Hiljaisuuden keinut

14.9.2006 alkaen


Meillä kaikilla on korvat, mutta kovin usein ne jäävät silmien varjoon kaiken visuaalisuuden keskellä. Kun ympäristö on valoisa ja värikäs, ei kuuloaistilla ole sitä sijaa kuin kynttilöiden ja öljylamppujen aikaan. Mutta kuuloa ei kannata unohtaa.

Kun olit lapsi, muistatko, miltä metsä kuulosti kuumana kesäpäivänä? Tai miten kaupunki humisi talvi-illan hämärässä? Miten järven aallot henkäilivät, koiran haukku pelotti ja äidin hyräily sai hyvän olon mieleen...

Tarinat ja äänimaailmat synnyttävät meissä kaikissa sisäisiä kuvia, joita voi katsella melkein kuin elokuvaa. Hiljaisuuden keinuissa kuunnellaan radiodokumentteja. Millainen on Muistipillerikone? Entä Maan korva? Tunnetko jo Pitkäkorvaisen pojan? Miten ajatukset oikeasti syntyvät? Mikä ihmeen eläin tämä on? Miltä kuulosti jääkauden tulo Suomeen?

Hiljaisuuden keinuissa silmät saavat levätä. Installaatio muodostuu neljästä riippumatosta, joissa keinuen saa sukeltaa äänten maailmaan kuuntelemaan pienoisdokumentteja. Dokumenteissa kuuluu lasten ääniä, luontoa, kaupunkia, monenlaisia maailmoja. Matkalle keinuun saa mukaan persoonallisen pehmoeläimen. Vaikka keinut on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille, kaikenikäiset voivat nauttia pienistä tarinoista.

Hiljaisuuden keinuihin kuuluu myös perheiden äänityöpajoja. Perheen äänialbumi -pajassa perheet saavat kertoa ja tallentaa äänimaisemineen vaikka isän lapsuusmuiston tai koko perheen mukavimman matkamuiston, joka työpajan päätteeksi poltetaan CD-levylle.

Hiljaisuuden keinut oli ensimmäistä kertaa esillä Hämeenlinnan Hippaloissa kesällä 2005. Nyt kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä YLE Radion kulttuuriohjelmien Dokumenttiryhmän ja Radio- ja tv-museon kanssa. Taiteen keskustoimikunta on tukenut installaation ja työpajojen toteutusta.

Radiodokumentteja aikuisille: Todellisia tarinoita YLE Radio 1:ssa lauantaisin klo 14.05-14.55 ja sunnuntaisin 22.05-22.55.
Lastenkuunnelmia YLE Radio 1:ssa lauantaisin klo 10.03-10.20

 

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.