mediakasvatusta liian vähän? Pitäisikö sitä olla osana koulujen perusopetusta? Jos sitä on, mihin se keskittyy? Kiertyvätkö lasten ja nuorten kuuntelutottumukset musiikin ympärille? Voisiko tottumuksia laajentaa? Mikä lapsia ja nuoria innostaa? Onko käytettävissäoleva tekninen kalusto otettu käyttöön?

Näyttelyn ääniä saa kuunnella erilaisissa ympäristöissä, enimmät äänisuihkussa!

   
Minun paikkani kertomuksia kuunnellaan keinutuoleissa, Äänikylpylän suihkukoppeja

Mediakasvatusprojekti: Toimittaja Tuija Veirto YLE Lahden Radio, Länsiharjun koulun 5C-luokka ja opettaja Rita Ruusula, taiteilija Pirjo Kaartinen ja Kivimaan koulun 7 luokkien ilmaisutaidon ryhmä.
Näyttely: Edellisten lisäksi tutkija Helena Parviainen, erikoisammattimies Jukka Silvennoinen, YLE Lahden Radion ja Lahden kaupunginmuseon henkilökuntaa.

"Jokaisen ihmisen ääni on ainutlaatuinen ja persoonallinen
- kuin sormenjälki tai nimikirjoitus"

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

UUSI JULKAISU Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista

Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista esittelee komean valikoiman teoksia Lahden taidemuseon kokoelmista.

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.