Ransu - reissussa 30 vuotta

8.11. 2008 - 25.2.2009


Ransu Karvakuono on seikkaillut televisiossa jo 30 vuoden ajan. Juhlan kunniaksi Karvakuonokolmikko Ransu, Eno-Elmeri ja Riku ovat saapuneet Radio- ja tv-museoon Lahden Radiomäelle.

Karvakuonot retkelläRansun läheinen avustaja Pertti Nättilä on koonnut näyttelyn esineistön. Näyttelyssä on esillä monia Karvakuono-nukkeja kulkuneuvoineen ja oheistarvikkeineen eri seikkailujen varrelta sekä monen monta värikästä ja ikimuistoista tarinaa niin televisiostudiosta kuin kuvausmatkoilta ympäri Suomea.

Ransu Karvakuono syntyi Sysmän Onkiniemen kylässä nukketeatteritalossa Musta ja Valkea Ratsu. Eevaliisa Holma-Kinnunen nimesi luomansa hahmon Fransiscus Assisialaisen mukaan, koska hän vaistosi koiran vielä pääsevän maailmalla vaativiin tehtäviin.

Vuonna 1977 televisiossa alkoi pyöriä lastenohjelma Pikku Kakkonen. Hyvin pian huomattiin, että ohjelmaan tarvittaisiin juontajien avuksi sopeutuvainen ja oppivainen videonoutaja. Eevaliisa lähetti Fransiscuksen matkaan. Fransiscus-koira siirtyi näin televisioon lokakuussa 1978.

Videonoutajan nimi Fransiscus herätti kuitenkin Pikku Kakkosen toimituksessa keskustelua ja pohdittiin kuinka hyvin nimi jäisi lasten mieliin. Lopulta päädyttiin ottamaan käyttöön Holma-Kinnusen keksimä lempinimi Ransu. Vähän myöhemmin Ransun seuraan liittyivät tämän kaksi kaveria Riku ja Eno-Elmeri ja Pikku Kakkosen toimituksen väki alkoi kutsua kolmikkoa Karvakuonoiksi. Näin alkoivat Karvakuonojen seikkailut TV":ssa yhdesäs ja erikseen ja loppu onkin lastenohjelmien historiaa. Karvakuonot ovat tehneet Pikku Kakkoseen omaa ohjelmaa niin studiolla kuin ulkona seikkaillen milloin milläkin menopelillä. TV:ssä Ransulle antoi äänensä Pertti Nättilä, Eno-Elmerille Pekka Salo ja Rikulle Kalevi Honkanen. Karvakuonoja ohjasi Olli Löytönen.

ransu_6.JPG

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

UUSI JULKAISU Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista

Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista esittelee komean valikoiman teoksia Lahden taidemuseon kokoelmista.

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.

Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely

Hiihtomuseon valokuvanäyttely avaa näkymiä mäkihypyn historiaan torniin kiipeämisestä aina palkintokorokkeelle saakka.