MERIPIHKASTA TEKNOLOGIAKSI

- Sähkön tutkimuksen suuret keksinnöt antiikista 1800-luvulle

leydenpullo.jpgAelopiili.jpg
   

Radio- ja tv-museossa esillä erikoisnäyttely "sähkön tutkimusta ja historiaa, ensimmäisistä havainnoista maailmaa mullistaneeksi innovaatioksi".

Näyttely kertoo sähkön keksimisen ihmeellisen historian: sähkön tutkimuksen ja sähköistymishistorian ensimmäisiä pioneerivaiheita sekä nostaa esiin muutamia mullistavia innovaatioita.

Ihminen on havainnut sähköä luonnossa koko olemassaolonsa ajan. Ensimmäiset maininnat sähköstä löytyvät jo antiikin kreikkalaisilta, mutta vasta 1600-luvulla sähköntutkimus alkoi tieteellisemmällä otteella. 1700- ja 1800-luvulla tehtiin mullistavia keksintöjä, joiden jälkeen emme enää tulisi toimeen ilman sähköä.

Sähkömagnetismin löytämisestä 1820-luvulla alkanut kokeiden aalto johti mm. sähkömoottorin, dynamon, lennättimen, puhelimen ja radion keksimiseen. Radioaaltojen keksiminen ja niiden valjastaminen radiotekniikan käyttöön lienee yksi merkittävämpiä keksintöjä sähkön historiassa.

Tule tutustumaan kuinka antiikin kreikkalaisen Thales Miletolaisen meripihkassa (kreikaksi elektron) havaitsema ilmiö on johtanut teknologiaan, jota ilman emme enää tule toimeen, ja kuinka ihminen oppi hallitsemaan sähköä 1740-luvulla, jolloin staattista hankaussähköä onnistuttiin varastoimaan Leydenin pulloon. Miten sähkögeneraattorit (dynamot, akut, laturit ja patterit) mullistivat  1800-luvulla sähkön tuotannon ja radioaallot radiotekniikan. Sähkön mahdollisuudet teknologiassa ja lääketieteessä tuntuvat rajattomilta vielä nykyäänkin.

Näyttelyesineistössä on vanhoja harvinaisia sähköntutkimus- ja opetusvälineitä, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa julkisesti esillä Suomessa!

Näyttely on Sähkömuseo Elektran tuotantoa.  

Lisätiedot näyttelystä:

tutkijat

Tiina Jantunen p. 050 518 4591,tiina.jantunen (at) lahti.fi ja

Helena Peippo p. (03) 814 4511, helena.peippo (at) lahti.fi

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.