Suomi100-juhlavuosi

Suomi100-juhlavuoden näyttelyitä ja tapahtumia Lahden museoissa

pisteviiva.gif
Julistemuseo 

Lahden 20. kansainvälinen julistetriennale

9.6.-24.9.2017


Lahden perinteikäs julistetriennale valtaa jälleen kaupungin. Joka kolmas vuosi järjestettävä julistetriennale tuo jälleen julistetaiteen parhaimmiston Suomesta ja maailmalta Lahden taidemuseoon. Triennalen oheisnäyttelyt levittäytyvät tänäkin vuonna myös Lahden historialliseen museoon ja kauppatorille.

Lahden kansainvälinen julistetriennale on yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista julistetaiteen katselmuksista. Tänäkin vuonna mukana on parhaita julisteen tekijöitä yli 30 maasta. Esillä on julisteita niin kokeneilta graafikoilta kuin tuoreilta nuorilta tekijöiltäkin. Näyttelysarjoja on tällä kertaa neljä: aatteelliset ja kulttuurijulisteet, ympäristöjulisteet, kaupalliset julisteet sekä nuorille suunnittelijoille suunnattu erikoissarja, jonka teemana on Suomen juhlavuoden kunniaksi "itsenäisyys".

 Graafikon_Jaakobin_paini_verkkosivut.jpg

 Tunnusjuliste: Aimo Katajamäki.

 

pisteviiva.gif

Historiallinen museo

100 askelta Lahdessa

15.9.2017 alkaen

Historiallisen museon pitkäaikainen tavoite on ollut tuottaa laajasti kaupunkia ja maakuntaa käsittelevä näyttelykokonaisuus. Suomi100-juhlavuosi tarjoaa tähän erinomaisen ajankohdan koko Lahden museoiden näkökulmasta.

100AL_JULISTE-CITY-A3_385px.jpg

Lahden historiallinen museo osallistuu Suomi100-juhlavuoteen tuottamalla kaupunkia ja maakuntaa käsittelevän näyttelykokonaisuuden. Juhlavuoden näyttely '100 askelta Lahdessa ' johdattelee näyttelyvieraan matkalle pitkin Vesijärvenkatua. Matka vie rautatieasemalta satamaan sekä ajassa että paikassa, tarinoiden ja muistelmien lomassa.

Vesijärvenkatua kulkien tarkastellaan mitä lahtelaisuudesta voidaan kertoa merkittävien tapahtumien, tapahtuma- ja tapaamispaikkojen, ihmisten, tapojen ja kaupunkikuvan kehittymisen näkökulmasta. Tutustumme lahtelaisittain tärkeisiin teemoihin ja sosiaalisiin ilmiöihin itsenäisyyden ajalla 1917–2017.

KUVLOKV1233-COLLAGE.jpg

Näyttelyn kerronta on monitasoista. Se käy läpi kaupungin kehittymiseen liittyviä historiallisia tekijöitä ja poimii niihin liittyviä taustatarinoita. Suomi100-juhlavuoden hengessä näyttelyä tehdään yhdessä: Kaupunkilaisilta kerätty materiaali - valokuvat ja tarinat - ovat nähtävissä virtuaalilasitoteutuksessa, jonka avulla luodaan jännittäviä näkökulmia kaupungin kirjoitettuun historiaan. Näyttelyn valmistamiseen on osallistunut kaupunkilaisten lisäksi lukiolaisryhmiä, joiden ympäristöhavainnointiprojektin tulokset sijoitetaan virtuaali-Lahteen omaksi kokonaisuudekseen.

Materiaalinkeruu jatkuu ja näyttely täydentyy koko sen elinkaaren ajan. Toivotamme museokävijät tervetulleiksi kokemaan näyttely ja osallistumaan sen materiaalin tuottamiseen!

Satama_hevonen_Suomi100_HM.jpg

Lisätietoa näyttelystä:

amanuenssi Ilkka Kuhanen

Puh. 044 416 4624

ilkka.kuhanen(at)lahti.fi

pisteviiva.gif Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

pisteviiva.gif
Taidemuseo

Yhteisiä hetkiä

 20.10.2017-14.01.2018

Lahden taidemuseon Suomi100-teemanäyttely Yhteisiä hetkiä tarkastelee nykyistä Lahtea, sen ihmisiä ja heidän kohtaamisiaan. Lahteen yhteydessä olevien taiteilijoiden teokset antavat ilmaisun näyttelyn teemoille, ihmisille ja erilaisille yhteisöille. Valitsemiensa aiheiden ja tekniikoiden kautta taiteilijat tuovat koettavaksi kaupungin tarinoita ja kertovat mitä Lahti heille merkitsee. Teoksista muodostuu yhdessä moniääninen, erilaisia näkökulmia ja kohderyhmiä yhdistävä kokonaisuus.

Näyttelyn taiteilijat ovat Marja-Liisa Jokitalo, Susanna Judin, Miss Kompro, Aaro Matinlauri, Anna Rikkinen, Anne Roininen, Antti Salokannel, Anna Turunen, Johannes Wilenius ja Ostoskatu 1:n asukkaat.


 

yhteisia_hetkia02.jpg

 

Lisätietoa näyttelystä:

amanuenssi Tuija Vertainen

Mob. +358 444164448

tuija.vertainen(at)lahti.fi

pisteviiva.gif
Hiihtomuseo

Lahti kansainvälinen hiihtokaupunki

06.01.2017 - 04.03.2018

Lahti kansainvälinen hiihtokaupunki –näyttely kertoo siitä, miltä Lahti kisakaupunkina näyttää ulkopuolisten silmin. Sekä kisavieraiden että urheilijoiden vastaanottaminen ja houkutteleminen kisakaupunkiin on kautta aikojen ollut ystävällistä, vieraanvaraista, värikästä ja humorististakin. Tunnistatko Lahden mainosvalojen takana?

Lahti on toiminut pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisakaupunkina jo ennätykselliset kuusi kertaa. Seuraavat kisat järjestetään Lahdessa Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Hiihtomuseon näyttely esittelee Lahden historiaa kansainvälisenä hiihtokaupunkina valottaen sitä maailmanmestaruuskisoista kertyneen kuvamateriaalin kautta.

Lahti kansainvälinen hiihtokaupunki –näyttely on vahvasti visuaalisuuteen ja kuvaan perustuva kokonaisuus, joka avautuu helposti niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin kisavieraille. Näyttelyssä esille tulevat kisavieraiden tarinat Lahdesta - miltä Lahti näyttäytyy ulkomaisten kisavieraiden silmin pitkän kisahistoriansa aikana, niin valmistautuessaan vuoden 2017 kisoihin että aiempina kuutena MM-vuonna. Lisäksi esitellään, millaisin tavoin Lahti on markkinoinut itseään kansainvälisille tahoille.

Kysyttävää? Ota yhteys Tiia Tiaiseen, tiia.tiainen (at) lahti.fi tai 050 518 4591.


HIMHIMVV760121_253_fix.jpg 


Salpausselkä elää -mediateos

 06.01.2017 alkaen

Hiihtomuseoon mediateos imaisee kävijän hiihdon ja talven maailmaan näyttävällä taideteoksen omaisella kuva- ja äänimaailmalla. Liikkuvaa kuvaa, stillkuvaa ja äänimaailmoja hyödyntävä mediaseinäteos antaa voimakkaan esteettisen ja tunnelmallisen elämyksen.

Hiihtomuseon "Salpausselkä elää" -mediateos imaisee kävijän hiihdon ja talven maailmaan näyttävällä taideteoksen omaisella kuva- ja äänimaailmalla. Liikkuvaa kuvaa, stillkuvaa ja äänimaailmoja hyödyntävä mediaseinä kuvakollaaseineen antaa voimakkaan esteettisen ja tunnelmallisen elämyksen hiihdon maailmasta. Talviurheiluun liittyvää yhteistä aineetonta ja elävää perintöä tehdään näin näkyväksi ja ymmärrettäväksi. Teoksen toteuttaja on Kimmo Karjunen.

Elävän hiihtohistorian aiheet käsittelevät Lahden MM-kisoja 1926-2001 ja Salpausselän kisoja 1923-2015. Hiihtomuseon 9 metrin pituinen heijastettu multimediateos antaa kävijälle kielestä ja kulttuurista riippumattoman kokemuksen Suomesta, Suomen talvesta ja hiihdosta Suomen kansallisurheilulajina. 

Kysyttävää? Ota yhteys Tiia Tiaiseen,  tiia.tiainen (at) lahti.fi tai 050 518 4591. 

 

HIMHIMVV770006_1962.jpg

100 askelta Lahdessa -näyttely avattu

Tervetuloa Historiallisen museon Suomi100-juhlavuoden näyttelyyn!

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.

Hiihtomuseon perusnäyttely "Hiihdon henkeä" on avautunut

Hiihtomuseon uusi perusnäyttely tarjoaa elämyksiä ja tietoa monipuolisesti hiihdon historiasta.

suomifinland100-banneri_valkoinen_rgb_790x444.jpg